fbpx
 
Sentință în dosarul devalizării Nectar Pașcani. Executorul Dominte, achitat

Sentință în dosarul devalizării Nectar Pașcani. Executorul Dominte, achitat


Executorul judecătoresc Cristinel Dominte a fost achitat de Tribunalul Iași în dosarul devalizării fabricii de zahăr Nectar Pașcani. Decizia instanței nu este însă definitivă.

 

Tribunalul Iași a hotărât, miercuri, să-l achite pe executorul judecătoresc Cristinel Dominte pentru abuz în serviciu „întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

 

Aceeași decizie a fost luată și în cazul evaluatorului Vasile Negru, magistrații stabilind că fapta de complicitate la abuz în serviciu, de care a fost acuzat, nu este prevăzută de legea penală.

 

Decizia nu este însă definitivă, ci poate fi atacată de Direcția Națională Anticorupție.

 

Executorul judecătoresc Cristinel Dominte și evaluatorul Vasile Negru au fost acuzați, în 2014, de procurorii anticorupție că ar fi comis ilegalităţi în procedura de vânzare a unui teren aparţinând fostei fabrici de zahăr Nectar Pașcani. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru fapte din 2004.

 

Prejudiciu-4,2 milioane de euro

Potrivit procurorilor, Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, subevaluate, ce aparţineau fabricii de zahăr  Nectar Paşcani, la care statul avea la acea vreme capital majoritar. „Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea-credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are nici un fel de valoare”, susținea DNA.

Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a fost cumpărată la licitația, din mai 2014, organizată de Banca Comercială Română de SC Inter Woods Trading Group Paşcani, în spatele căreia se afla  investitorul american Eli Nachman. Acesta din urmă ar fi plătit pentru Nectar SA aproximativ 20 de miliarde de lei vechi.

„Prejudiciul provocat este de 17.356.383 lei noi (aproximativ 4,2 milioane de euro). Dominte Cristinel şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care prevedeau că avea obligaţia de a pune în vânzare, în procedurile de executare silită, bunuri la valoarea lor de circulaţie“, arătau procurorii în rechizitoriu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31