fbpx
 
AFP AFP

Activistul pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, Oleg Orlov, condamnat la închisoare. A criticat regimul Putin


Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, a fost condamnat marţi la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

„Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat şi să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani şi şase luni într-o colonie penitenciară", a anunţat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la audiere.
Procesul a fost condamnat de observatorii internaţionali drept unul motivat politic, notează Reuters.
Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureaţii premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis şi dizolvat în Rusia.
Memorial a anunţat că Orlov a fost încătuşat după verdict şi tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest.
În ultimele sale afirmaţii de la proces de luni, Orlov a deplâns "sufocarea libertăţii" în Rusia, la care s-a referit ca la o "distopie".
Motivul inculpării sale este un articol pe care l-a scris în 2022 în care a afirmat că Rusia sub preşedintele Vladimir Putin a devenit fascistă.
El a fost iniţial amendat cu 150.000 de ruble (1.628 de dolari) de un tribunal districtual, dar a fost dispusă o rejudecare şi procurorii au cerut o condamnare de 2 ani şi 11 luni.
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kaţarova, a numit procesul lui Orlov "o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia".
Memorial, fondată în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea liderului Iosif Visarionovici Stalin şi până în prezent şi a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea şi omagierea victimelor individuale.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31