fbpx
 
Marius Ostaficiuc: „PNL Iași ar trebui mai întâi să facă o alianță cu legea și abia apoi să vrea alianțe cu PSD”

Marius Ostaficiuc: „PNL Iași ar trebui mai întâi să facă o alianță cu legea și abia apoi să vrea alianțe cu PSD”


Deputatul PSD consideră că liderii actuali ai Iașului, de la Primărie și Consiliul Județean, nu mai reprezintă profilul de politician acceptabil în viitor

Problemele lor penale afectează proiectele Iașului, iar viața politică locală a ieșit din zona normalității

„Trebuie să revenim la normalitate și să dezvoltăm armonios Iașul”, afirmă Marius Ostaficiuc

REPORTER DE IAȘI: - După trei ani de mandat, vedeți Iașul într-o situație (economică, administrativă) mai bună, mai proastă sau în aceleași coordonate ca până în 2020?

Marius Ostaficiuc: - Iașul după trei ani de mandat a cumulat, în primul rând, probleme de imagine și credibilitate la nivel național pe mâna celor care se află acum la cârma județului și municipiului. Proiectele majore dedicate ieșenilor lipsesc cu desăvârșire.
Dacă veți face un sondaj printre ieșeni, veți vedea că epoca Nichita li se pare mai luminoasă decât prezentul. Marile proiecte promise în campania din 2020 nu doar că se lasă așteptate, dar apar celor mai mulți drept niște baliverne politice. În afara proiectului de la Aeroportul Iași, unul de bun augur pentru toți locuitorii Moldovei, lucrurile bat pasul pe loc. Aceleași promisiuni cu Sala Polivalentă, stadionul, bazinul olimpic, Spitalul Regional și așa mai departe...

- Poate un parlamentar PSD, care acum are și premierul, să influențeze realizarea unui proiect public de mare anvergură într-un mandat de 4 ani?

- Rolul unui parlamentar este cel de a adopta și respinge legi în plenul Senatului sau cel al Camerei Deputaților. Desigur că și parlamentarii își doresc să aibă în municipiu și județ proiecte de mare anvergură. Ne dorim să promovăm proiectele Iașului la nivel central, mereu facem lobby pentru acest lucru, însă și pentru acest lucru este nevoie de implicarea autorităților locale. De multe ori însă, și aceste discuții sunt interpretate ca dispute politice, ceea ce îngreunează promovarea proiectelor.

În plus, de fiecare dată când devii prea insistent, ți se indică numărul de dosare penale pe care le au cei pentru care tu faci lobby. Este nedrept, însă încă ne lipsește maturitatea politică și, iată, din cauza lui X sau a lui Y, au de suferit sute de mii de ieșeni.

Marius Ostaficiuc spune că PNL trebuie să facă la Iași curățenie în propria curte pentru a putea colabora cu PSD

- Care este viziunea PSD pentru ieșeni? Ce oferă PSD diferit față de PNL, USR sau AUR, la nivel de principii, strategii, capacitate administrativă? Care e schimbarea pe care o propune PSD, după câțiva ani în care nu ați mai condus județul și municipiul?

- PSD și-a propus o viziune amplă pentru dezvoltarea României, viziune care se regăsește în proiectul de guvernare. Viziunea PSD pentru ieșeni ține de o creștere economică, de implementarea unor investiții majore cu finanțare europeană și de la bugetul de stat. Autostrada A8 este prioritară din acest punct de vedere, investițiile în infrastructura feroviară, investițiile în educație și sănătate etc.

În ceea ce privește schimbarea pentru Iași, PSD își dorește în primul rând să deblocheze o situație generală care trenează, să înlăture atitudinea de aroganță a unor autorități care bat pasul pe loc, să pună la muncă funcționarii visători, să stopeze „combinațiile” și „gheșefturile” pentru care unii dau cu subsemnatul la DNA sau la DIICOT. PSD vrea să reinstaureze la Iași normalitatea și dezvoltarea armonioasă a orașului.

- E o confruntare în continuare în PSD Iași între două tabere sau e doar o competiție firească pentru funcții, în limite rezonabile, ca în orice altă organizație?

- Disputa din PSD Iași trebuie să fie de domeniul trecutului. Ca în orice organizație au fost și nemulțumiri, au fost și probleme, dar și imixtiuni ale unor personaje efemere care s-au crezut investiți cu mandate infinite. PSD Iași trebuie să demonstreze ieșenilor că are oameni capabili să lupte în primul rând pentru oraș, nu pentru bunăstarea personală sau a unui grup. Cu toții trebuie să învățăm din greșelile trecutului și să înțelegem că trebuie să ieșim din medievalismul politic în care ne-am complăcut.

- Numiți o realizare de care sunteți mândru în acești trei ani de parlamentar. Dacă aveți mai multe realizări, le puteți menționa.

- Realizările din postura de parlamentar sunt cele care definesc rolul nostru în plenul Senatului și al Camerei Deputaților. Desigur, pot menționa proiectele la care am lucrat alături de ceilalți colegi în ceea ce privește protejarea românilor în fața creșterii ratelor bancare, una din marile probleme din ultima perioadă. Mai pot adăuga și proiectele și susținerea privind modificarea legilor din urbanism, unde în continuare este nevoie de o identitate clară a acestor investiții pentru eliminarea haosului din marile aglomerări urbane.

