fbpx
 
Cantitați mari de fentanil au dispărut din farmacia Spitalului Județean Pitești. Medicamentul are efect letal

Cantitați mari de fentanil au dispărut din farmacia Spitalului Județean Pitești. Medicamentul are efect letal


25 de fiole de fentanil, un opioid puternic cu efect letal dacă nu este folosit corespunzător, au dispărut din farmacia Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Cineva a desigilat cutiile și a furat medicamentele, apoi a lăsat ambalajele la locul lor. Brigada de Combatere a Crimei Organizate cercetează cazul, dar încă nu l-a descoperit pe făptaș.

În farmacia Spitalului Județean Pitești au acces doar cei 20 de angajați ai compartimentului respectiv.

Fentanilul stă sub cheie și este eliberat numai la comanda șefului secției de Anestezie Terapie Intensivă sau al Unității de Primiri Urgențe.

Medicamentul poate fi preluat numai de persoanele desemnate de ei, pe bază de semnătură, precizează Știrile PRO TV.

La sfârștul lunii iunie, o angajată a farmaciei a observat că mai multe fiole lipsesc. Femeia verificase o cutie, care i s-a părut suspect de ușoară.

Bianca Ramona Ciucă, farmacist șef S.J. Argeș: „Sigiliul era încă prezent pe cutie, doar era tăiat cu un cutter, dacă aș putea spune, sau așa ceva, era prezent grătarul în care stă fiola, doar lipseau cele cinci fiole, că într-o cutie sunt cinci fiole într-un grătarel”.

25 de fiole, din cinci cutii, lipseau la inventar. Imediat a fost sesizată poliția. Farmacistele au fost chemate la audieri. Sunt convinse că furtul a fost comis pe drumul de la depozit până la spital.

Bianca Ramona Ciucă, farmacist șef S.J. Argeș: „Este posibil cele cinci cutii să fi fost inserate într-o comandă de 100, sau, mă rog, câte fiole om fi avut noi atunci comandate și nu s-a observat. E nevoie de ceva timp să fie tăiată cutia cu cutterul, să fie scoase doar fiolele, pus înapoi, lipit la loc în în dulap, mai ales că este un dulap securizat, cu cheie, care trebuia desfăcut de un farmacist, într-o încăpere în care sunt prezenți farmaciștii”.

Abia după dispariția celor 25 de fiole, în farmacia spitalului au fost instalate camere de supraveghere.

Medicii anesteziști care folosesc fenantilul spun că substanța, de 100 de ori mai puternică decât morfina, poate ucide instantaneu dacă e folosită inadecvat.

Luminița Galbenu, medic anestezist S.JM Argeș: „Primul simptom care apare este apneea și decesul, cât mai rapid, dacă se depășește doza. Se folosește strict pentru anestezia generală și pentru analgezia în secția de Terapie Intensivă, în spital numai în secțiile de ATI și UPU este utilizat acest medicament”.

Luna trecută, un angajat al unei firme de distribuție de medicamente a fost arestat, pentru furt de fentanil. El colecta pastilele expirate, dar nu pentru a le preda, în vederea distrugerii, ci pentru a le vinde pe piața neagră a consumatorilor de droguri.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31