fbpx
 
Chirica și Unchiul Vasile: vătaful pe moșie care nu mai poate de grija pentru țărișoară. EDITORIAL

Chirica și Unchiul Vasile: vătaful pe moșie care nu mai poate de grija pentru țărișoară. EDITORIAL


Într-un comunicat în stil caracteristic, plin de patos și demagogie stridentă, Mihai Chirica spune că nu se va atinge de cele 62 ha din Moara de Vânt, destinate cu sfințenie marilor proiecte ale Iașului. N-o spune direct, dar sugerează că nu-i va da unchiului său teren acolo, răspunzând probabil îngrijorării unor instituții că i-ar fi trecut prin cap așa ceva.

El acuză dezinformarea și vorbește, patetic, de încălcarea valorilor democratice de către „o anumită parte a presei”, în cel mai pur stil iliescian. Din nou, ca să ajungem la subtext, indică instituțiilor împotriva cui ar trebui să se îndrepte, afirmând în stil ceaușist că „presa”, adică REPORTER DE IAȘI duce la „slăbirea statului de drept”. Deci noi ar trebui să fim luați la țintă, nu el.
„Condamn vehement aceste atacuri ale așa-zisei prese democratice care nu contribuie la apărarea statului de drept, ci la slăbirea lui, prin manipularea cetățenilor mai puțin informați. În acest fel, se aruncă o nouă pată asupra democrației românești, asupra frumoaselor idealuri pentru care s-a murit la Revoluția din decembrie 1989!”, declară Mihai Chirica.

E ridicolă ușurința cu care primarul vorbește de idealuri. El interzice, de 4 ani, accesul jurnaliștilor incomozi la conferințele sale de presă. Un ideal autocrat în cel mai pur stil nord-coreean. REPORTER are sute de solicitări către Primărie, în subiecte de interes public, la care nu ni s-a răspuns niciodată. Sunt ignorate în virtutea „idealurilor de la Revoluție”. Ce valori democratice apără Mihai Chirica?

Astăzi, la ora 10, Mihai Chirica este audiat la DIICOT în cadrul extinderii cercetărilor din Dosarul Sărărie. Sunt noi potlogării imobiliare din timpul mandatului său, spețe care, culmea, au fost dezvăluite de REPORTER DE IAȘI întru „slăbirea statului de drept”. În cazul Holban, dar și-n altele, Mihai Chirica a patronat un sistem diabolic de extorcare, funcționarii publici declarând că erau forțați să semneze anumite acte sub amenințarea că își vor pierde serviciul. Mărturiile unor persoane cu funcții-cheie în administrație confirmă cu certitudine că „Nr. 1”, cum i se spune primarului, știe în orice moment tot ce mișcă în subiectele imobiliare și patrimoniale, că analizează personal fiecare dosar, riscuri, capcane, oportunități, și că dă ordine precise direct sau prin interpuși. Controlul este absolut.

Unchiul al cărui nume Mihai Chirica nu-l pronunță a obținut de la Primărie un inventar cu terenurile disponibile, ceea ce niciun alt solicitant nu a reușit vreodată. O comoară. Comunicatul oficial recunoaște că „petentului revoluționar” i s-a aprobat, în instanță, o expertiză tehnică, iar celuilalt revoluționar i s-a respins expertiza. Pentru că nimeni, în afară de Vasile Chirica, unchiul primarului, nu a primit de la Primărie inventarul terenurilor disponibile din patrimoniul public și din patrimoniul privat al administrației.

Această excepție este detaliul care schimbă totul. REPORTER va prezenta zilele următoare cazurile a doi revoluționari, nu a unuia singur, care au pierdut punerea în posesie pentru că nu li s-a permis realizarea unei expertize tehnice. Iar acest lucru a fost consecința directă a faptului că judecătorii n-au avut la dispoziție acea listă cu terenuri. E o diferență majoră între Vasile Chirica și ceilalți doi revoluționari, un avantaj clar pentru unchiul primarului.

În cazul său, Primăria a spus ipocrită: „Respingem cererea dar punem la dispoziție inventarul terenurilor disponibile”. Singurul lucru care ne poate fi reproșat este că nu am așteptat încă două luni pentru a se da sentința, lucru pe care l-am luat în calcul, dar ni s-a părut mai importantă prezentarea din fașă a afacerii și prevenirea ducerii acesteia până la capăt. Ne-am săturat să lătrăm în urma caravanelor trecute. Mai bine să stricăm un plan în desfășurare decât să avem satisfacția unei dezvăluiri perfecte, fiind puși în fața faptului împlinit.

Șocantă este propunerea de a i se da teren unchiului Vasile lângă viitorul Spital Regional, și nu în altă parte. Pe baza expertizei, și în acest moment judecătorul îi poate da terenul, iar legal primarul nu riscă nimic dacă îl pune în posesie. E doar o interpretare din punct de vedere moral, cu tinichele asurzitoare legate de coadă, dar e puțin probabil ca acest lucru să mai conteze electoral. Banii sunt mai importanți.

REPORTER a făcut dezvăluirea din faza de propunere a punerii în posesie și pentru că istoricul relațiilor Chirica-Unchiul Vasile conferă încredere zero la nivel public. În ianuarie 2019, REPORTER DE IAȘI dezvăluia că Primăria îi dădea autorizație lui Vasile Chirica pentru amenajarea imobilului din Centru la un an după ce lucrările fuseseră încheiate! Și i-au dat autorizație deși în zona centrală era nevoie de PUZ.

Mihai Chirica a fost mut ca un pește pe acest subiect, pentru că opera fusese desăvârșită și nu mai avea decât să aștepte să se stingă în surdină lătratul câinilor în timp ce caravana trece. Atunci, REPORTER nu mai afecta statul de drept și „valorile democratice”. Unchiul primarului a construit un imobil de 140 mp în centrul Iașului fără autorizație. Ca într-o gubernie rusească unde „tătucul” hotărăște tot.

Poliția Locală a așteptat să iasă autorizația ca să spună că a fost la fața locului și a verificat legalitatea. În ianuarie 2019, după ce REPORTER prezentase fotografii din septembrie 2018 în care clădirea era terminată și prezentând mărturii ale vecinilor care spuneau că lucrările s-au încheiat încă din primăvara acelui an. Pe lângă faptul că unchiul nu avea bani să facă acea amenajare, asta e altă discuție, ca și faptul că Primăria i-a asfaltat câteva sute de metri pătrați de curte.

Ce încredere să mai ai în relația unchi-primar când se pregătește un tun de un hectar în Moara de Vânt? Ce încredere să ai când Chirica minte că a primit donație 39.000 de euro de la unchiul său fără bani, trăind modest din pensia de revoluționar, primarul justificând astfel achiziția unei vile care costa, cu tot cu teren, de trei ori mai mult.

Ce încredere să ai când Mihai Chirica nu poate justifica un ranch de câteva sute de mii de euro la Frasin, celebrul cuibușor de oligarh cu biserică în curte. Primarul joacă penibil sceneta responsabilității în fața unor instituții care, în sfârșit, îl sperie un pic. Un autocrat care a patronat cel mai corupt sistem public la nivel local, având un singur corespondent în România: Constanța lui Mazăre și Nicușor Constantinescu. Amândoi putrezesc în pușcărie și sunt cocoșați de dosare și sentințe care vin în rafale.

E penibil ca primarul să dea lecții de bune practici unei „anumite părți a presei”. Culmea, e chiar acea parte de bună credință și profesionistă. E penibil să ni se vorbească în termenii Epocii de Aur despre proiectele Spitalului Regional, Sală Polivalentă, stadion modern, cartier de afaceri – Smart City, proiecte pentru care Mihai Chirica nu are niciun fir de finanțare și pe care nu le va realiza niciodată.

Nivelul său e de vătaf pe moșie, cu lovituri date în familie, genul „dai tunul și fugi!”.

 

Article image
* Punerea în posesie se face pentru „meritele de revoluționar” ale lui Vasile Chirica * Angajații Primăriei i-au pus unchiului la dispoziție un inventar cu terenurile libere, o adevărată mină de aur * Un expert a stabilit că Vasile Chirica poate primit hectarul cerut fix pe platoul din jurul viitorului Spital Regional, cea mai bună zonă posibilă * REPORTER DE IAȘI a descoperit că un alt revoluționar a cerut pământ de la Pri...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 16 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31