- Vedeți posibilă o alianță oficială, la nivel local, între PNL și PSD după alegerile din 2024, dacă nu se merge pe liste comune la Locale și Parlamentare?

- În acest moment, termenul de alianță este impropriu la Iași, în condițiile în care administrația locală PNL are mari deficiențe din toate punctele de vedere. PNL Iași ar trebui mai întâi să fac o alianță cu legea și abia apoi să vrea alianțe cu alte formațiuni politice. O eventuală colaborare ar putea să funcționeze pentru ca Iașul la nivel local să se dezvolte în continuare. Este însă nevoie ca cei implicați în această decizie să își facă curățenie în propria curte, să își definească traseele și intențiile pe termen lung și să înțeleagă că România și Iașul au nevoie de un alt profil de politician.

- Care considerați că sunt reformele sistemice necesare la nivel național, ca parte a unui program de guvernare PSD, în domeniile sănătății, educației, administrației publice, justiției?

- PSD a prezentat deja proiectul de guvernare, proiect în care se regăsesc reformele menționate. Educația, Sănătatea, investițiile în Administrație, reforma Justiției, toate au fost cuprinse în programul de guvernare și sunt în curs de implementare. La fiecare ciclu electoral s-a tot vorbit, s-au tot expus soluții, dar lucrurile au bătut pasul pe loc. Educația are nevoie nu doar de o infrastructură adecvată, ci și de profesori bine pregătiți pentru a putea progresa. Sănătatea trebuie sprijinită cu orice preț, iar pentru acest lucru, în afara construcției spitalelor noi, este nevoie și de un management adecvat începând de la cel mai înalt nivel până la cel mai mic spital.

Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pentru reforma administrativă, un proiect care cuprinde cele mai importante sectoare din țară. În ceea ce privește Justiția, aceasta nu mai poate reprezenta cartoful fierbinte al României, în ciuda opoziției unor oameni din interiorul sistemului.

- Ce orizont de finalizare a Autostrăzii A8 întrevedeți? Care sunt următoarele priorități ale Iașului într-o competiție a regiunilor istorice?

- Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8 sunt cele mai așteptate proiecte de infrastructură din zona Moldovei. De aceea, ambele investiții trebuie să-și urmeze cursul firesc, iar noi să le sprijinim cu tot ceea ce ne stă în putință. Orizonul A8 trebuie să fie cel trecut în caietul de sarcini, tocmai pentru ca locuitorii Moldovei să poată tranzita complet autoruta până în 2030.

Cele trei mari tronsoane nu mai au nicio piedică majoră, iar rapoartele Ministerului Transporturilor trebuie să fie cât se poate de clare. Îmi doresc ca Iașul să nu mai fie în nicio competiție istorică, ci să fie o regiune care se dezvoltă autonom.

Avem nevoie de Spitalul Regional de Urgență, de autostradă, de proiectele privind parcurile industriale. Iașul trebuie în principal să arate deschidere și apoi lucrurile vor merge de la sine.

„Disputele în PSD Iași sunt de domeniul trecutului. Trebuie să arătăm că suntem uniți și luptăm pentru ieșeni, nu pentru interesele noastre”, declară deputatul Marius Ostaficiuc

- Pe cine vedeți câștigând alegerile la Primăria Iași? PSD are în acest moment poziția a treia în municipiu, conform sondajelor de opinie, la același nivel cu rezultatele obținute în 2020. Există un profil de candidat care ar putea câștiga?

- PSD Iași are în acest moment oportunitatea de a crește în sondaje, de a lăsa în urmă momentul 2020 și de a coagula alături de partea sa oameni care să vină cu proiecte noi. Organizația, deși, realist vorbind, trebuie să crească în preferințele ieșenilor, poate reprezenta alternativa în rândul alegătorilor. Important este ca noi să strângem rândurile, să arătăm acea unitate care poate în momente cheie a lipsit și să oferim oamenilor soluția corectă. Vă asigur că vom avea un candidat serios, fără probleme penale, cu expertiză în administrație. Un primar cu care să nu ne fie rușine!

- Este extremismul un pericol real în România sau e o falsă problemă folosită pe post de sperietoare? Cum caracterizați mișcările anti-sistem și cum vedeți viitorul AUR din momentul în care va ajunge să aibă mii de reprezentanți în administrație, primari și parlamentari?

- Extremismul este un fenomen care pare că ia amploare în toată Europa, după cum vedem la alegerile din alte state de pe continent. O parte a populației vede în partidele de extremă dreapta sau de extremă stânga o variantă la actuala clasă politică, fără însă a conștientiza pe deplin ceea ce se întâmplă.

Probleme cu care se confruntă Europa, mă refer la migrație, la problemele economice, etc, au devenit subiecte de exploatat pentru aceste partide radicale, subiecte care au prins și în România.
În ceea ce privește viitorul unui partid extremist din România, acest lucru trebuie privit cu precauție. Violența, fie ea și verbală, nu este necesară, nu este de bun augur. În secolul XXI, un politician violent, la fel ca și unul penal, trebuie să ne dea de gândit și să ne stârnească suspiciuni!

Article image
M-am întors de la Chişinău, unde peste două săptămâni sunt alegeri locale. Chişinăul oferă cel mai bun exemplu al turului 2, care în România nu mai există. Democraţia se câştigă în turul 2, când practic sunt noi alegeri faţă de primul tur.
Autor Gabriel Gachi Editorial 23 Octombrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31