fbpx
 
Poza oficială a pelerinajului: distanțare, măști de protecție. Mai jos în articol, vedeți realitatea din imaginile neoficiale Poza oficială a pelerinajului: distanțare, măști de protecție. Mai jos în articol, vedeți realitatea din imaginile neoficiale

OPERAȚIUNEA PELERINUL. Mihalache a urcat alegătorii în autocare și i-a dus la mănăstiri. Plata: din bani publici


În Schitu Duca nu este asfalt, nu este gaz, nu apă curentă, elevii n-au autobuz, deși comuna este în Zona Metropolitană. În Schitu Duca este însă un primar cu patru mandate. Și-l asigură pe al cincilea prin două „pomeni electorale”: pelerinaj la mănăstiri din bani publici și spectacol cu muzică populară. Mihai Mihalache a avut nevoie în 2016 de numai 700 de voturi. Cu participanții la evenimentele sale își asigură chiar mai mult decât are nevoie

Cu mai puțini oameni decât aprobase inițial prin Consiliul Local, Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca, și-a dus sătenii la mănăstirile din Neamț. Oamenii s-au temut de Covid, mulți care ar fi mers au renunțat în ultima clipă.

S-a plecat cu 7 autocare, dar prezența a fost sub așteptări

La 5.30, sâmbătă, 4 iulie, i-a urcat în autocarele venite în comună. Fără măști de protecție, oamenii s-au îndreptat spre autocare, destul de dezorientați. Nimeni n-a respectat nimic din normele de distanțare. Aflat în campanie electorală, Mihalache a trecut de la un om la altul, cu masca purtată șmecherește în mână.

Primarul Mihai Mihalache are 4 mandate. Face campanie moșnegește, ca în anii `90, cu pelerini și spectacol de muzică populară

Au venit doar 180 de oameni din 300

Sâmbătă dimineață, la 5 fix, oamenii au început să se strângă în stațiile de autobuz din satele comunei Schitu Duca, pentru marele pelerinaj la mănăstirile din Neamț, anunțat de primarul Mihai Mihalache.
Încă nu era lumină afară când sătenii s-au adunat unul în altul, fără nicio grijă. La Poieni, de exemplu, unde autocarele au venit abia la 5.30, cam 20 de oameni au stat grupați în permanență. La sosirea autocarelor, dintr-unul a coborât însuși primarul, care a strâns oamenii într-un grup compact înainte de îmbarcare. Cu excepția șoferului, care avea mască, ceilalți nu purtau. Însuși Mihalache o ținea în mână.

Locuitorii din Schitu Duca sunt revoltați că nu au gaz, nu au asfalt, nu au apă și canalizare, nu au autobuz pentru elevi, deși sunt în Zona Metropolitană

Nimeni n-a respectat normele de protecție
De altfel, în toate fotografiile de pe traseu, primarul din Schitu Duca apare exclusiv cu masca în mână, fără să o fi utilizat. Există două fotografii oficiale, postate de apropiații lui Mihai Mihalache pentru a ilustra pelerinajul și faptul că normele de protecție au fost respectate. În acestea, toți poartă măști, în contrast cu instantaneele de pe traseu. O imagine cu măști este dintr-un autocar, cu Mihalache în centru, iar cei care au comentat pe Facebook au remarcat că este regizată: măști, distanță mare.
Imaginile obținute de REPORTER DE IAȘI dintr-unul dintre autocare arată că oamenii au stat compact, câte doi pe fiecare banchetă. Grav, în imagini se vede că nu purtau măști. Martorii au precizat că, pe traseu, nimeni nu și-a bătut capul cu normele de protecție.

S-au sculat de la 4 dimineața, dar au fost în excursie

Masa și felicitările la Sihăstria

Conform mărturiilor câtorva participanți, au fost vizitate mănăstirile Sihăstria, Secu, Neamț, Agapia și Văratec. Masa ar fi trebuit să fie la un restaurant, conform achiziției publice făcute de Primăria Schitu Duca, dar a fost la Sihăstria, în 3 săli.
Nu există fotografii din timpul mesei, organizatorii ar fi insistat ca nimeni să nu facă poze cu telefonul. Dar, povestesc martorii, cei 180 de oameni nu au respectat normele de siguranță.

