fbpx
 
Șapte persoane, reținute în urma perchezițiilor din dosarul deșeurilor introduse ilegal în țară (VIDEO)

Șapte persoane, reținute în urma perchezițiilor din dosarul deșeurilor introduse ilegal în țară (VIDEO)


Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în urma celor 44 de percheziţii efectuate duminică de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT Timişoara. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş a fost sesizat luni cu propunere de arestare preventivă a bănuiţilor, pentru 30 de zile.

La mai multe locaţii, au fost descoperite peste 48 de tone de deşeuri introduse ilegal în ţară, fiind totodată ridicate telefoane mobile, documente, două laptopuri, 73.850 de euro, 66.518 lei şi 600 de franci, arată un comunicat al Poliţiei Timiş.
Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei şi au dispus interzicerea activităţii pentru trei societăţi comerciale.
În urma audierilor, procurorul DIICOT Timişoara a dispus reţinerea pentru 24 de ore a şapte persoane (liderii grupării infracţionale şi persoanele de pe palierul imediat inferior acestora) şi cercetarea în stare de libertate a celorlalte persoane bănuite (în general transportatori).


Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT Timişoara au efectuat, duminică, 44 de percheziţii domiciliare în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Din cercetări a reieşit că începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale. Aceştia ar fi profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona) este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante.
După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor, membrii grupului infracţional ar fi acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii, pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare/recuperare.
Pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deşeuri.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31