fbpx
 
Prefectul strică socoteala primarului cu Ordinul Arhitecților: spațiul de 200 mp din Centru, atacat în instanță. „Nu au statut de utilitate publică”

Prefectul strică socoteala primarului cu Ordinul Arhitecților: spațiul de 200 mp din Centru, atacat în instanță. „Nu au statut de utilitate publică”


Primarul a oferit, prin Consiliul Local, un spațiu într-o casă istorică de pe Cuza Vodă către Ordinul Arhitecților – Filiala Iași

Spațiul este oferit cu titlu gratuit, dar OAR Iași s-a angajat să investească 350.000 de euro în amenajări

Prefectura a contestat în instanță Hotărârea de Consiliu Local deoarece Ordinul Arhitecților nu are statut de utilitate publică, act care se obține prin Hotărâre de Guvern

OAR are venituri anuale consistente și a raportat un excedent (profit) de 500.000 de lei pe anul trecut

În luna martie, Consiliul Local Iași a aprobat o hotărâre prin care o clădire de pe Cuza Vodă 43 – în apropiere de Mănăstirea Golia – a fost oferită gratuit Ordinului Arhitecților din România (OAR). În proiectul de hotărâre pornit la inițiativa OAR este menționat faptul că organizația are dreptul la spațiul de 202 mp din centrul orașului pentru că este de utilitate publică, în conformitate cu legislația actuală.
La mijlocul lunii iulie, Prefectura a tăiat elanul Primăriei în atribuirea spațiului. A atacat hotărârea din martie în contencios administrativ, iar juriștii instituției spun că OAR nu este de utilitate publică, clasificare pentru care există condiții clare pe care aceasta nu le îndeplinește.

E păcat că o clădire istorică rămâne fără posibilitatea reabilitării

Sediu dat în luna martie

Consiliul Local Iași a aprobat, pe 30 martie, Hotărârea 147. Proiectul a fost întocmit de Primăria Iași, la inițiativa Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Iași: Organizația avea nevoie de un sediu, cel actual, dintr-un demisol de bloc, fiind considerat impropriu pentru a reprezenta breasla.
În proiectul votat de toți consilierii, Primăria Iași a menționat că este cedată gratuit, pe toată durata administrării, clădirea cu parter și etaj de pe strada Cuza Vodă 43. Adresa este pe colț, la intersecția Cuza Vod – strada Armeană. Este o casă veche, dărăpănată, nelocuită.
OAR își asuma investiții de 350.000 de euro în clădire, precum și organizarea unui concurs de arhitectură pentru amenajarea interiorului. Vor avea la dispoziție sume mai mari din sponsorizări. Exteriorul urma să fie refăcut după planurile originale, fără alte intervenții.

Prefectura a cerut statutul de utilitate publică. Nu l-a primit

Prefectura Iași are rolul, printre altele, de a verifica legalitatea hotărârilor aprobate de către consiliile locale. Pentru HCL 147, instituția a asolicitat lămuriri și documente, după ce juriștii au menționat că trebuie lămurită o problemă: este sau nu OAR de utilitate publică.
După ce a cerut documente suplimentare de la Primărie, fără să le primească, Prefectura a atacat hotărârea în contensios administrativ. Aceasta înseamnă că, până la finalizarea procesului de la Tribunalul Iași, cedarea în administrare a casei de pe Cuza Vodă 43 este suspendată.

Arhitecții au primit 200 mp la etaj și mansardă, dar își asumau să refacă fațada întregii clădiri

Statut dat de Guvern

Cel mai important detaliu menționat în plângerea Prefecturii către instanță este că statutul de utilitate publică nu poate fi asumat de o entitate prin propriile declarații. El este recunoscut oficial de către Guvern, după depunerea unei cereri și a unor documente.
Articolul 38 din OG 26/20000 descrie cum se poate obține statutul:
„O asociaţie, fundaţie sau federaţie poate fi recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă sunt întrunite cumulativ mai multe condiţii: activitatea se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, funcţionează de cel puţin 3 ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite, făcând dovada unei activităţi neîntrerupte prin acţiuni semnificative, prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său – raportul este însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică, deţine patrimoniu, logistică, membri şi personal angajatcorespunzător îndeplinirii scopului propus, face dovada existenţei unor contracte de colaborare şi parteneriate cu instituţii publice sau asociaţii ori fundaţii din ţară şi din străinătate”.
Prefectura a cerut, în primul rând, actul prin care Guvernul recunoaște OAR ca fiind entitate de utilitate publică. Nu l-a primit. A primit, în schimb, înșiruirea articolelor din lege referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite.

OAR Iași a raportat un excedent de 500.000 de lei în ultimul an

A doua problemă: Codul administrativ

Conform juriștilor Prefecturii, imobilul din Cuza Vodă nu putea fi oferit OAR Iași gratuit, fiind încălcat Codului Administrativ. Actul normativ spune, la art. 362, alin. 2: „Bunurile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date în folosinţă gratuită, pe termen limitat, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, ori serviciilor publice”.
Mai departe, specialiștii au constatat că, prin statutul său, dar și prin regulamentul de organizare și funcționare, OAR nu este organizație de binefacere, nu prestează un serviciu public și poate realiza venituri din activități economice. Pe 2022, OAR – Filiala Iași a raportat un excedent de peste 500.000 de lei din activitatea sa.
A treia problemă identificată a fost legată de durata acordată folosinței gratuite. Conform Codului Administrativ, perioada trebuie să fie limitată. În HCL 147, este menționat:
„Perioada pentru care se acordă folosința gratuită este pe durata exercitării dreptului de administrare”.
Prefectura a considerat termenul incert și nedeterminat.

Article image
Arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa Direcției Juridice și primarul Mihai Chirica riscă un nou dosar penal, scutindu-l pe cel din urmă din urmă de realizarea unui PUZ la viitorul său conac, aflat în Zona Centru Protejat a Iașului Pur și simplu, primarul nu vrea să se supună regulilor valabile în cazul tuturor ieșenilor Este al treilea certificat de urbanism pe care îl scoate din 2020 până în prezent, recurgând la escro...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Iulie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: