fbpx
 
Al 10-lea tun! Fostul ospătar Mihai Bălan a primit trei case de 300.000 de euro plătind doar 18.000 de euro. Paravan a fost nașul

Al 10-lea tun! Fostul ospătar Mihai Bălan a primit trei case de 300.000 de euro plătind doar 18.000 de euro. Paravan a fost nașul


Un localnic a cedat imediat un sfert din terenul primit prin retrocedare, prețul stabilit find de 20 ori mai mic decât cel real

Beneficiar final a fost primarul din Bârnova, cel care făcuse punerea în posesie, conform legii

Dar intermediar a fost Iulian Ivan, nașul său de cununie. Acesta a plătit doar 1,3 euro/mp la Bârnova, deși este la stradă, cu toate utilitățile

Acum acolo se construiesc blocuri. Fiul primarului a dat terenul luat cu 18.000 de euro și a primit la schimb trei case care valorează 300.000 de euro

Totul, de la o semnătură care a stat în pixul primarului Mihai Bălan

REPORTER DE IAȘI a descris în ultimele patru luni cele două mari scheme de îmbogățire ilicită ale primarului PNL din Bârnova: terenuri la prețuri de nimic, luate prin șantaj, din retrocedări, și apartamente de la dezvoltatori cumpărate la prețuri de trei ori mai mici decât valoarea reală

Familia Bălan a obținut în 7 ani peste 50 de proprietăți! Dezvăluirile continuă

Cu 18.000 euro, Ștefănel Bălan, feciorul primarului din comuna Bârnova, a intrat în posesia a trei vile cu o cotă de piață de peste 300.000 de euro.

Jongleriile sunt de-a dreptul uimitoare. Bălan jr. a ajuns în posesia a 5.590 mp de pe urma unei retrocedări pe care tatăl său a făcut-o ca primar. A doua din mandat. Scriptic, fiul a dat 18.000 euro pe acest lot.

Ulterior, pământul l-a dat la schimb unui dezvoltator imobiliar, Ștefan Stărpu, de la care a primit trei case cu terenurile aferente. Toți actorii implicați în această suveică, intermediarii, dezvoltatorul și primarul fie sunt loviți de amnezie, fie refuză să comenteze.

Ofelia și Iulian Ivan au fost paravanul lui Bălan la achiziția celor 7.600 mp de teren, o comoară. Sunt nașii primarului și s-au ales și ei cu 2.000 mp din toată afacerea

Nașul a luat terenul și l-a ținut doar o lună
Cronologic, această speță poate fi astfel rezumată:

- Pe 31 octombrie 2018, pe numele lui Ioan Tanasă a fost emis un titlu de proprietate pentru 33.800 mp, pe teritoriul comunei Bârnova. Al doilea titlu din mandatul de primar al lui Mihai Bălan, acum PNL.

- Din terenul ce-i fusese restituit, pe 21 ianuarie 2019, Ioan Tanasă (la data tranzacției în vârstă de 75 de ani) a vândut 7.590 mp în satul Vișan familiei Ivan, Iulian și Ofelia. Prețul a fost fixat la 48.234 lei, Aproximativ 10.000 de euro = 1,3 euro/mp. Banii s-ar fi plătit anterior toți, în numerar.
- Pe 26 august 2021, soții Ivan, reprezentați prin mandatar Oana Violeta Bălan (nora primarului) au vândut o parte din teren, 5.590 mp, societății Rubicon Power (unic asociat Ștefănel Bălan, băiatul cel mare al primarului). Prețul declarat în contract a fost de 85.000 lei = 18.000 euro = 3,2 euro/mp.
Banii urmau să fie virați până la 1 septembrie 2021.

