fbpx
 
Cătălin Boghiu s-ar putea să fie singurul candidat Cătălin Boghiu s-ar putea să fie singurul candidat

Chirica pune director la Digitalizarea Iașului un inginer mecanic, printr-un concurs măsluit. Studiile de Informatică au fost excluse!


Cătălin Boghiu fusese dat afară de Mihai Chirica, în 2018, pentru că nu fusese în stare să termine modernizarea drumului Iași-Bârnova. Primarul a mințit atunci, oferind ieșenilor revoltați un trofeu de consolare. După 3 ani, Boghiu s-ar putea să fie singurul candidat la concursul pentru funcția de șef al Direcției pentru Transformare Digitală și Smart City, o adevărată revoluție tehnologică în propaganda oficială. Condițiile de concurs sunt gândite pentru un singur om: se cer studii de inginerie mecanică, în loc de automatizări, calculatoare, informatică. Cine n-a asfaltat o stradă va digitaliza tot Iașul.  E noul caz „lucrător PDF” după chelnerița de la Apele Române

Primăria Iași organizează concurs pentru ocuparea postului de director executiv al Direcției de Transformare Digitală și Implementare Smart City. Concursul se va desfășura între 13 și 22 martie, în trei etape.

Direcția de Transformare Digitală și Implementare Smart City are legătură cu informatica, cel puțin așa spun specialiștii consultați de REPORTER DE IAȘI. Așteptările erau ca Iașul să angajeze pe acest post un informatician.
Primăria caută însă, prin condițiile de înscriere impuse, un absolvent de inginerie mecanică. Atât scrie în anunțul de pe site-ul Primăriei: că trebuie să fii mecanic pentru a conduce Digitalizarea Iașului! Toate celelalte specializări sunt excluse: informatica, automatizări, robotică.
Explicația: actualul interimar de la Direcția de Transformare Digitală este absolvent de TCM la Universitatea Tehnică. Concursul e pentru el și îl cheamă Cătălin Boghiu.

 

Citiți cu atenție condițiile specifice de concurs: inginer industrial, inginer mecanic, dar nu informatician, la un post de director al Digitalizării Iașului

Șefii Primăriei au schimbat foaia după ce REPORTER a dat târcoale

REPORTER DE IAȘI a documentat două zile acest subiect: luni și marți, 15-16 februarie. Marți am adresat întrebări lui Cătălin Boghiu, care s-a arătat „deranjat” de incisivitatea jurnalistului, și lui Sebastian Buraga, directorul de Comunicare al Primăriei. Apariția articolului era programată pentru joi, 18 februarie.
Miercuri seara, 17 februarie, pe pagina de Facebook a Primăriei Iași a apărut un comunicat oficial care anunță lansarea concursului pentru postul de director de care se interesase REPORTER DE IAȘI, introducându-se o informație nouă, fundamentală: se acceptă studii de automatizări și calculatoare, robotică, telecomunicații, pe lângă cele de inginerie industrială și mecanică.
E doar o postare pe Facebook, nu un document oficial. Pe site-ul Primăriei Iași, la Secțiunea Angajări-Concursuri, anunțul văzut de REPORTER a rămas același, în forma inițială: se acceptă doar specializările inginerie mecanică sau inginerie industrială. Un jurist specializat în Resurse Umane, consultat de REPORTER, a spus că datele introduse și lansate oficial nu mai pot fi modificate din mers: „Trebuie anulată procedura și reluat concursul pentru că se introduc alte reguli”.
Mai mult, anunțul de lansare a concursului, cu toată documentația și condițiile specifice, este publicat și pe site-ul ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici), iar orice modificare este interzisă. Concursul nu poate fi decât anulat.
Mențiunea de pe pagina de FB a Primăriei este misterioasă, nefiind susținută de documentele oficiale de pe site-ul Primăriei, care poartă viza de legalitate a unor responsabili din Primărie. Dacă a fost făcută pentru manipularea conștientă a ieșenilor, înseamnă că suntem martorii unui act de înșelăciune în exercițiul public.