Imagine reală cu pelerinii din Schitu Duca: fără măști în autocar

Meniu extrem de scump: 65 de lei/persoană la mănăstire

Pe 27 februarie, Primăria Schitu Duca a finalizat două achiziții directe. Printr-una dintre proceduri, a cumpărat „servicii de masă la restaurant prânz pentru 300 de persoane”. Suma a fost stabilită la 19.650 de lei, adică o medie de 65,5 lei de persoană, prețul fiind pentru un adevărat chef.
În schimbul acestor bani, fiecare dintre cei 300 de săteni din Schitu Duca ar fi primit câte un prânz constând în ciorbă, un fel principal și desert, prețul real fiind la jumătate.
Evenimentul trebuia să aibă loc pe 25 martie 2020. Primarul Mihalache programase un pelerinaj pe la mănăstirile din județul Neamț, la o dată apropiată de ce se știa atunci despre data alegerilor locale (mai). Transportul era cu 6 autocare, la un cost total de 8.700 lei. Izbucnirea pandemiei și starea de urgență i-au dat peste cap planurile, pelerinajul a fost reprogramat pentru 4 iulie.

Fotografie postată de oamenii primarului: toți, regulamentar, cu măști. Mihalache, în centru, cu pălărie pe cap

Un pelerinaj îi aduce jumătate din voturi

Conform declarațiilor unei localnice care vrea să candideze la Primărie din partea USR, cei 300 de oameni ar fi fost aproape jumătate din numărul de voturi care-i trebuie lui Mihai Mihalache să câștige un nou mandat. “Ca să înțelegeți importanța electorală a acestui pelerinaj, la alegerile locale din 2016, Mihalache a ieșit primar primind 700 de voturi”, a precizat Vasilica Cârlescu.

Se crapă de ziuă. Oamenii au plecat cu noaptea-n cap așteptând autocarele

DSP: 1,5 m între oameni, măști în autocar

Reprezentanții DSP au precizat, pentru REPORTER DE IAȘI, că nu există la acest moment interdicții legate de călătoriile pe teritoriul național.
Dar aceste călătorii se fac respectând normele de protecție: distanță de cel puțin 1,5 m între oameni, cu obligativitatea purtării măștilor de protecție în interior, inclusiv în autocar, pe toată durata călătoriei.
„Suplimentar, oamenii trebuie să-și păstreze mâinile curate, în permanență. Este necesară să le și dezinfecteze, dacă este posibil”, a precizat conducerea DSP.

Îmbarcarea spre o nouă mănăstire

Circul foamei: rapsozi și artificii la Zilele Comunei

Pe 11 martie, când deja în România se confirmaseră mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, Primăria a achiziționat pe SICAP serviciile pentru organizarea zilelor comunei Schitu Duca, ediția 2020. Contra sumei de 99.986 lei fără TVA (peste 20.000 de euro), Primăria a luat o scenă, instalații de sunet și lumini, ecran, car de filmat.
Pe scenă ar urma să urce „Rapsozii Botoșanilor” cu dirijor și 17 instrumentiști, dar și mai mulți soliști de muzică populară din Iași, Botoșani, Suceava, Republica Moldova. Oferta conține foc de artificii la mare înălțime de 15 minute, grafică afiș și print - 2.000 buc.Va fi prezentă televiziunea Infinit TV Iași. Zilele comunei ar trebui organizate pe 20 iulie.

Investițiile sunt infime în Schitu Duca

În județul Iași există 12 GAL-uri (Grupuri de Acțiune Locală – structuri locale care atrag fonduri europene pentru proiecte necesare comunităților). La cele 12 structuri au aderat 97 din cele 100 de localități din județul Iași.
Doar 3 au rămas pe dinafară, din cauza dezinteresului total al primarilor față de fondurile europene: Podu Iloaiei, Hârlău și Schitu Duca.
Întrebat despre acest detaliu, Mihalache a precizat că nu îndeplinea criteriile de aderare la un GAL și banii erau prea puțini pentru a-l interesa. „Dar, oricum, banii erau puţini, maximum 100.000-150.000 euro pe comună. Am compensat cu alte proiecte: anul trecut au ajuns în comună peste 3 milioane euro pentru şcoli şi asfaltări de drumuri, astfel că nu am avut nimic de pierdut”, a spus Mihalache, întrebat despre subiect.
Total fals: prin GAL sunt date fonduri europene inclusiv pentru start-up-uri, nu doar pentru proiectele primăriilor, ceea ce ar fi fost un început pentru o economie locală.

Article image
Părinții dintr-un sat al comunei Schitu Duca mocnesc de revoltă. Se roagă din toamnă de primarul localității să rezolve problema transportului copiilor la școala primară și la grădiniță. În prezent, din cauza unui drum rupt, plin de noroi, microbuzul școlii nu ajunge până la ei. Oamenii se descurcă cum pot și spun că este exclusiv vina primarului PSD Mihai Mihalache. „Ne-a spus în față: nu avem drum pentru că nu am votat c...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 02 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31