fbpx
 
OPINIE. N-aduce anul ce-aduce ceasul. Șansa nesperată a Iașului în 2021

OPINIE. N-aduce anul ce-aduce ceasul. Șansa nesperată a Iașului în 2021


Din perspectivă locală, concluzia mea la final de 2020 este că, paradoxal, Moldova s-a salvat, pe sfârşit de an, prin AUR, colectorul artificial de voturi anti-sistem, şi prin recrudescența PSD.

Pentru Moldova a ieşit extraordinar de bine votul la parlamentare, pe fondul erodării în ultimele două luni a PNL. Dacă liberalii rămâneau la 31-32% şi câştigau alegerile, Ardealul ne halea cu fulgi cu tot. Paradoxul este că uneori în viaţa ce e mai puţin înseamnă mai mult. Mai puţin PNL înseamnă mai multe şanse pentru Moldova în fața Ardealului.

Boc şi Bolojan sunt turbaţi pe Ludovic Orban pentru că le-au zburat miliardele de euro pe care mizau în următorii 4 ani. Boc şi Bolojan şi-ar fi luat singuri banii, nici n-ar mai fi întrebat. Moldova lui Alexe, Chirica şi Flutur ar fi fost bătaia de joc a întregului Ardeal şi a liberalilor din Capitală. Nu le-ar fi păsat de lamentările noastre, ne-ar fi tratat ca pe nişte răgălii şi şi-ar fi rezolvat toate problemele până în 2024, că altă ocazie nu mai prindeau.

Ştiţi cum e când apeşi butonul Mute şi laşi pe cineva să vocifereze fără să-ţi pese. N-ar fi dat doi bani pe electoratul din est, pentru liberalii ardeleni e cu atât mai bine să fie Moldova roşie pe fondul unei guvernări de dreapta. S-a mai întâmplat asta şi n-au făcut decât să trădeze populaţia din judeţele Moldovei, PNL făcând aici blaturi cu baronii PSD şi lăsându-i să câştige.

Pentru oamenii de rând din Moldova ar fi fost şi mai rău pentru că, în compensare, Guvernul eminamente liberal le-ar fi dat mâna liberă baronilor PNL să jupoaie bugetele locale şi să controleze Justiţia cu mâna forţe. Alexe şi Chirica ar fi primit liber la tunuri imobiliare, numai să nu facă scandal la Bucureşti. Biznis în loc de investiţii.

Dar uite că am avut un noroc chior. Boc şi Bolojan vor să-l dea jos pe Orban la Congresul din martie pentru că au pierdut toate ministerele care îi interesau. Din punctul meu de vedere, rugaţi-vă să nu reuşească. Gândiţi-vă că, în acest moment, Iaşul şi Moldova negociază cu doi miniştri USR-PLUS la Transporturi şi Fonduri Europene, cu un ministru UDMR la Dezvoltare Regională şi că la Justiţie este un ministru USR, nu PNL.

Sunt cele 4 domenii capitale pentru echilibrul democratic şi pentru împărţirea echitabilă a resurselor. Iaşul are un ascendent moral şi prin faptul că USR-PLUS a luat 31% în Municipiu şi Zona Metropolitană, la zece procente distanţă de PNL şi PSD. Drulă de la Transporturi trebuie să pună Moldova pe poziţie de egalitate cu Boc şi Bolojan. Ghinea de la Fonduri Europene trebuie să premieze Iaşul pentru că este avanpostul USR în toată Moldova, iar aceste aspiraţii reformiste şi progresiste trebuie să radieze centrifugal în toată regiunea.

Trebuie să înţelegem că îl avem pe Stelian Ion la Ministerul Justiţiei şi că s-a terminat cu protecţia marilor reţele de corupţie la nivel local. Scorul slab al PNL şi neintrarea PSD la guvernare sunt o şansă imensă pentru decaparea mafiei locale şi a blatiştilor din SRI, DNA şi Parchete. USR este cu un picior la guvernare şi este începutul schimbării, sau asta ar trebui să vedem.

Amintiţi-vă că PNL voia în vară să guverneze doar cu PMP şi UDMR, acesta era marele lor vis, şi ar fi fost un dezastru pentru noi în Moldova şi în Iaşi, în special, pentru că PNL ar fi fost PSD 2. Ne-ar fi mâncat de vii, sistemul încremenit de 20 de ani la Iaşi, creat de Nichita şi Fenechiu şi dus mai departe de epigonii Chirica şi Alexe, ar mai fi stat neclintit încă 10 ani.

Aşa însă, extremiştii derutaţi de la AUR au smuls 10 procente de la PSD, iar USR a câştigat alegerile parlamentare la Iaşi. Miniştrii de care avem noi nevoie nu sunt liberali. Mingea e la Chichirău şi Bodea. Să-i vedem dacă sunt în stare de ceva. Să-i vedem cât de devotaţi sunt ieşenilor sau dacă se gândesc doar la confortul lor personal.

Putea fi mult mai rău. Scuipaţi în sân că am scăpat ca prin urechile acului. Chirica nu are majoritate în Consiliul Local şi tremură sub ameninţarea lui Asimionesei, iar pe Alexe îl iau transpiraţiile cu gândul la cele câteva dosare cu care s-a încurcat. Chirica şi Alexe ar fi pârjolit oraşul şi judeţul. Asimionesei s-ar fi revărsat peste instituţiile locale ca râurile de munte la inundaţii.

Reprezentanţii firavei Opoziţii locale nici nu realizează ce şansă au. Pe valul reformist deja stârnit, pot reaşeza polii Puterii locale pentru următorii 10 ani. Pot scoate capul figuri noi care să domine Iaşul până în 2030. Cu condiţia să fie conştienţi de propria lor putere şi să nu se piardă cu firea în faţa unor lideri eminamente slabi şi irelevanţi la nivel naţional. E suficient să creadă în ei înşişi, să realizeze că puterea este a lor şi să nu se mai comporte ca nişte slugi care se mulţumesc cu firimituri, când ar putea sta în capul mesei şi ar fi cei care fac împărţeala.

Article image
Mihai Chirica l-a suspendat pe Alexandru Mustiață - pe care îl mai adusese de două ori în funcția de arhitect șef - pentru că este sub presiune și transmite mesaje publice că e băiat bun.  Hopa: pe strada Strămoșilor (Dacia), unde oamenii au ieșit în piață din cauza unui bloc, nu se făcuse consultarea vecinilor. Dar aceasta e o practică sub domnia lui Chirica și Harabagiu.
Autor Gabriel Gachi Editorial 20 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31