fbpx
 

Aici ne sunt banii: Centrul-fantomă cu 5 salarii și buget de sute de mii de lei pentru un singur beneficiar pe zi


De 7 ani, Centrul pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire este o clădire goală, dar în care sunt angajați și se cheltuie bani fără nicio grijă

Fișele de prezență pe 2021 arată că în acest Centru au fost 1,5 beneficiari/zi

Sunt evenimente la care participă 3-4 persoane, iar în fotografii sunt băgați și angajații, să pară mai mulți

REPORTER a monitorizat trei zile Centrul: două zile n-a venit nimeni, în a treia au apărut 8 persoane, șefa devenind alarmată de vizitele jurnaliștilor

E doar o părticică din banii cheltuiți fără noimă la Direcția de Asistență Comunitară condusă de Luminița Munteanu

În curtea Centrului sunt mașinile angajaților. Sediul e ultracentral

Funcționarea Centrului de zi „Sf. Proroc Zaharia” pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire costă anual peste 330.000 de lei. Se adresează unui public de aproape 800 de persoane din Iași, dar în evidențe apar doar 148. Evenimentele organizate de Centru sunt cu maxim 4-5 persoane în datele oficiale și sunt săptămâni în care nimeni nu vine aici, dar cei cinci angajați sunt plătiți lunar și fără întârziere.
Nici reprezentanții Asociației Naționale a Surzilor din România nu știu câți dintre membri cer vreodată ceva de la Centrul de Zi al Primăriei. Din trei zile în care REPORTER DE IAȘI a vizitat instituția, în două nu era nimeni: „Acum 5 minute au plecat, a fost plin azi”, ni se spunea de fiecare dată.
În a treia zi, la disperare, conducerea a chemat oamenii de acasă: s-au strâns opt beneficiari care să justifice activitatea angajaților.

Salarii de 300.000 de lei anual

Direcția de Asistență Comunitară a Primăriei nu are datele contabile referitoare la bugetul fiecărui centru din subordine. Nu există o bugetare separată, ci un coș comun din care contabilitatea împarte banii. „Nu avem date separate pentru Centrul de Zi pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire”, ne-a spus directorul DAC, Luminița Munteanu.
Directorul Centrului de Zi „Sf. Proroc Zaharia”, Elena Creangă, spune același lucru: banii vin de la contabilitatea DAC pentru facturi și salarizare, dar nu există un buget alocat. „Alte cheltuieli în afară de salarii și funcționarea clădirii nu sunt”, explică Elena Creangă.
Centrul are 5 angajați, iar directorul are salariul cel mai mare, de 4.500 de lei net lunar. Salariul mediu al instituției este de 3.500 de lei net. Pentru cei 5 anagajați fondul lunar de salarii, cu tot cu impozite și contribuții, este de 24.500 de lei. Fondul anual este de aproape 300.000 de lei.

Una din activități: concurs de șah cu 4 participanți

Facturile de întreținere mai costă 36.000 de lei

Clădirea în care funcționează, inaugurată în 2014, are 300 mp suprafață utilă: parterul este ocupat de Centrul de Zi al DAC, la etaj este o bibliotecă parohială a Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit”, iar la mansardă aceeași parohie are propriul program pentru 10 copii cu deficiențe de auz și vorbire.
Facturile sunt achitate de la bugetul Primăriei pentru întreaga clădire. În lunile reci, pentru cei 300 mp sunt 4.000-4.500 de lei cheltuieli pentru curent electric, apă și gaz (în total 27.000 de lei), iar în cele călduroase costurile sunt de 1.00-1.500 de lei lunar (9.000 de lei însumat). În total, întreținerea costă, anual, 36.000 de lei, care se adaugă la bugetul de salarii de 300.000 de lei.
Surprinzător este că, în privința bugetului alocat programelor, Parohia „Sf. Sava” este mult mai transparentă decât DAC. „Bugetul anual alocat programului pentru copii cu dizabilități este de 50.000 de lei anual. Se adresează unui număr de 10 beneficiari în prezent”, au precizat reprezentanții Parohiei.

