fbpx
 
Chirica a făcut terci și parcarea de la UMF: 6 ani de impotență. Cluj și Oradea ne dau clasă

Chirica a făcut terci și parcarea de la UMF: 6 ani de impotență. Cluj și Oradea ne dau clasă


* Oradea are cinci parcări supraetajate construite de la zero în ultimii ani. „La noi sunt o prioritate, produc bani”, spune purtătoarea de cuvând a Primăriei Oradea
* Iașul n-are niciun metru de parcare subterană din fonduri publice. Zona UMF-Independenței este sufocată de mașini parcate pe toate trotuarele
* Sunt 6 ani de când Chirica vorbește de o parcare subterană la UMF. Nu a făcut absolut nimic. Iașul pierde milioane de euro și arată ca un bazar în zona centrală

Oradea și Clujul sunt orașele care în ultimii ani au făcut parcări sub- și supraterane pe bandă rulantă. Termină una, fac alta. La Iași, zona UMF, până spre jumătatea Copoului, arată ca un bazar de weekend în Pakistan. Sute de mașini ocupă trotuarele pe ambele sensuri, blocajele permanente creează nervi, aspectul zonei este dezolant.

Sunt 6 ani de când Primăria vântură proiectul unei parcări subterane în dreptul esplanadei din fața UMF. Primele declarații ale lui Mihai Chirica sunt din 2015. Între timp a făcut niște vile și are deja proiectul unui conac de 820 mp pentru familia sa.
Pentru o parcare modernă, subterană, în centrul Iașului nu s-a dat nici măcar o lopată.

Esplanada UMF este ideală pentru o parcare subterană în Centrul Iașului

 

Se putea face din creditul BERD

Primăria a vânturat, în 2015, proiectul unei parcări subternare pe două niveluri, pentru 200-350 de mașini, în fața UMF Iași. În declarațiile de la acea vreme, proiectul părea sigur, gata să înceapă. A rămas totul în aer.
În 2019, Mihai Chirica a reactivat subiectul, când a venit vorba despre presiunea pe traficul din zona centrală. Modalitatea aleasă a fost concesionarea viitoarei parcări contra unei redevențe anuale.
Montajul financiar era însă nerealist. În stilul caracteristic, primarul a prezentat randări. Nu a fost nicio firmă interesată de licitația organizată, tot planul a căzut.
Și așa a rămas, deși traficul actual este mai aglomerat decât atunci, iar mașinile blochează străduțele din zonă, până spre Pneumo și Codrescu. Pe fonduri europene nu există axă eligibilă pentru parcări în zonele centrale, singura soluție fiind o investiție din fondurile proprii ale Primăriei. Dacă ar fi intrat pe creditul BERD, o parcare în fața UMF ar fi generat venituri zeci de ani, iar traficul pe străduțele din zonă ar fi fost rezolvat pentru totdeauna.

Una din celebrele randări cu care rămânem de pe urma lui Mihai Chirica: așa arăta el că va fi amenajată Esplanada UMF după ce va construi parcarea subterană. Nu s-a făcut nimic

 

Șase ani de discuții sterile

În 2015, când traficul nu era la cotele de acum, Primăria a lansat public ideea realizării unei parcări în subteranul Pieței Națiunilor Unite din fața UMF. Se discuta de 250 de locuri pe 10.000 mp. Costul investiției era estimat la 5 milioane de euro, proiectul era dat la gata în doi ani. Municipalitatea a dat de înțelesîn comunicarea oficială că ar putea fi implicat și UMF în proiect. “Nu știu absolute nimic despre așa ceva.Este proiectul Primăriei, nu avem nicio implicare”, a precizat dr. ViorelScripcaru, rectorul UMF Iași.
În 2019, Mihai Chirica a dat senzația că vrea să avanseze cu proiectul din zonă. Primăria a anunțat că organizează licitație pentru găsirea unui partener care să investească într-o parcare de minim două niveluri în subteran. „Proiectul presupune, printre altele, realizarea a cel puţin două niveluri cu o capacitate de 200-350 de locuri de parcare, dotate cu două căi de acces principale şi una de urgenţă“, spunea atunci purtătorul de cuvânt al instituției, Sebastian Buraga.
Redevența era stabilită la 182.000 de euro/an, contractul fiind pe cel puțin 25 de ani și maxim 49. A căzut și această variantă, nicio firmă n-a fost interesată. În prezent, situația din trafic s-a deteriorat enorm chiar și față de 2019. Toate străduțele cu sens unic din zona spitalelor și a UMF sunt transformate într-o imensă parcare de către sute de proprietari care n-au unde să-și lase mașinile.

E o înghesuială infernală în jurul UMF: poluare, blocaje, aspect inestetic

 

Parcarea de la Unirea este profitabilă

Parcarea subterană din fața UMF ar elibera toate străduțele din Centru și ar produce venituri importante, așa cum se întâmplă în toate orașele mari din Europa.
O dovadă este faptul că parcarea realizată cu fonduri private de către proprietarul Hotelului Unirea, Lucian Grecu, este tot timpul ocupată. Tarifele sunt: 5 lei/oră în timpul zilei și 1 leu/oră în timpul nopții. Parcarea este aproape plină la orice oră din zi și din noapte. Unirea are 200 de locuri de parcare, dintre care 50 la nivelul solului și 150 în subsol, iar investiția a fost de 2,5 milioane de euro.
Eficiența locurilor de parcare este confirmată de șeful Serviciul Parcări al Primăriei, Marian Nistor, care a precizat că cele aproximativ 950 de locuri plătite cu ora din oraș sunt ocupate peste 100% în permanență. „Sunt foarte rentabile, noi avem încasări, de la începutul anului, de peste 10 milioane de lei, incluzând aici și parcările de reședință, și ar fi și mai rentabile cu porți de acces cu cartelă. Același loc de parcare este ocupat de mai mult de o dată pe oră, astfel ajungem la ocupare de peste 100%”, explică Nistor.
Primăria neglijează o investiție care s-ar amortiza în 7-8 ani, producând apoi venituri la bugetul local încă 100 de ani și rezolvând definitiv problema aglomerației din Centru.

Parcarea de la Hotel Unirea este foarte profitabilă

 

La cât se ridică investiția

În exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene nu mai sunt finanțate decât parcările din capetele de oraș, așa-zisele centre inter-modale. Acestea sunt gândite ca zone de transfer pentru locuitorii din suburbii, care își lasă mașinile în parcările de la intrările din oraș și folosesc apoi transportul public. „Amenajarea de parcări in punctele terminus ale liniilor de transport in comun, in zona de acces in municipiu/oraș pentru a încuraja continuarea călătoriei spre punctele de interes cu mijloacele de transport in comun”, este formularea din ghidul de finanțare pe proiecte la nivel regional.
Însă nici în acest caz, pe capetele de oraș, Primăria lui Mihai Chirica nu are indicatorii aprobați și proiectele realizate la nivel de detaliu, pentru a fi gata de finanțare.
O parcare subterană de 350 de locuri la UMF ar costa circa 6 milioane de euro. Necesarul de spațiu pentru un loc este calculat la 30 mp, incluzând căile de acces și calea de rulare în subteran. Cei 5.300 mp din Piața Națiunilor Unite ar fi suficienți pentru o parcare pe două niveluri cu 353 de locuri. Dacă s-ar mai adăuga un nivel s-ar ajunge la 525 de locuri, aducând venituri și mai mari.
Prețul de construcție este calculat la 500 euro/mp, cu toate dotările incluse. Investiția poate fi estimată la 5,25 milioane de euro pentru 10.500 mp de parcare pe două niveluri, în care să încapă 350 de mașini. La 525 de locuri, costul investiției crește la 6,8-7 milioane de euro.
Sunt prețuri la care se construiesc parcări în acest moment la Cluj și Oradea din fonduri publice.

Așa arată o parcare subterană la Oradea, făcută din bani publici. La Iași acest tip de proiect este considerat imposibil

 

Cât ar scoate Primăria dintr-o parcare subterană

Nerealizând investiția în ultimii 6 ani, Primăria de fapt a pierdut bani. Anual, parcarea de la UMF ar fi adus venituri de aproape 800.000 de euro.
Un calcul minimal arată că, la 350 de locuri, din care 300 sunt ocupate timp de 10 ore/zi, la tariful de 5 lei/oră, veniturile zilnice ar fi de 15.000 de lei (3.000 de euro). La 252 de zile lucrătoare pe an, parcarea de la UMF ar produce 756.000 de euro minim. Costurile de mentenanță sunt reduse, totul fiind automatizat, iar iluminatul este discret.
O investiție de 5,25 milioane de euro s-ar amortiza în 7 ani. Restul de 100 de ani, acea parcare ar produce profituri uriașe.

Parcări supraterane construite de Primării la Cluj și Oradea

 

Cât scot Oradea și Cluj Napoca din parcări

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Deac, a precizat că investițiile în parcările din Oradea se fac în permanență, fiind o prioritate în oraș. Pentru ultima parcare inaugurată acum două săptămâni, a cincea din zona centrală a orașului construită de la zero, banii au fost obținuți dintr-o altă investiție a Municipiului Oradea.
„Noi avem un Aqua Park, iar profitul de 3,5 milioane de euro/an a fost reinvestit în acest obiectiv care, la rândul său, generează alți bani”, a precizat Anca Deac.
Noua parcare are 336 de locuri, cinci etaje desfășurate pe 7.734 mp, în două corpuri de clădire. Într-unul dintre acestea au fost amenajate și spații de birouri. Toată investiția a costat 3,6 milioane de euro (aproximativ 10.700 de euro/locul de parcare). Fiind abia inaugurată, nu există încă o situație a încasărilor.
În schimb, există raportări pe celelalte parcări construite de la zero ale orașului, pe primele nouă luni ale anului (ianuarie-septembrie): 1,4 milioane de euro la 1.487 locuri în total.
La Cluj, parcările cu barieră, construite de la zero au produs venituri de 7 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, comparabile cu încasările de la Oradea. Iulian Perșa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj, a precizat că ultima parcare inaugurată a costat 26 milioane de lei (circa 5 milioane de euro) și are 320 de locuri de parcare. Primele 3 luni de exploatare au fost gratuite, apoi intră în regimul normal de tarifare, de 3 lei/oră, fiind în Zona 2 a orașului.

 

Article image
* Zeci de școli din Regiunea Nord-Est au fost modernizate prin Axa 3.1, cu 98% fonduri nerambursabile, dar pe Mihai Chirica nu l-a interesat * Luni, 4 octombrie, va cere acordul consilierilor pentru reabilitarea termică a 14 licee printr-un credit BERD * La fonduri UE nu putea umfla cheltuielile, la credit e mai simplu * Pe aceeași axă e reabilitat Spitalul Sf. Maria, de către Consiliul Județean, cu 20 milioane de euro * Pr...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 01 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: