fbpx
 
Scandal imens: șeful Anti-Imigrare, prins la birou în posturi obscene. E anchetat pentru mită și se plictisea. Hai în Schengen! / VIDEO-EXCLUSIV

Scandal imens: șeful Anti-Imigrare, prins la birou în posturi obscene. E anchetat pentru mită și se plictisea. Hai în Schengen! / VIDEO-EXCLUSIV


Dan Chioreanu e șeful Prevenirii Migrației Ilegale pe toată Granița de Vest

În 2021, DIICOT i-a deschis dosar penal pentru că plătea călăuze tocmai pentru a trece imigranții peste frontieră, deși el era cel care trebuia să-i prindă

E pus la dispoziție și la serviciu a apărut o filmare în care ofițerul superior își arată „organul” într-o video-convorbire cu o femeie

Comisarul șef spune că filmarea este trucată, dar în imagini se vede exact biroul său și hainele care îi aparțin

Mai mult, în 2022 a fost acuzat că în trei luni a venit doar șase zile la serviciu

Hai că avem echipă de Schengen

Scandaluri în cascadă la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Timișoara. În prim plan este comisarul șef Dan Chioreanu, fostul șef al Biroului Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale.

De câteva zile, pe internet și printre colegii acestuia circulă un film de 30 de secunde, indecent, în care ofițerul își expune organele genitale. „E trucat. S-a încercat șantajarea mea. Am anunțat poliția”, a spus Chioreanu. Colegii au recunoscut biroul, podeaua și mobilierul.

În decembrie 2021, același comisar-șef Chioreanu a intrat în atenția DIICOT, fiind cercetat într-un dosar de luare de mită și trafic de migranți. A fost pus la dispoziție, adică să facă munci administrative la popotă. Ulterior, în cursul anului trecut, ofițerul a fost acuzat că în perioada iulie-septembrie 2022 a lipsit masiv de la muncă, fiind prezent doar câteva zile, însă a încasat salariul fiind pontat fictiv.

Chioreanu a respins toate acuzele de comportament necuviincios, absență și trafic de migranți. „ITPF Timișoara cuprinde județele Mehedinți, Caraș Severin și Timiș. Asigură supravegherea și controlul frontierei cu Bulgaria, Serbia și Ungaria. Deci, are un rol cheie. Cu o astfel de atmosferă și un astfel de management nu avem cum intra în Schengen”, a declarat Florin Zlate, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră.

După ce i s-au cerut bani, comisarul șef a spus că nu cedează șantajului și a transmis că e polițist

Dan Chioreanu: „E un trucaj, nu sunt eu!”

Printre lucrătorii ITPF Timișoara circulă o filmare ce l-ar înfățișa pe comisarul-șef Dan Chioreanu într-o postură obscenă. Acțiunea s-ar fi petrecut într-unul dintre birourile Inspectoratului.

„Fiind la dispoziție, mi-am făcut și eu ca tot omul un Facebook. La un moment dat, mi s-a solicitat de o persoană, Jessica, cererea de prietenie. I-am acceptat-o. După care am fost sunat cu video. Discutând cu video, am văzut că nu vorbește. Nevorbind, am închis telefonul și am apelat-o eu pe ea. Mi-a dat respins. După care a început aceste discuții cu șantaj. Vezi că-ți fac, că-ți dreg, că-ți voi publica, să-mi dai 5.500 lei”, a spus Chioreanu.
Acestea s-ar fi petrecut recent, pe 24-25 septembrie.
„Filmul l-a făcut la câteva zile, probabil, habar n-am. Nici nu știu. Pentru că după aceea m-am trezit pe un grup de messenger în care erau vreo 30 de persoane, prieteni de-ai mei. Și acolo a început din nou cu șantajul. E clar că nu e o persoană din țară pentru că se vede din comunicarea avută cu ea că folosește google translate. Mi-a cerut 5.500, dacă până dimineață nu-i dau 5.500 de lei, mi-a dat o listă de rețele de socializare că va publica toate chestiile astea, că va fi onoarea și demnitatea mea”, a adăugat comisarul-șef.

