fbpx
 
Ministrul Deca, despre petiția elevilor privind sintagma „de bună seamă”: Sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare

Ministrul Deca, despre petiția elevilor privind sintagma „de bună seamă”: Sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare


Petiția elevilor care au susținut proba la Limba română de la examenul de Bacalaureat, cerând să se modifice baremul de corectare a subiectelor, a avut succes. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că s-a ocupat de acest caz și a transmis o clarificare.

Este vorba despre petiția prin care elevii spun că subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul care trebuia indicat pentru expresia „de bună seamă” era foarte interpretabil, arată Știrile PRO TV.

Într-o declarație susținută la Palatul Victoria, ministrul Educației a precizat că a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și altor sinonime în afara cuvântului.

Ministrul Educației, Ligia Deca: „Am văzut și noi discuțiile din spațiul public și am discutat și cu cei implicați în organizarea examenului. Pentru o corectură unitară a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și altor sinonime în afara cuvântului, desigur, care este menționat în barem și clarificări vizavi și de modul în care se face evaluarea. Ați văzut că acolo erau punctaje asociate unor anumite elemente, în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară.”

Reporter: Ce alte răspunsuri ar putea fi acceptate de cel care corectează?

Ministrul Educației, Ligia Deca: „Sinonime ale sintagmei de bună seamă, acolo, cred că în funcție de - știu eu -fiecare centru zonal, că sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare. Nu are sens să le menționez, pentru că iarăși vor fi interpretate limitativ.”

Reporter: Considerați că a fost o scăpare că a apărut această neînțelegere?

Ministrul Educației, Ligia Deca: „Cred că baremul de notare de multe ori lasă loc pentru interpretare și este normal să fie așa, mai ales la limba română. Însă acolo unde apar întrebări în spațiul public și discuții legitime putem interveni cu clarificări, așa cum s-a întâmplat acum.”

La profilul real - filiera tehnologică, prima cerinţă la subiectul 1 la Limba română a fost ca elevii să indice, dintr-un fragment al lucrării lui George Călinescu „Ion Creangă. Viaţa şi Opera”, sensul secvenţei „de bună seamă”.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: