fbpx
 
Doi ani de chinuri din cauza „oalelor” de Aroneanu

Doi ani de chinuri din cauza „oalelor” de Aroneanu


Birocraţia şi lipsa de empatie a unor funcţionari publici îl scot din minte pe un investitor imobiliar. Un ieşean care vrea să construiască la Aroneanu s-a izbit de o obligaţie pe care cei din jurul lui nu au avut-o: elaborarea unui studiu arheologic. Obligaţia vine din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Şi primarul din comună afirmă că este un abuz.

 

În comuna Aroneanu, cea mai mare parte a investiţiilor sunt blocate din cauza „oalelor care ies din pământ”. Direcţia de Cultură a Judeţului Iaşi a ajuns pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. În timp ce unii investitori primesc undă verde pentru demararea de investiţii, alţi ieşeni care au terenuri la un metru distanţă de primii trebuie să scoată câte 1.000 de lei din buzunare pentru a plăti studii arheologice care intră în atribuţiile autorităţilor. Astfel, ApaVital a construit anul trecut nu mai puţin de trei bazine la Aroneanu fără să i se fi cerut un astfel de studiu. Pe de altă parte, un ieşean care are un proiect în vecinătatea obiectivului regiei de apă s-a pomenit cu şantierul blocat din cauza lipsei avizului arheologic. „Este un abuz al celor de la Cultură şi Consiliul Judeţean”, susţine primarul comunei Aroneanu

 

Ping-pong cu avizul

Angajaţii Direcţiei de Cultură Iaşi au cerut unor persoane fizice să întocmească studii arheologice în valoare de câte 1.000 de lei fiecare, pe zone în care nu există situri arheologice şi nu sunt în aria de protecţie a monumentelor. Un atribut al unei instituţii publice se răsfrânge, astfel, asupra bugetelor unor simpli cetăţeni.

Ieşeanul Paul Doru Bârsănescu s-a pomenit că investiţia pe care încearcă să o facă pe raza comunei Aroneanu este blocată tocmai din cauza lipsei unui astfel de studiu care condiţionează emiterea Planului de Urbanism Zonal (PUZ). Mai mult, această solicitare se bate cap în cap cu avizele favorabile emise de aceeaşi instituţie, la momentul cumpărării terenului. „Am nevoie de un aviz PUZ de intrare a terenului din extravilan în intravilan. În urmă cu doi ani, atunci când am cumpărat terenul, am primit aviz pozitiv din partea Direcţiei de Cultură, cum că nu este niciun sit arheologic acolo, că nu sunt probleme care ar fi de competenţa acestei instituţii. Acum, când le-am solicitat avizul, mi-au spus că trebuie să fac un studiu arheologic, dar toţi mi-au spus că nu trebuie acest studiu, inclusiv un angajat al Direcţiei, care i-a spus celui care mi-a cerut acest studiu, respectiv domnul Bobi Apăvăloaie, să îmi elibereze avizul, fără studiu, deoarece acesta nu se impune. Ei vor să-şi facă pe banii oamenilor studiile astea”, a declarat Adrian Bârsănescu, fiul investitorului şi, totodată, asociat în afacere.

 

Motive plauzibile doar pentru Kafka

Logica demersurilor instituţiilor publice nu pare a fi punctul forte în această speţă. Întrebaţi fiind de ce cer un astfel de aviz în mod discreţionar, angajaţii Direcţiei de Cultură au susţinut că acolo s-ar mai fi găsit „oale”. „Practic, eu pierd acum şi bani şi o lună jumate până la convocarea următoarei şedinte de Consiliu Judeţean, în cadrul căreia ar trebui să mi se aprobe PUZ-ul. Le-am explicat celor de la Cultură că terenul nu este în zona de protecţie a Bisericii Aroneanu sau pe vreun sit. «Nu, că s-au mai găsit oale», mi-au spus. Unde în lumea asta, pentru un ciob de oală se opreşte un şantier?! Dacă e să o luăm aşa, tot pământul din judeţ e plin de resturi de oale. Toţi îi dau negaţii, te amână, fac orice, numai meseria lor, nu”, a spus Bârsănescu.

Probabil că lui Bârsănescu i se trag necazurile de la amplasarea în vecinătate a uneia dintre cele mai vechi biserici din Moldova, cea din Aroneanu

 

Pe teren, din birou

Omul susţine că mulţi dintre responsabilii acestor instituţii, inclusiv cei de la Direcţia de Cultură, nici măcar nu au cunoştinţă de amplasament, totul făcându-se din birou, în baza unor impulsuri subiective şi a unor coordonate depăşite. „Cu mulţi a trebuit să mă contrazic, să le explic că nu-i aia zona pe care o stabiliseră ei că s-ar afla investiţia mea, şi doar aşa am obţinut avizele. În zona aia nu există investiţie care să fi necesitat studiu arheologic. Terenul meu e lipit de bazinele ApaVital. S-a făcut bazin anul trecut pe fonduri europene şi nu a fost nevoie de studiu arheologic, ca de altfel nici la vecinii care au case înşiruite”, a spus Bârsănescu.

Afirmaţiile ieşeanului au fost confirmate atât de vecinii săi, cât şi de Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital, care a spus că pentru construirea pe fonduri europene a celor trei bazine de la Aroneanu, aflate gard în gard cu investiţia lui Bârsănescu, nu li s-a cerut niciun studiu arheologic. Mai mult, adâncimea de fundare a bazinelor ApaVital a fost de 1,50 metri, în timp ce fundarea construcţiei ieşeanului este de doar 90 de centimetri, fiind vorba de o clădire cu un singur nivel şi mansardă. „Eu nu am nicio vină. Totul e legal. Decizia s-a luat la nivelul Comisiei Zonale a Monumentelor”, s-a apărat Bobi Apăvăloaie, funcţionar în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură.

 

După ce „au spart oalele” trec la intimidare

Faţă de această situaţie, poziţia conducerii Direcţiei de Cultură a fost agresivă. „Voi da în judecată această persoană. Comisia de Monumente Istorice a cerut ca în PUZ să fie un studiu arheologic pe Aroneanu. I s-a cerut acest studiu de la o instituţie abilitată de a face studii arheologice. Comisia cere ca pentru Miroslava sau Aroneanu, comune care au foarte multe situri arheologice, aceste PUZ-uri să fie completate cu studii arheologice, ca să dăm avize în cunoştinţă de cauză. Aceste studii sunt dintotdeauna”, a spus Virgil Băbîi, directorul Direcţiei de Cultură Iaşi. De ce nu sunt pentru toată lumea la fel, e o întrebare la care responsabilii de la Cultură nu au avut un răspuns.

 

Și primarul îi dă dreptate lui Paul Doru Bârsănescu (foto)

 

Primar: „Este un abuz!”

O altă necunoscută în acest hăţiş birocratic este criteriul în baza căruia o autoritate locală specifică sau nu în certificatele de urbanism necesitatea obţinerii unui astfel de studiu din partea Direcţiei de Cultură. Potrivit primarului comunei Aroneanu, urbaniştii săi nu au solicitat astfel de studii de la cei care investesc pe raza comunei. „Studiile arheologice sunt prinse în documentaţia urbanistică, în PUG sau în PUZ. În certificatul de urbanism nu o să găsiţi un astfel de studiu. Noi, autoritatea locală emitentă a certificatelor de urbanism pentru PUZ –ul din acea zonă, nu am solicitat un astfel de studiu pentru că nu este necesar. În acest caz este un abuz. Este o solicitare aberantă din partea Consiliului Judeţean şi a Direcţiei de Cultură. Acolo noi nu avem obiective arheologice pentru a se solicita un astfel de studiu. Probabil că dumnealor îşi fac documentaţia şi apoi o dau la altcineva”, a declarant Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31