Postarea de miercuri seară a Primăriei în care se vorbește de mai multe specializări acceptate la concurs, după ce REPORTER DE IAȘI l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga de ce domeniile diplomelor de studiu sunt atât de mult restricționate

Condițiile de concurs oficiale, bune pentru un singur candidat

Chiar și-așa, postul lui Cătălin Boghiu este în afara oricărui pericol. În cumulul de calități căutat de șefii Primăriei la candidatul ideal este inclusă prevederea de a fi numit într-o funcție publică din clasa I. Stop joc! Deci trebuie să fii absolvent de Inginerie Mecanică și să fii funcționar public, grad superior. Lista s-a restrâns fulgerător.
În plus, se cer studii de master în specialitatea studiilor necesare (inginerie industrială sau mecanică), dar pentru Cătălin Boghiu se acceptă și master în administrație publică (pe care acesta îl are) sau management.
Deci șeful Digitalizării Iașului nu trebuie să fie informatician. Inginerul mecanic trebuie să priceapă configurația tuturor serviciilor publice în format digital, să fixeze strategii și să aprobe produsele informatice livrate de specialiști.
În celebrul scandal de la Apele Române, chelneriței angajate fără concurs i s-a spus „lucrător PDF”, pentru că era singurul program de calculator pe care l-a pomenit, la interviu, cât de cât.

Temele de examen: nicio întrebare din Informatică

Aberantă este însă bibliografia de concurs anunțată oficial pe site-ul Primăriei: Constituția, Codul administrativ, OUG cu prevenirea discriminării, OUG privind egalitatea de șanse și de tratament dintre bărbați și femei. Nimic despre programe informatice la un concurs de director al Digitalizării Iașului. Bibliografia pare adaptată pentru Serviciul de Asistență Socială.
Cătălin Boghiu a fost deranjat de întrebările REPORTER DE IAȘI, care i s-au părut insinuante. „Mai sunt 50 de milioane de absolvenți de TCM care îndeplinesc acele condiții, întrebarea este tendențioasă și mă deranjează”. Întrebarea a fost: cum explică faptul că este singurul candidat absolvent de TCM, cu funcție publică clasa I și cu master în administrație publică, trei condiții puse de Primărie pe care nimeni nu le mai poate îndeplini.

Bibliografia la un post de director eminamente tehnic: Codul Administrativ și discriminarea femeii de către bărbat. Niciun informatician autentic n-ar putea câștiga

Inginerul TCM trebuie să facă o revoluție tehnologică

Specialiștii în digitalizare spun că departamentul nou-creat trebuie să fie dedicat în exclusivitate dezvoltării și implementării de software.
L-am întrebat pe Cristian Nistor, antreprenor în domeniul IT și care este chiar consilier al primarului Mihai Chirica în proiectul Smart City, ce înseamnă digitalizarea serviciilor și care este rolul Direcției din Primărie. Nistor a fost amabil, neștiind că discuția va ajunge la concursul organizat pentru Cătălin Boghiu.
„Smart City presupune accesul ușor al cetățenilor la serviciile publice exclusiv din telefon sau tabletă. Practic, într-un smart city este eliminată nevoia oamenilor de a face un drum la Primărie. Orice document poate fi depus într-o aplicație, locurile de parcare libere apar într-o aplicație, mersul mijloacelor de transport în comun este pe aplicație, sunt senzori de calitate a aerului care raportează imediat orice problemă. Ulterior, după ce avem un oraș digitalizat, se trece către următorul pas, un oraș în care toate acele sisteme digitale sunt interconectate și în care inteligența artificială începe să învețe detalii despre cum să îl facă mai puțin poluant, mai prietenos cu oamenii, cu mediul. Ca exemplu,  putem avea sistem de iluminat cu senzori care preiau informații despre lumina de afară și AI-ul învață să mărească puterea atunci când este nevoie, fără să fie necesară intervenția omului”, a explicat Cristian Nistor.
Deci un oraș al viitorului, un fel de Singapore, multă Inteligență Artificială și totul plecând de la un concurs cu bibliografie fără programe informatice la care principalul candidat, actual interimar, este inginer TCM.

Mihai Chirica, instantaneu îndelung studiat pentru un primar de Smart City

„Un departament dedicat informaticienilor”

Cristian Nistor și-a mai exprimat o convingere: „Un departament care implementează conceptul de Smart City este prin definiție al informaticienilor”. Ajungând, în sfârșit, la Cătălin Boghiu, consilierul primarului a avansat o posibilă explicație: „Dacă Primăria a gândit altfel recrutarea, nu pot spun eu de ce. Probabil are legătură cu faptul că este nevoie în fruntea departamentului de un om din sistem, care să poată face legătura între informaticieni și funcționari, care acum se tem de ideea de digitalizare, pentru că le amenință posturile”, a mai spus Nistor.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a avut un singur comentariu: „Organizarea tuturor concursurilor se face cu respectarea cu strictețe a legislației în vigoare”.



„Sunt indignat de aceste întrebări. Nu fac eu politica de personal a Primăriei, nu știu cine mai îndeplinește aceste condiții. Este căutat un manager pentru această funcție, nu un informatician. Avem purtător de cuvânt la Primărie care să răspundă.”
Cătălin Boghiu, director interimar, unic candidat la funcția de șef al Direcției pentru Transformare Digitală

În 2018, Chirica îl „dădea afară” pe Boghiu, dar numai declarativ

Cătălin Boghiu a fost, până în 2017, șef birou Management de Trafic din cadrul Primăriei Iași. Este departamentul care se ocupă de semaforizarea din oraș, dar care n-a funcționat, în realitate, niciodată.
În 2017, a fost numit în funcția de Director general al Primăriei Iași. Cătălin Boghiu a rezistat în funcție până în 2018, când primarul Mihai Chirica l-a dat afară cu scandal. Motivul a fost modernizarea şoselei Iaşi-Bârnova, o lucrare care a întârziat doi ani și a crescut enorm presiune publică pe umerii lui Mihai Chirica. Locuitorii din Bârnova au fost extrem de vocali pe rețelele sociale și au organizat câteva proteste în stradă care l-au pus în dificultate pe primar.
Mihai Chirica a făcut o demonstrație de forță încercând să calmeze frustrarea ieșenilor. „Pe directorul general (Cătălin Boghiu – n.r.) l-am demis pentru că trebuia să coordoneze aceste lucrări şi nu a făcut-o. Era obligat, prin fişa postului, să urmărească toate investiţiile şi, uşor-uşor, mă duc până jos, am demis-o şi pe şefa de la Investiţii, Ioana Mihai. Cine nu-şi face treaba, pleacă din instituţie“, a declarat primarul Mihai Chirica.
Ca și în alte situații în care s-a arătat intransigent în declarații, Chirica a mințit: Cătălin Boghiu a rămas în Primărie pe altă funcție de conducere, iar acum este propulsat la conducerea unui mega-proiect de informatizare a întregii administrații.
Surse din Primărie au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că Boghiu este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Mihai Chirica și că cei doi se înțeleg perfect: „E unul dintre oamenii în care primarul are încredere că nu-l va trăda”.

Cătălin Boghiu (stânga) fusese concediat de Mihai Chirica în 2018, dar numai de gura lumii. Inginerul de la Primărie spune că nu trebuie să fii specialist la Digitalizare, ci manager. Puteau participa chiar și muzeografi

Trecutul lui Boghiu: referent la Camera de Comerț

Cătălin Boghiu a declarat un salariu net de 6.000 de lei în ultimul an, la care se adaugă o indemnizație de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului „C.I. Parhon”, pe care însă nu a precizat-o.
Înainte de-a ajunge la Primărie, a fost referent la Camera de Comerț Iași. Are un apartament din 2015, la care plătește rate.
Suflet boem, Cătălin Boghiu a scris un roman în 2017 și căuta donații pentru costurile de tipărire a volumului.

Article image
Mulți sunt neamuri, în toate combinațiile, soț-soție, tată-fiică, până și mătușă-nepoată lucrând împreună în același Birou. Liviu Zanfirescu și-a adus mulți colegi de la Poliția Județeană, după ce aceștia s-au pensionat pe la 45-50 de ani. Toți fac muncă de birou, la căldurică, și încasează câte 1.500 de euro plus pensia. Moment genial cu Mihai Chirica în 2015: „De azi, Harabulă, Cuzuc și Grumeza sunt destituiți!” După 5 an...
Autor Cezar Moraru Anchete 03 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31