fbpx
 
Gangsterul și liberalii. Votați Molusca! / EDITORIAL Gabriel Gachi

Gangsterul și liberalii. Votați Molusca! / EDITORIAL Gabriel Gachi


E o problemă de sănătate publică delimitarea fără echivoc a PNL de Mihai Chirica. Ca partid politic, PNL este obligat să-i ceară public demisia. Și cred că nici PSD nu s-ar opune acestui act semnificativ, adică nu s-ar gândi să recicleze marea podoabă.

Un partid trebuie să-și demonstreze valorile, principiile în astfel de situații. PNL nu trebuie să se afișeze la evenimente publice alături de Mihai Chirica și să-i permită să dea lecții unor elevi, unor oameni defavorizați sau unor pensionari. Unor oameni pur și simplu.

Pentru că Mihai Chirica este în esență un gangster. Ce a făcut el este contrar tuturor principiilor morale pe care le propovăduiesc partidele sau societatea în ansamblu (dascălii, părinții, mentorii, duhovnicii).

Analiza morală nu are nevoie de o sentință definitivă care ar putea veni peste 6 ani. Mai ales că aici se discută de vreo 4-5 sentințe care trebuie să ajungă la deznodământ. Dacă partidele ar amâna verdictele morale până la pronunțarea Justiției, atunci ar fi nocive pentru societate. Și experiențele din România au demonstrat acest efect toxic al unor amânări nejustificate (binomul pesedist Mazăre-Constantinescu, Epopeea Dragnea, administrațiile catastrofale ale PNL la București, marele jaf FPS, focarul de infecție Udrea-ANRP la PDL).

Deci partidele sunt obligate să-și facă propria analiză și să o comunice publicului, nu să bage capul în nisip. Abținerea este susținerea corupției și propagarea la nivel de virtute a depravării penale.

Să explic de ce Mihai Chirică este un gangster. La Blocul Cheșcu (9 niveluri fără autorizație, peste 60 de apartamente), afacerea era de câteva milioane de euro. Deci nu vorbim de furatul unui cofraj cu ouă. Mizele la Mihai Chirica se măsoară în milioane de euro.

Ce a făcut acest domn? A semnat o edificare valorând 3-4 milioane de euro și acum spune că nu cunoștea blocul și că actul semnat s-a camuflat printre cele 5.000 de documente pe care le autorizează anual.

Dar n-a fost așa. A semnat 4 edificări succesive, falsificate, la același bloc, antedatând numărul de înregistrare prin complicitatea întregului aparat administativ al Primăriei, totul culminând cu rotirea celorlalți semnatari, folosiți ca niște păpuși mecanice. Acestea sunt practici de gangster.

Pentru că arhitecta-șefă nu era la serviciu, Mihai Chirica s-a folosit de semnătura inlocuitoarei, Raluca Mocanu. Edificarea s-a gripat la Cadastru, pentru că infracțiunea era monstruoasă, și au luat-o de la capăt cu semnăturile. Cu acordul șefului Registraturii, deșeul moral Vasile Tiron, au falsificat numărul de înregistrare.

Problema capitală: Raluca Mocanu a refuzat semnarea edificării, pentru că era o fraudă de 3 milioane de euro, iar între biroul ei și al primarului era distanța unei taste telefonice, deci comunicarea era instantanee. Când Mocanu s-a recuzat, Mihai Chirica nu s-a alertat, ci a căutat pe altcineva să semneze. Aceste mărturii există, deci PNL nu se poate preface că nu pricepe, pentru că voturile nu se dau unor moluște care funcționează fără creier și fără coloana vertebrală. Pe buletinele de vot nu figurează niște gasteropode.

Deci Mocanu a motivat de ce nu semnează (pentru că a înțeles cât e de gravă infracțiunea pusă la cale), iar Mihai Chirica nu s-a ferit ca ars cu fierul roșu, ci a mers mai departe până la finalizarea marcării în conturi a celor 3-4 milioane de euro. Când faci asta ești gangster, nu vii și vorbești elevilor despre tradiții, cultură și performanță prin muncă.

Semnătura lui Mihai Chirica pe edificarea blocului lui Gheorghe Cheșcu. Anterior, același act contrafăcut fusese semnat și de complicele său, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar

Edificările de milioane de euro aparțineau unui cerc restrâns, nu erau cele 49.000 de acte de urbanism derulate în ultimii 7 ani. Nu, erau evenimente în sine, ca niște Crăciunuri în timpul anului. Când apărea o asemenea edificare la un bloc de câteva milioane de euro (făcut ilegal, pentru că viteza este esențială în imobiliare), se dădea semnalul unei Sărbători în toată Primăria. Participau toți la edificare - urbaniști, primar, cadastriști, registratori - pentru că altfel era imposibil să rezolvi. Chirica este șef de Grup Infracțional, nu e o glumă.

Aceste edificări se produceau de 10-20 de ori pe an, erau distincte față de cele 4.000 de acte de urbanism pentru că erau memorabile în sine. Apăreau mereu aceiași privilegiați (nu sunt mai mult de 7-8 investitori), deci ilegalitățile erau arhicunoscute.

Crima organizată anchetată de DIICOT și DNA la Primăria lui Mihai Chirica rezidă din capitalizarea accelerată a unor oameni de afaceri care au pornit foarte de jos, din cea mai neagră sărăcie, în detrimentul altor agenți economici, alungați din Iași, și din distrugerea calității vieții a mii de ieșeni din toate cartierele. Mihai Chirica este un gangster care a îmbogățit o mână de investitori modești financiar folosindu-se de oraș ca de o bucată de carne trecută prin malaxor. Și n-a făcut-o gratis, din prostie. A făcut-o din cinism. Din lipsa de scrupule specifică unui gangster.

Acestea nu sunt supoziții, procese de intenție, teorii tendențioase. Sunt fapte demonstrate negru pe alb, inițial de jurnaliști de investigație și ulterior de „organele abilitate". Dosarele falsificate au dispărut din Primărie ca o dovadă supremă a fenomenului infracțional. Sunt fapte demonstrate de mărturiile celor implicați. Omerta e oficială, dar confidențial aceste mărturii sunt reale și devastatoare.

Deci PNL ar trebui să spună ceva ieșenilor. Dacă tace e un partid de gangsteri. Dacă aș fi politician, le-aș boicota toate evenimentele publice la care participă până la o delimitare completă de Mihai Chirica.

P.S. În august 2013, la condamnarea în prima instanță a lui Relu Fenechiu, ce a făcut filiala PNL Iași? A ieșit public cu susținerea necondiționată a acestuia pentru că era șeful lor. A existat chiar un vot în filială, 97 au fost pentru Fenechiu, 3 împotrivă. Acest 97 la 3 poate părea șocant dacă amintim că e vorba de PNL. Și totuși aș fi vrut să-i cunosc pe cei trei care au fost împotriva unui vot de încredere.

Cine a ieșit atunci cu declarații pentru presă, susținându-l pe Relu Fenechiu? Marius Dangă. Vă așteptați la altceva acum?

Care a fost deznodământul în 2013? Conducerea centrală a PNL a făcut a lehamite față de devotamentul fierbinte al filialei din Iași, iar în 24 de ore Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru.
După condamnarea definitivă, PNL nu a mai dat niciun comunicat public.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31