fbpx
 
10.000 de lei, prețul unui ochi scos în centrul de plasament

10.000 de lei, prețul unui ochi scos în centrul de plasament


O angajată a Centrului de Plasament „C.A. Rosetti” este bună de plată după ce un tânăr nu mai poate vedea cu un ochi. Acesta a fost împuns de un coleg cu o furculiță, dar în loc să fie dus imediat la spital a fost pansat cu vată și hârtie igienică și ținut în centru până a doua zi.

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, dar și două angajate, care erau de serviciu la momentul producerii incidentului, au fost obligate de instanță, în 2013, să plătească în solidar tânărului 10.000 de lei daune morale. Pentru că educatoarea Nicoleta Toma nu ar fi achitat integral partea ei de despăgubire a fost dată în judecată. DGASPC a cerut Judecătoriei Iași să o oblige pe angajata centrului „C.A. Rosetti” la plata sumei de 2.771 de lei daune morale, indice de inflație și cheltuieli de executare plătite de instituție familiei tânărului.

 

Potrivit acțiunii depuse la instanță, educatoarea Nicoleta Toma și asistenta medicală Silvia Prihor achitaseră până în 2014, 1.235, respectiv 1.250 de lei, iar Direcția 2.000 de lei. În vara aceluiași an, DGASPC  a fost nevoită să plătească 7.534 de lei, reprezentând restul despăgubirilor, indicele de inflație și cheltuielile de executare, după ce risca să îi fie blocate conturile.

 

Atât asistenta medicală, cât și educatoarea s-au angajat să achite sumele ce le reveneau, dar doar prima dintre ele s-a conformat. „Pârâta din prezenta cauză nu a făcut nicio depunere în contul DGASPC Iași¸ cu toate că și-a asumat această obligație prin semnarea angajamentului de plată”, precizeză DGASPC, în plângerea adresată instanței.

 

Femeile lucrează și acum cu copiii din centrul de plasament

 

Pansat cu hârtie igienică

Daniel Damian, un adolescent ce suferea de  deficienţă mentală moderată, a fost lovit cu o furculiță în ochi de un coleg din Centrul de Plasament ”C.A. Rosetti”. Tânărul, care avea pe atunci 14 ani, a fost dus de educatoarea specializată Nicoleta Toma, care era de serviciu, la Infirmeria Centrului, unde a fost preluat de asistenta medicală Silvia Prihor.

 

Aceasta, în loc să cheme ambulanța pentru a-l transporta pe Daniel la o clinică de specialitate, l-a ţinut în noaptea de 1 spre 2 aprilie în incinta infirmeriei, punându-i la ochi vată şi hârtie igienică, după cum au precizat magistrații în motivarea sentinței prin care s-a dispus acordarea daunelor morale. Abia a doua zi, pe 2 aprilie, băiatul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi au fost anunţaţi telefonic părinţii. După mai multe operaţii, tânărul nu şi-a pierdut ochiul, dar nu vede aproape deloc cu acesta. Familia acestuia s-a judecat timp de cinci ani cu DGASPC, educatoarea și asistenta medicală pentru ca, la final, să primească despăgubiri de 10.000 de lei. 

 

Cele două angajate au fost sancționate de Direcție doar cu reducerea cu 10% a salariului de bază pentru o lună.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31