fbpx
 
Panică în Copou. O trotinetă electrică lăsată la încărcat în sufrageria unui apartament a explodat. Un tânăr a ajuns la spital cu arsuri (VIDEO)

Panică în Copou. O trotinetă electrică lăsată la încărcat în sufrageria unui apartament a explodat. Un tânăr a ajuns la spital cu arsuri (VIDEO)


S-a cutremurat un bloc din Iași în urma unui incident pe cât de stupid, pe atât de șocant. O trotinetă electrică lăsată de proprietar la încărcat, în sufragerie, a explodat. Deflagrația a fost atât de puternică, încât peretele exterior al apartamentului a fost smuls și azvârlit în fața imobilului. Posesorul trotinetei a fost rănit în incendiul care a urmat. În România sunt peste 100.000 de astfel de vehicule.

30 de oameni și-au părăsit în grabă locuințele după ce în blocul lor cu 10 etaje, de peste drum de Grădina Copou, în apartamentul de la etajul 5, acumulatorul unei trotinete electrice, lăsat sub tensiune, s-a supraîncarcat și a explodat.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a rupt peretele exterior din beton al camerei în care se afla vehiculul cu două roți, relatează Știrile PRO TV.

Trotineta, pusă la încărcat, începe să fumege și în următoarea secundă se produce o explozie, urmată de flăcări mari, violente. În mai puțin de 5 secunde, în timp ce focul se intensifică, toată încăperea se umple de fum.

În apartamentul din Iași, un bărbat de 22 de ani a suferit arsuri.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „O intoxicație cu fum. Este în unitate primire urgențe a spitalului. Prezintă o arsură la nivel planetar gradul doi.”

În România, nu există o situație cu numărul incendiilor pornite de la acumulatorii trotinetelor - dar pompierii din alte țări vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Brigada de pompieri din Londra, de pildă, a raportat anul trecut 12 incendii provocate de trotinete electrice.

În cazul exploziei din blocul de lângă Grădina Copou, a fost deschisă o anchetă. S-a stabilit că tânărul rănit era în vizită la prietena lui - care locuia acolo cu chirie. Trotineta era la încărcat în sufragerie și a avut ghinionul să se afle lângă ea atunci când a explodat.

Ce face ca bateriile trotinetelor, de cele mai multe ori de tipul litiu-ion sau litiu-polimer, să ia foc? Poate fi vorba de o defecțiune sau de o deteriorare fizică a acestora sau, în cele mai frecvente cazuri, de o supraîncarcare.

Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași: „O singură celulă Li-ion defectă este suficientă pentru a declanșa procesul cunoscut sub numele de ambalare termică. Când una dintre celule se defectează, celulele din jur încep să se supraîncălzească în scurt timp și apare fenomenul de ambalare termică, ceea ce poate duce rapid la incendii devastatoare”.

Nicolae Muntea, profesor Facultatea de Inginerie electrică și energetică Timișoara: „Sunt foarte greu de stins. Metodele de stingere pentru asemenea baterii sunt specifice pentru că ele trebuie să rezolve această disipare de scurtă durată a energiei înmagazinată în baterii.”

Sub o pătură specială pentru stingerea incendiilor, o trotinetă cu baterie de litiu cu 30 de celule a ars, în timpul unui experiment, peste o oră. Căldura degajată a fost de peste 500 de grade Celsius.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: