fbpx
 
Dacebook / Salvați Parcul Copou Dacebook / Salvați Parcul Copou

Salvați Parcul Copou! Petiție online pentru salvarea unui simbol al Iașului


Parcul Copou, simbol al orașului Iași, urmează să fie modernizat. Mulți nu sunt însă de acord cu schimbările și spun că proiectul înseamnă arbori tăiați, dale de granit și construcții noi sau extinse.

În plus, cât vor dura lucrările, parcul va fi cel puțin parțial închis.

Proiectul de modernizare a fost aprobat în urmă cu trei săptămâni și presupune alei noi, anexe de tip foișor și tăierea unor arbori. Activiștii de mediu atrag atenția că, astfel, suprafața verde se va reduce cu aproximativ 5%.

Mihai Diac, activist ONG Codrii Iașilor: „Ei spun că nu vor tăia decât arborii uscați. Dar cine hotărăște care sunt ăia uscați? Schimbările astea sunt ireversibile”.

A fost întocmită și o petiție online pentru salvarea parcului din Iași. Până acum, documentul a fost semnat de peste 3.000 de oameni.  

Mihai Tudose, inițiator campanie Salvați Parcul Copou: „Vor fi afectați foarte mulți arbori, vor fi toaletați și vor fi înlocuiți cu arbori ornamentali. O să se închidă pe o anumită perioadă parcul, ținând cont că Iașiul duce lipsă de spații verzi”.

George Pleșu, manager cultural: „Ieșenii nu vor asta. Se plimbă copii cu landouri, pe role, bătrânii fac plimbarea zilnică. Ar fi împotriva sănătății lor”.

Ideea modernizării parcului a fost lansată și anul trecut. Însă, din cauza reacției publicului, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a consiliului local. 

Răzvan Timofciuc, consilier local: „Avem alte priorități în oraș. Cu cinci milioane de euro pot fi construite parcuri în cartiere care nu au astfel de locuri de relaxare pentru ieșeni”.

Totuși, municipalitatea asigură că nu se vor efectua tăieri nejustificate și că pomii tăiați vor fi înlocuiți cu alții.  

Mihai Chirica, primar Iași: „Noi nu tăiem niciun arbore. Dimpotrivă, le facem din nou expertiza. Nu se taie decât arborele uscat, că nu poți să îl scoți de acolo decât dacă îl retezi”.

Parcul Copou sau Podu Verde, așa cum era cunoscut altădată, a fost amenajat între 1833-1844, se întinde pe 10 hectare și are peste 2.000 de copaci - majoritatea tei, frasini și arțari. În centrul grădinii se află și celebrul tei al lui Mihai Eminescu, care are peste 540 de ani și care este declarat monument al naturii.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31