fbpx
 
Locuitorii din Vișoianu au descoperit că le fuge pământul de sub picioare. Tolea (medalion) n-a respectat zona de protecție a râului Locuitorii din Vișoianu au descoperit că le fuge pământul de sub picioare. Tolea (medalion) n-a respectat zona de protecție a râului

Tolea a asfaltat fără aviz în Vișoianu până a surpat malul Nicolinei


Locuitorii turnurilor din Lunca Cetățuii s-au trezit că parcarea o ia la vale. Malurile s-au surpat sub greutatea stratului de asfalt și al mașinilor

O surpare de teren a apărut la câțiva metri de blocurile turn făcute de către investitorul imobiliar Cătălin Tudosă (Tolea) în cartierul Vișoianu. Malul apei a căzut pe o distanță totală de 90 de metri, iar locatarii se tem că problema va avansa către blocuri.

Ei au cerut Apelor Române consolidarea malului și montarea unui gard de protecție. În replică, instituția a precizat că investitorul a asfaltat până pe buza malului, peste zona de protecție.

Fisuri și riscuri

În imediata apropiere a blocurilor făcute de către Cat Construct, firma investitorului imobiliar Cătălin Tudoră, pe malul pârâului Nicolina a apărut o surpare care se întinde pe 90 de metri. Sunt zone în care se vede clar o diferență de nivel și ruptură apărută în asfaltul parcării blocurilor, de-a lungul malului apei.
Locatarii au cerut ABA Prut Bârlad să constate și să remedieze problema, cerând în plus și montarea unui gard de protecție, motivând că, în cazul în care copiii se joacă acolo, există riscul să cadă în apă.
„Împreună cu vecinii blocurilor 15 și 16, nou construite, întâmpinăm următoarele probleme: surparea/erodarea malului drept, necesitatea consolidării acestuia și necesitatea îngrădirii acestuia, începând din sud, din dreptul blocului 16, până în nord, după punctuld e confluență cu afluentul Ezăreni. Îngrădirea acestei porțiuni este indispensabilă protejării minorilor, în special a celor cu vârste mici”, a menționat Bogdan Cercel, cel care a trimis sesizarea la ABA Prut Bârlad.

Turnurile din Lunca Cetățuii sunt printre cele mai mari din Iași și au printre cele mai ieftine apartamente din Iași

Fisuri pe 90 de metri, risc de alunecare

După sesizarea făcută la ABA Prut Bârlad, inspectorii s-au deplasat în cartierul construit de Cătălin Tudosă, constatând că există un pericol real.
„Urmare a deplasării în teren, s-au constatat următoarele: prezența unor fisuri în lungul malului drept al albiei râului Nicolina, în zona de confluență cu râul Ezăreni, la distanmțe variabile de până la 1 metru de mal, aval pod acces cartier Vișoianu, pe aproximativ 90 de metri cu posibilitatea de alunecare a malului pe această lungime. Pe zona de protecție a cursului de apă Nicolina, pe toată lungimea riverană cartierului Vișoianu, dezvoltatorul imobiliar (SC Cat Construct SRL) a efectuat lucrări de asfaltare”, au notat inspectorii.
Ei spun că Tudosă nu avea dreptul de a asfalta în zona de protecție a malului apei.

E imposibil să nu-l reții pe Tolea: are peste doi metri

Dezafectarea parcării

Printre măsurile dispuse de inspectori se numără inclusiv dezafectarea parcării blocurilor, pe toată distanța malului apei. În cazul Nicolinei, zona de protecție este de 15 metri (pentru râurile cu lățimi de 10-50 m).
Asta înseamnă că dezvoltatorul este obligat să scoată asfaltul, micșorând astfel parcarea blocurilor, aprobată inițial, atunci când a luat autorizația de construire.
„Au fost stabilite următoarele măsuri: dezafectarea suprafeței asfaltate care este suprapusă peste zona de protecție a cursului de apă Nicolina, este necesară realizarea unui gard de protecție, se ocupă dezvoltatorul, după ce ia documentația de la noi”, mai spun angajații Apelor Române.

Surparea se întinde pe o lungime de 90 m

Cătălin Tudosă, dezvoltatorul cu cel mai mare volum construit

Conform propriei versiuni a poveștii, neverificată de nimeni, Tudosă ar fi făcut primii bani în Italia, după care a revenit în România, unde a început să construiască vile, apoi a trecut la blocuri. A construit și vândut un cartier în Lunca Cetățuii, iar acum are în lucru un alt proiect cu impact major asupra traficului auto, în zona Poitiers. A primit autorizație pentru 8 turnuri cu 11 etaje.

Article image
* În mod haotic, Mihai Chirica se judecă cu REPORTER DE IAȘI, dar ne dă dreptate în anchetele noastre. Blocurile din Moara de Vânt sunt tolerate de șefii Primăriei de 3 ani * Trebuiau să fie vile P+1 și au ieșit blocuri cu 6 niveluri! * Falsurile de la Control Urbanism, unde șefă e chiar cumătra primarului, au zguduit Primăria în 2018, în urma anchetelor REPORTER DE IAȘI * Niciun procuror nu i-a luat la întrebări pe insp...
Autor cristi tanasa Anchete 08 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31