Mihai Bălan și tânăra familie la început de carieră. Fiul s-a căsătorit și a început să beneficieze de terenurile servite de tatăl său

Extrem de important: vânzarea Ivan (cu mandatar Oana Bălan) către Rubicon Power (Ștefănel Bălan) a avut loc în august 2021, dar procura Ivan – Oana Bălan fusese încheiată în februarie 2019. Adică, în ianuarie 2019, Ivan a cumpărat terenul de la bătrânul Tanasă și, după o lună, i-a făcut mandat Oanei Bălan.
Această informație a datei la care a fost încheiată procura la care se adaugă detaliile oferite de o sursă din anturajul familiei arată că Ivan a fost folosit ca paravan în această afacere. De fapt, adevăratul beneficiar a fost Bălan jr.
Iulian Ivan este nașul de cununie al primarului din Bârnova, Mihai Bălan. Tot soții Ivan i-au botezat și primul copil din cea de-a doua căsnicie. Practic, ei au fost simpli intermediari între primarul care a semnat punerea în posesie și localnicul care revendicase terenul.

Ștefan Stârpu i-a dat fiului de primar 3 case pentru un teren pe care Bălan plătise doar 18.000 de euro

Terenul, dat la schimb pe trei vile
- Pe 14 octombrie 2021, a avut loc un schimb
între Lagom Design (Ștefan Stărpu) și Rubicon Power (Ștefănel Bălan).
Lagom a dat:
1) teren de 368 mp și casă cu parter, amprentă la sol de 110 mp, suprafață utilă de 88 mp, construită în 2021. Compusă din living, bucătărie, baie, trei camere și hol
2) teren de 372 mp și casă identică
3) teren de 378 mp și casă identică
Cele 3 vile date de Stărpu, amplasate pe strada Aurel Vlaicu din Vișan, au fost evaluate la 208.800 euro în total, adică 69.600 euro fiecare casă cu bucata sa de teren.
În contrapartidă, Lagom a primit cei 5.590 mp de la Ștefănel Bălan. Terenul dat de Bălan a fost evaluat la 208.800 euro față de 18.000 euro cât costase cu două luni înainte.

Blocurile Lagom din Bârnova sunt P+6, dezvoltatorul plătindu-și obolul către primar: terenul este chiar al lui Bălan, a fost obținut pe nimica toată și a fost valorificat la un preț de 300.000 de euro

Dezvoltatorul Ștefan Stârpu a ridicat două blocuri cu regim maxim de înălțime
Pe scurt: terenul luat de Ștefănel Bălan în august 2021 de la Ivan cu 18.000 euro a fost dat, în octombrie 2021, la schimb cu trei vile valorând 208.800 euro. De fapt, valoarea caselor a fost subevaluată, acestea având o cotă de piață de măcar 300.000 euro, o medie de 100.000 de euro/bucata. Astfel, Ștefănel Bălan a câștigat de două ori:
1) că a luat teren ieftin dintr-o retrocedare făcută de tatăl său
2) că lotul la preț de nimic a fost echivalat cu trei vile care oricum fuseseră subevaluate
Ulterior, Lagom a dezmembrat cei 5.590 mp în 3.500 mp, acum liberi, și alți 2.090 mp pe care a ridicat două blocuri. Ambele imobile au câte 7 niveluri, maximum permis de PUG-ul din Bârnova, cu tot cu supraetajarea de 20% admisă de lege.

În septembrie 2022, SC Lagom a vândut o parte din afacerea aceasta către SC Domus Solutions cu prețul de 536.000 lei.

Ștefan Stârpu: „Nu putem vorbi, lăsați-ne să ne facem treaba”

Conspirația tăcerii: autorii loviturii nu dau declarații

Cel care a îndeplinit rolul de curea de transmisie între beneficiarul retrocedării și familia primarului, intermediarul Iulian Ivan nici nu a vrut să audă de acest subiect. „Chiar vă frământă despre mine, ce terenuri am cumpărat? Nu sunt persoană publică. Sănătate”, a spus Ivan și a închis telefonul. Potrivit paginilor de Facebook pe care le au, soții Iulian și Ofelia Ivan lucrează la Poșta Română.
Dezvoltatorul Ștefan Stărpu, cel care a dat 3 case pe 5.590 mp de teren, s-a arătat și mai iritat de discuție. „Nu putem vorbi despre tranzacție. Lăsați-ne să ne facem și noi treaba, noi plătim impozite la stat, nu dumneavoastră. O zi bună”,
a spus Ștefan Stărpu.

