fbpx
 
Greu de demis din sistemul public: profesorul anti-vaxxer s-a întors la catedră. „E o bombă cu ceas!”

Greu de demis din sistemul public: profesorul anti-vaxxer s-a întors la catedră. „E o bombă cu ceas!”


Augustin Vieru a contestat concedierea și, cât ține procesul, are dreptul să predea

A fost mutat de la Răducăneni la Mogoșești-Siret

Directoarea școlii spune că îl știe din anii anteriori, când a făcut mari probleme, dar că acum e liniștit deocamdată. „Stăm cu ochii pe el”

Augustin Vieru e vicepreședinte la partidul extremist Noua Dreaptă, amenința că o aduce pe Diana Șoșoacă în școală și își teroriza elevii pe grupul de Whats App

Cu toate acestea, nu poate fi oprit să predea. Legea îl apără!

Augustin Cezar Vieru, profesorul de Științe Sociale dat afară cu scandal de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” de la Răducăneni, s-a întors la catedră în școlile din alte 4 comune din Iași.
„Cât timp există un proces pe rol privind desfacerea contractului de muncă de la Răducăneni, nu a putut fi împiedicat să participe la titularizare și să ia posturi de suplinitor”, a comentat ISJ Iași.
Documentele din instanță confirmă ce povesteau elevii: profesorul îi obliga să îi asculte teoriile antivacciniste, le preda la ore teorii  conspiraționiste, îi amenința cu scăderea notei la purtare dacă părăseau grupurile online unde le povestea despre acestea, îi amenința cu Diana Șoșoacă, îi băga în ședințe nocturne.
„Îți vorbesc cu marș că așa vrea mușchiul meu!”, le spunea elevilor care obiectau la ce avea de spus la ore sau în afara lor. „Acum s-a mai potolit, dar îl ținem sub observație. Cu un an înainte de povestea de la Răducăneni a mai fost la noi și a făcut exact ce făcea și acolo, doar că atunci s-a învățat exclusiv online”, a precizat directoarea uneia dintre școlile unde Vieru este din nou profesor de Științe Sociale.

Discuție între profesor și elevi la Răducăneni. A fost concediat, dar s-a reîntors ca într-un blockbuster cu continuări

S-a mutat în altă zonă a județului

După ce i-a fost desfăcut contractul de muncă de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni,  Augustin Cezar Vieru a solicitat instanței anularea deciziei școlii. Articolul invocat în Decizia 63/2021 a liceului menționează motivele concedierii: „În cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern”.
În același timp cu procesul deschis școlii pentru anularea deciziei, a solicitat o ordonanță președințială a Curții de Apel spunând că sancțiunea îl împiedică să participe la Titularizarea din 2022. Judecătorii au apreciat că, dacă procesul pentru anularea deciziei școlii nu este definitiv, are dreptate. Astfel, Vieru a participat la Titularizare și ulterior a devenit suplinitor la alte școli din județ: Școala Gimnazială Brădicești (Dolhești), Școala Verșeni (Miroslovești), Muncelu de Sus (Mogoșești Siret) și Școala Gimnazială Ciohorăni. Predă, din nou, Științe Sociale elevilor de V-VIII.
„Există un litigiu de muncă cu un fost angajator care este pe rolul Tribunalului Iași, dar în acest moment domnul profesor nu are nicio interdicție de a participa la etapele de mobilitate și de a fi angajat în învățământ”, a declarat Antonina Bliorț, purtătoruld e cuvânt al ISJ Iași.

Profesorul Vieru se lăuda elevilor de gimnaziu că este vicepreședinte la Noua Dreaptă într-un delir logoreic cu accente de paranoia

A avut antecedente și la Mogoșești Siret

Directoarea Școlii din Mogoșești Siret spune că este la curent cu motivele pentru care profesorul Augustin Cezar Vieru a fost dat afară de la Răducăneni, dar de când a venit din nou la școala pe care o conduce se limitează la a-și preda materia.
„Îl ținem sub observație. Are dreptul de a lucra în învățământ, oricum angajările le face ISJ, nu noi. În anul anterior – 2020/2021, în plină pandemie, a fost profesor la noi. Atunci s-a făcut școală online, dar din cea am aflat ulterior a avut aceeași conduită ca la Răducăneni”, a precizat Sorinela Brumă.

„Marș, tâmpitule, că așa vreau eu!”

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Iași, școala din Răducăneni a atașat dispoziția de desfacere a contractului de muncă, oferind detalii verificate de Comisia de disciplină care confirmă povestea elevilor.
Printre acuzații se numără faptul că a creat grupuri de messenger pentru elevi, interzicând accesul părinților, care ar fi putut vedea ce discută cu ei. Școala menționează că elevilor li s-a pus interdicție să părăsească grupurile, sub sancțiunea scăderii notei la purtare sau „ascultare la sânge din ce li s-a predat la Educație Socială”.
În plus - a constatat Comisia de disciplină de la Liceul „Lascăr Rosetti” - a utilizat un limbaj neadecvat: „Marș, tâmpitule, îți vorbesc cu marș că așa vrea mușchiul meu”, „Nu îți va fi așa de bine” – amenințare directă adresată elevilor de clasa a opta.
Augustin Cezar Vieru a militat pentru ca elevii să nu poarte corespunzător masca de protecție sau să nu o poarte deloc. A transmis repetat informații că vaccinarea anticovid este o conspirație și a creat în rândul elevilor de gimnaziu „o stare de disconfort psihic și emoțional din cauza acestor infomații transmise repetat și la ore nepotrivite”. Sunt confirmate astfel declarațiile copiilor care se trezeau noaptea cu mesaje de la Vieru pe grupurile făcute de el.

Alte mostre de comportament în fața elevilor. Decizia concedierii nu o pot lua decât judecătorii. Până atunci nu poate fi oprit să stea la catedră

Bombe, bomboane, Șoșoacă

I se mai reproșează predarea sumară a unor noțiuni de Educație Socială și abordarea neprofesionistă a unor teme din programa școlară: „De exemplu a prezentat link-uri repetitive despre proteste antivaccinare sau despre activitatea dumnealui în calitate de vicepreședinte al unui partid politic”.
Elevii claselor V-VI de la Școala Gimnazială Roșu, subordonată Liceului Teoretic „Lascăr Rosetti”, au povestit: „Dacă stăm cuminți și ascultăm ce ne spune despre coronavirus, ne dă bomboane. Și chiar ne-a dat”, iar părinții au transmis că elevilor le este frică să mai vină la școală.
I-a amenințat inclusiv cu faptul că o va suna pe senatoarea Diana Șoșoacă, care va rezolva problema în stilul ei.

A dus conspirațiile la Tribunal: „Au murit elevi de la mască”

Augustin Cezar Vieru spune în declarațiile date la instanță că nu a fost făcută o cercetare amănunțită a faptelor și că directoarea Liliana Carp i-a sugerat să își dea demisia înainte de Comisia de disciplină care a decis concedierea lui.
„Admițând ipoteza ca am făcut afirmații despre pandemie, măști și vaccinare, pe messenger, în afara programului, nu este abatere disciplinară, pentru că nu era în timpul orelor. Nu pot fi sancționat disciplinar pentru opinie personala (delict de opinie) în afara orelor”, s-a apărat dascălul.
A menționat că nu le-a spus copiilor să nu poarte mască, ci, la solicitarea lor, le-a permis s-o țină sub nas. „Aveam cunoștință despre copii care au fost afectați de purtarea excesiva a măștii, fiind chiar două sau trei cazuri de copii care au decedat. Nu am comis un delict atât de grav protejând viata și sănătatea copiilor prin faptul că am permis să nu poarte o masca corespunzător, adică așa cum vor autoritățile. Uneori nesupunerea civică este o formă a democrației împotriva unor legi aberante și abuzive, a declarat el în documentele înaintate Tribunalului.

În continuare, a atașat un adevărat referat medical despre purtarea măștii, citând declarații ale fostului ministru al Sănătății Nelu Tătaru de la Antena 3 și definind hipercapnia (afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge).
Profesorul citează diverști experți controversați care au spus că afecțiunea produsă de Covid 19 este foarte ușoară și că virusul trebuie lăsat să se răspândească. Pune link-uri către activenews, un site care a promovat intens știri false despre pandemie.

Școala Mogoșești-Siret, noua „casă” a lui Augustin Vieru. Conducerea școlii stă cu ochii pe el

Cum a fost dat afară

Augustin Cezar Vieru invocă și starea de sănătate a mamei sale, dar și faptul că desfacerea contractului de muncă de la Răducăneni nu ar fi respectat procedurile.
Profesorul susține că a știut despre prima convocare al Comisiei de Disciplină de pe 22 octombrie 2021, când era în concediu medical, dar nu a știut despre a doua ședință, de pe 28 octombrie, care s-a desfășurat în lipsa lui. La prima comisie, pe 22 octombrie, am fost înștiințat telefonic, pentru a doua convocare nu am fost sunat, susține el, spunând că a primit informarea despre ședință pe mail, dar trec săptămâni fără să-l verifice.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat telefonic pe Augustin Cezar Vieru, dar acesta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Article image
* Augustin Cezar Vieru a fost eliberat din funcție de Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, dar contestă decizia la Tribunal * Profesorul preda Științe Sociale, dar făcea propagandă antivaccinistă la ore, cu manifestări extremiste. Se declară vicepreședinte al partidului neo-legionar Noua Dreaptă * Profesorul Vieru a absolvent de Filozofie la „Cuza” și are doctorat, dar are comportament ultra-radical * Cazul său ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31