Dan Chioreanu neagă că „organul” din filmare i-ar aparține. Cazul s-ar rezolva foarte simplu dacă s-ar face o confruntare a copiei cu originalul

„A fost apel video, dar nu i-am arătat organul”

Acesta s-ar fi dus la poliție să denunțe șantajul, iar o anchetă ar fi deja pe rol. „Eu i-am spus să facă ce vrea, de la mine nu primește niciun ban, că sunt polițist. Am făcut apel, am scris pe grupul respectiv, toate persoanele să țină cont că adminul este un fake care folosește imaginea mea și să părăsească grupul. Am fost la Crimă Organizată și am depus plângerea”, a completat Chioreanu.
Ofițerul a susținut că nici nu s-a filmat singur, nici nu s-a dezbrăcat în apelul video cu respectiva femeie. „Da, într-adevăr, e la biroul meu. Asta nu neg, dar imaginile cu...astea, nu sunt ale mele. Susțin, repet, am făcut și plângere. Să mă fi dezbrăcat eu? Nu, nu. Mă faceți de mirul lumii. Nu, nu. Ăla a fost un video, într-adevăr eram în birou la mine, dar după aceea au preluat și au făcut video trunchiat. În photoshop. Eu nu i-am arătat organ genital, nu i-am arătat nimic
”, a menționat polițistul de frontieră.

În punctul său de vedere, comisarul-șef a negat autenticitatea acelui video, a spus că filmul este trucat și că el a picat în capcana unei șarlatance care voia să-l șantajeze.

Polițistul recunoaște că a avut discuția cu „videochatista”, dar afirmă că nu și-a dat chiloții jos. Se afla la serviciu, ca ofițer superior în Poliția de Frontieră

Șeful Poliției de Frontieră Timiș a fost șocat

Contactat de REPORTER DE IAȘI, chestorul de poliție Tiberiu Gim Giurea, inspector șef ITPF Timișoara, a afirmat, inițial, că nu știe despre ce este vorba. După ce a văzut filmarea, Giurea a exclamat: „Șocant. Dacă este reală filmarea, cred că fiecare trebuie să-și asume propriile fapte”.

Dacă recunoaște biroul în care a fost făcut filmul, Giurea a răspuns: „Îmi cer scuze, dar nu pot spune nimic despre acest aspect. Imaginile sunt prea comune”.

Nu este prima dată când comisarul-șef Dan Chioreanu este protagonistul unor episoade controversate. În 2021, în decembrie, a devenit parte a unui dosar instrumentat de procurorii anti-mafia (DIICOT). Atunci, Chioreanu îndeplinea funcția de șef Birou Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere.

Ofițerul a întrebat-o pe fata care îl șantaja cu imaginile surprinse: „Spune ce vrei de la mine”

Șeful Combaterii Migrației, acuzat că angaja călăuze pe graniță

Observator, Antena 1, 16 decembrie 2021: Grupuri întregi de migranţi au trecut ilegal frontiera spre Ungaria, ajutaţi tocmai de cei plătiţi să stopeze acest fenomen. O anchetă DIICOT a dus la percheziţii în birourile şi locuinţele poliţiştilor de frontieră. Vizat este inclusiv şeful structurii de combatere a migraţiei. Întrebat dacă a luat bani sau a protejat reţele de trafic de persoane, comisarul şef răspunde: «Nu, nu am protejat așa ceva».
Acesta este 
Dan Chioreanu, aflat în fruntea structurii de combatere a migrației din cadrul Poliției de Frontieră Timiș. Potrivit procurorilor DIICOT, ar fi chiar liderul grupului infracțional din care făceau parte mai mulți oameni ai legii, oameni pe care el îi avea în subordine. Reţeaua funcționa simplu. Potrivit DIICOT, comisarul sef și alţi trei agenți deschideau dosare penale şi autorizau colaboratori sub acoperire. În teorie, aceşti colaboratori aveau rolul de a-i ajuta să stopeze fenomenul traversării ilegale a frontierei. În realitate însă, aşa zişii colaboratori sub acoperire erau, de fapt, cărăuşi pentru grupuri de transfugi. Chiar ei erau cei care ajutau migranţii să treacă ilegal graniţa spre Ungaria.

Pentru că închideau ochii, poliţiştii îşi primeau partea. Fie bani în conturile unor apropiaţi, fie prin servicii de plată rapide”.
Europa Liberă,17 ianuarie 2022:
Decembrie 2021 a venit cu o surpriză negativă pentru Poliția de Frontieră Timiș: după o serie de descinderi și percheziții ale DIICOT, șeful Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș, Dan Chioreanu, a fost reținut și pus sub control judiciar pentru fapte de corupție. În același dosar sunt cercetați agentul de sprijin operativ, Patricia Chișiu, precum și alte două persoane”.

Acuzațiile din 2021 pe fluxurile de știri din România

Ofițerul acuzat: „Trăiesc numai din credite”

Ofițerul Dan Chioreanu (53 de ani) se consideră nevinovat în această speță. „În 2021, m-am trezit cu o percheziție și acuzat de grup infracțional organizat, luare de mită și trafic de migranți”, a spus el în ce ar consta acuzațiile.

S-ar fi întocmit un dosar mare, peste 20 de persoane au fost condamnate. „Eu n-am legătură, nici măcar nu-i cunosc”, s-a disculpat comisarul-șef și a adăugat că din acest dosar mare s-a disjuns cel în care este cercetat alături de alte două persoane.

„Din decembrie 2021 de când am fost luat și până în prezent nu s-a mai făcut niciun act în dosar. Cunoașteți modul de lucru al DIICOT. Și pentru mine este foarte mult. Nu există o faptă să se spună că în data de..., Chioreanu Alexandru Dan s-a întâlnit, a făcut, a favorizat. Nu există. Și, dacă exista, din decembrie 2021 și până în prezent se mai făcea măcar o audiere, ceva. Nu mi s-au cerut transferuri bancare, nu mi s-a luat situația mea financiară, a părinților, să se vadă că suntem niște oameni modești și că eu trăiesc numai din credite”, s-a apărat el.

Dan Chioreanu, ieșind de la DIICOT în 2021. De-atunci nu l-a mai căutat nimeni

Plătit cu 6.000 de lei net/lună ca să stea degeaba

Din decembrie 2021 și până acum, Chioreanu a fost retras din zona operativă și pus la dispoziție. Adică, să facă muncă măruntă administrativă. Pe scurt, Chioreanu ia 6.000 de lei net lunar ca să taie frunză la câini. Înainte, ca șef de birou, avea 10.000 lei net lunar după cum singur a admis.

„Comisarul-șef face obiectul unui dosar, este pus la dispoziție în temei legal, având calitatea de suspect, cred că este pusă în mișcare acțiunea penală împotriva lui. Așteptăm o soluție în dosarul în care este cercetat. Face activități care țin de aprovizionarea cu alimente, activități specifice de popotă”, declarat Tiberiu Gim Giurea, inspector șef ITPF Timișoara.
În al treilea rând, o altă acuzație care i-a fost adusă lui Dan Chioreanu a fost că a lipsit nemotivat de la serviciu, anul trecut, o perioadă îndelungată. Astfel, în perioada iulie-septembrie ar fi venit sporadic, ar fi fost pontat fictiv și astfel ar fi încasat salariul.
„Nu este adevărat. Cu excepția zilelor de concediu și medical”, a răspuns Chioreanu care a pus acest scandal pe seama unui conflict cu un coleg.

Tiberiu Giurea, comandantul Poliției de Frontieră Timiș, este la fel de controversat, conform sindicatului instituției

Prezența la serviciu e facultativă. „Sigur intrăm în Schengen”

Subiectul fișelor de pontaj a ajuns și la Parchet, dar și la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). La Parchet, dosarul a fost clasat, iar despre eventuale verificări ale IGPF nu se știe absolut nimic. „În cauză, a fost dată o soluție într-un dosar penal. Din câte știu, dosarul are soluția de clasare”, s-a scos din ecuație chestorul Giurea, șeful ITPF Timișoara.
Cazul absențelor lui Chioreanu și a presupusei mușamalizări a fost preluat și de Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră care insistă pentru lămurirea acestei spețe.
„Giurea (șeful Inspectoratului Timișoara – n.r.) este cunoscut pentru caracterul vulgar și pentru abuzurile pe care le-a comis de-a lungul timpului. Există raportul corpului de control al MAI unde au fost constatate numeroase nereguli la acest Inspectorat. Inclusiv, declarația unui ofițer care relatează cum, în cadrul unei ședințe operative, de față cu mai mulți angajați, Giurea l-a amenințat spunând că îi taie beregata și-i bea sângele și apoi îl calcă și cu mașina pe cap. Cu astfel de ofițeri la conducerea inspectoratelor, cu siguranță nu vom intra niciodată în Schengen”, a susținut Florin Zlate, președintele sindicatului.

Article image
Șeful Poliției de Frontieră pe Estul României, Victor Mariniuc, încerca marea cu degetul: dacă se poate baza pe sprijinul „băieților” să prindă un TIR cu țigări de contrabandă, deși el ar trebui să dea ordine și să facă marile capturi Un agent de poliție cu identitate protejată îi spune de marile șpăgi vehiculate în Poliția de Frontieră: fostul adjunct – 500.000 de euro, un singur TIR cu marfă de contrabandă – 100.000 de e...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Martie 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31