Interiorul Centrului de Zi: liniște deplină, nu intră nimeni

Intenții bune, realizări practice zero

Proiectul a fost aprobat pentru ca persoanele cu deficiențe de auz și vorbire să aibă un loc unde să fie consiliate, unde să le fie întocmite dosarele pentru asistență socială, unde să beneficieze de traducere în limbaj mimico-gestual în relația cu alte instituții, unde să aibă consiliere psihologică individuală pentru familie.
În plus, Centrul organizează evenimente de socializare prin activităţi, pelerinaje, evenimente festive, petrecere a timpului liber, vizionare de filme. Tot aici ar avea parte de terapie, recuperare, kinetoterapie, masaj terapeutic.
Oamenii din cadrul DAC Iași spun că Centrul de zi de pe strada Sf Sava are o medie de 1-2 beneficiari pe zi, dar cifrele oficiale sunt umflate, acreditând circa 10-15 beneficiari pe zi.

Centrul a fost inaugurat în 2014, investiția depășind 300.000 de euro, o sumă exorbitantă pe metrul pătrat reabilitat

Bate vântul prin Centru, zilele trec liniștite

REPORTER DE IAȘI a vizitat centrul în trei zile din săptămână: luni, marți și miercuri. Luni, angajații nu se ocupau de nimeni. Directorul Elena Creangă a precizat că „acum 5 minute au plecat beneficiarii, sunt consiliați pentru obținerea unui loc de muncă”.
Marți, aceștia au plecat, din nou,  cu puțină vreme înainte de vizită. „Sunt zile în care avem mai mulți vizitatori, altele în care avem mai puțin. Dar activitatea este constantă”, a spus Elena Creangă.
Abia miercuri, la ora 10, erau 8 persoane venite. „Au venit să socializeze”, a explicat Elena Creangă.
„Nu știm câți dintre membrii noștri ajung efectiv la activități organizate de Centrul de zi de pe Sfântul Sava. Nu există statistici făcute despre asta. Știu că se mai duc, acolo este mai aglomerat când sunt întocmite diferite dosare pentru drepturile pe care le primesc”, a explicat Alina Dumitraș, asistent social în cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România.

Raportul de activitate pe anul trecut reflectă o adresabilitate foarte scăzută. În 7 ani, aici s-au cheltuit milioane de lei

Rapoarte oficiale: la toate acțiunile participă 3-4 persoane

Centrul de zi „Sf. Proroc Zaharia” a fost inaugurat în 2014, având o triplă finanțare: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale printr-un împrumut BERD - 1.069.000 de lei, Primărie - 462.507 de lei și Parohia „Sfântul Proroc Zaharia” - 65.000 de lei). Clădirea este fosta Casă Parohială a Bisericii „Sf. Sava” și a rămas în proprietatea Mitropoliei. Conform estimărilor de la inaugurare, grupul țintă număra aproximativ 800 de persoane. În evidențele instituției sunt astăzi 148.
În raportul pe 2021, DAC notează că, de-a lungul întregului an, la Centrul de Zi au fost 131 de beneficiari la „consiliere socială”, 33 la kinetoterapie și 20 la orele de sport. Au fost concursuri de remi și șah cu 3 sau 4 participanți, o vizită la stadion cu 3 participanți sau „retrospectiva telefoanelor mobile” cu 3 participanți.
În general, la toate evenimentele organizate sunt cel mult 6-7 participanți, iar în fotografiile afișate apar tot timpul aceleași chipuri. Recordul a fost atins la „Cinstirea ocrotitorului Centrului Sf Proroc Zaharia” (3 septembrie), când a fost prezentă Luminița Munteanu: 15 participanţi.
Conform raportului de activitate oficial, au fost întocmite 403 fișe individuale de prezență: sunt persoane care au venit de mai multe ori, fiind întocmite fișe la fiecare vizită. Media este astfel de 1,5 persoane/zi pentru 2021.

Article image
E studentă și cadru didactic asociat în același timp, la aceeași facultate. Şefa DAS este studentă în anul II la Asistență Socială, Univ. „Al.I. Cuza” și, în același timp, e cadru didactic la anul I. Completarea studiilor este menită să o ajute la serviciu, Luminiţa Munteanu fiind absolventă de Zootehnie. În acelați timp, lucrurile în Direcția de Asistență Socială merg modest: unele centre se desfiinţează sau au beneficiari...
Autor cristi tanasa Reportaje 17 Mai 2018

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31