Un Mercedes ML a apărut în parcarea lui Andrei Spînu, polițistul care făcea edificări false la blocuri fără autorizație

Ștefan Stârpu, obișnuit să dea cadouri: un Mercedes pentru un polițist local
În 2018, REPORTER a scris că un
Mercedes ML maro, înmatriculat pe numele lui Ștefan Stărpu, era parcat în subsolul blocului unde locuia Andrei Spînu, fost polițist local la Iași. „Eu am vândut mașina. Nu mai țin minte cui”, a spus, atunci, Stărpu.

Acum, a completat: „Ați scris mizerii”, deși REPORTER DE IAȘI i-a consemnat declarația întocmai. Cel care folosea mașina, Andrei Spînu, angajat al Poliției Locale, a fost implicat în mai multe scandaluri imobiliare.

A ieșit din Poliție, dar toamna trecută, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Spînu, acesta fiind acuzat de uzurparea funcției, participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată. E vorba de blocurile construite fără autorizație de Anca Elena Condurache și soțul ei, Doru Plugaru.

În Bârnova nu poți construi blocuri decât dacă iei terenul de la primar pe sume amețitoare, terenuri pe care el le-a luat din retrocedări pe nimica toată

Primarul o face pe naivul: „Nu știu nimic”
Și despre această nouă dezvăluire REPORTER DE IAȘI, primarul Mihai Bălan a pozat în neștiutor. Acesta
a pretins că nu știe nici numele dezvoltatorului, nici al firmei Lagom și nici de cele trei case care au ajuns la fiul său. Primarul: „Ștefan Stărpu? Nu știu, nu știu”.

Feciorul, Ștefănel Bălan, nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.
Fost ospătar la Motel Bucium, Mihai Bălan (55 de ani) a câștigat primul mandat de primar al comunei Bârnova la alegerile locale din 2016 reprezentând PSD. Oportunist, acesta a trecut la PNL în 2020. La scrutinul de acum trei ani, din toamnă, Bălan a devenit pentru a doua oară primar al comunei limitrofe Iașului.

Beizadeaua și nora primarului au agonisit milioane de euro din retrocedări și șpagă în natură: zeci de case și apartamente de la dezvoltatorii din Bârnova

REPORTER scrie de 4 luni despre tunurile lui Bălan din retrocedări

În cele două mandate, Bălan a rafinat două metode de înavuțire pentru el și ai săi. A cooptat în schemele sale pe membrii familiei: Ștefănel (fiul cel mare), Oana (nora), Ionela Bordea (cuscra), majoritatea actelor fiind întocmite la notariatul soției (Simona) și al cumnatului (Doru Ciolpan).

Una dintre rețetele de îmbogățire ale clanului Bălan: tata-primar a restituit pământurile confiscate de comuniști, iar fiul, nora sau cuscra le-au cumpărat la prețuri de nimic.

A doua metodă: neamurile primarului au achiziționat, la prețuri preferențiale, de două-trei ori mai mici decât ale pieței, apartamente de la dezvoltatorii din comună.

Bălan-primarul a dat autorizații și supraetajări, Bălan-fiul a cumpărat locuințele cu 400-600 euro/mp. Astfel, acum, familia Bălan deține zeci de terenuri, apartamente și vile cu o valoare de piață de ordinul milioanelor de euro.

Article image
Somn ușor, justiție! Primarul i-a dat unui sătean din Bârnova 11.800 mp ca restituire, apoi i l-a luat înapoi pe un preț de doi lei Fiul primarului l-a vândut apoi la prețul real: 400.000 de euro, de 22 de ori mai mult decât plătise pe el. Acolo s-au construit apoi blocuri Altă bucată din același teren s-a plimbat pe la nora primarului, la un preț de 5 euro/mp, pământ la stradă, cu toate utilitățile. Valoarea reală: 30 eu...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Aprilie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31