fbpx
 
Silion (încercuit) are postate pe contul de Facebook mai multe poze de acest gen, ”cu tovarășii”, din seria de „bombardieri” Silion (încercuit) are postate pe contul de Facebook mai multe poze de acest gen, ”cu tovarășii”, din seria de „bombardieri”

Revoltător: ucigașul de la Ciurea a fost iertat de procurori după o bătaie de mardeiași în 2019. Dosarul a stat pe loc la Parchet 15 luni!


Judecătorul a respins renunțarea la urmărirea penală, propusă de procuror, menționând premonitoriu „pericolul ridicat” al individului care avea atunci 18 ani

Procesul încă se judecă, după ce Parchetul a stat cu dosarul la sertar aproape un an și jumătate

Judecătorul a anticipat potențialul violent al lui Andrei Silion și a descris perfect situația: „renunțarea la urmărirea penală ar stârni neîncrederea în instituțiile statului”

Exact așa s-a întâmplat: liber și încurajat de Sistem, Silion a înjunghiat mai mulți tineri la un bairam, pe unul dintre ei omorându-l

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași poate fi numit drept unul dintre autorii morali ai incidentului de duminică, 17 septembrie 2023, în care, la o petrecere, Andrei Petronel Silion (22 de ani) l-a ucis pe Iulian Sebastian Butnariu (20 de ani).

În existența lui Silion a existat un așa-zis steag roșu: un dosar penal din 2019, în care a fost acuzat de lovirea unei persoane. Deși speța era simplă și existau martori, procurorul de caz a tergiversat cercetările la extrem, pentru ca, în final, să ceară judecătorilor să confirme renunțarea la urmărirea penală pe motiv că acesta a dat „doar un pumn” și că nu ar fi de interes public tragerea sa la răspundere penală! Completul de judecată a respins această cerere, întocmind un adevărat rechizitoriu la adresa intenției procurorului.

Este foarte probabil că, între timp, răspunderea penală a lui Simion în această speță s-a prescris. Rezultatul eșecului sistemului de Justiție: Silion a văzut că poți încălca legile penale fără să pățești nimic și viața unui tânăr a fost pierdută.

Cu o lună înainte de majorat

Atitudine lamentabilă a unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, instituție unde salariile sunt între 10.000 și 15.000 de lei lunar net. Dintr-un document oficial consultat de REPORTER – o decizie judecătorească din 26 ianuarie 2023 - reiese că, în octombrie 2022, procurorul de caz a vrut să-l facă scăpat basma curată pe Andrei Petronel Silion de acuzația de lovire dintr-un dosar penal înregistrat în octombrie 2019.

Coroborarea informațiilor din anchetă este copleșitoare: modul în care s-a desfășurat cercetarea penală reprezintă un caz clasic de tergiversare și incompetență.

Ce s-a întâmplat: la data de 19 octombrie 2019, în jurul orei 19:00, în urma unui conflict spontan pe fondul pierderii telefonului mobil de către soţia persoanei vătămate, Silion i-a aplicat acesteia un pumn în zona feţei, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

La circa o lună de la incident, Silion și-a sărbătorit majoratul cu fast (Sursa foto: Facebook)

Incidentul a avut loc în prezența mai multor persoane. Silion era minor – peste o lună urma să împlinească 18 ani.

Procuror: „Nu există un interes public”

Cu toate că lucrurile erau clare, în dosarul de urmărire penală Silion a fost pus sub urmărire penală, ca suspect, de-abia pe 8 ianuarie 2021, cinci zile mai târziu devenind inculpat. Așadar, între momentul agresiunii și punerii sub acuzare, într-o speță clară, au trecut aproape 15 luni!

Nici vorbă, însă, și de rechizitoriu și trimitere în judecată pentru că, în octombrie 2022, surpriză: procurorul de caz a decis să renunțe la urmărirea penală, decizie care trebuie aprobată de un judecător de cameră preliminară pe masa căruia solicitarea a ajuns în aceeași lună.

Andrei Petronel Silion (Sursa foto: Facebook)

În justificarea demersului său, procurorul de caz a reţinut: „În concret, nu există un interes public în continuarea urmăririi penale cu privire la infracţiunea cercetată, având în vedere conţinutul şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei, urmările produse sau care s-ar fi putut produce nu au imprimat acesteia un caracter foarte grav, aplicându-i persoanei vătămate doar un pumn, precum şi faptul că inculpatul era minor la data săvârşirii faptei. Astfel, procurorul de caz apreciază că există o disproporţie vădită dintre cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea faptelor de către inculpat, care nu este cunoscut cu antecedente penale şi, în aprecierea procurorului de caz, inculpatul s-ar fi aflat într-o eventuală legitimă apărare”.

Judecător: „Pericol concret ridicat şi există un interes public”

Analizând argumentele anchetatorului și dosarul de urmărire penală atașat, pe 26 ianuarie 2023, judecătorul a respins cererea de confirmare a renunțării a urmăririi penale și a trimis dosarul înapoi la Parchet pentru continuarea cercetărilor. De precizat că peste 90% din solicitările de aceste gen ale procurorilor sunt admise de completurile de judecată.

În acest caz, însă, judecătorul pur și simplu „i-a dat cu dosarul în cap” procurorului. În fapt, mare parte din motivare s-a transformat într-o lecție dată acestuia.

În primul rând, completul de judecată a stabilit că „infracţiunea comisă de inculpatul Silion prezintă un pericol concret ridicat şi există un interes public în continuarea urmăririi penale şi, eventual tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor care presupun agresiune fizică ce necesită zile de îngrijiri medicale, ceea ce conferă caracter agravat faptei de lovire şi alte violenţe, mai ales că intimatul a acţionat agresiv faţă de persoana vătămată, aflându-se într-un grup de mai multe persoane, conferindu-i mai multă siguranţă şi curaj, comportament ce nu poate fi trecut cu vederea, mai ales că acest tânăr este în perioada de formare, iar modelul anturajului poate să-i distorsioneze traseul iniţiatic de la o conduită conformă normelor de convieţuire socială”.

„A preferat să abuzeze, fără niciun drept, de forţa fizică”

Judecătorul a mai scris în motivare că Silion „a preferat să abuzeze, fără niciun drept, de forţa fizică aplicându-i persoanei vătămate o lovitură cu pumnul în zona capului, zonă vitală care ar fi putut provoca urmări mult mai grave. Astfel, numărul de zile de îngrijiri medicale de care a avut nevoie persoana vătămată pentru a se vindeca, chiar dacă sunt puţine, nu sunt deloc de neglijat şi nu se pot reţine concluziile procurorului de caz că nu există interes public în realizarea obiectului acţiunii penale, în lumina principiului oportunităţii”.

Judecătorul nu s-a oprit aici și a remarcat faptul că „reacţia violentă a inculpatului Silion faţă de persoana vătămată nu se justifică şi poate fi calificată ca un exces de putere prin natura superiorităţii faptului că inculpatul se afla într-un grup de mai multe persoane, nefiind justificată susţinerea procurorului de caz referitoare la aprecierea că inculpatul a acţionat determinat de o provocare din partea persoanei vătămate sub stăpânirea unei puternice emoţii, aspecte pe care trebuie să le analizeze o instanţă de judecată”.

„Ar stârni o reală neîncredere în instituţiile statului”

Finalul deciziei are, într-o anumită măsură, caracter premonitoriu: judecătorul a susținut că, dacă ar confirma renunțarea la urmărirea penală a lui Silion în ceea ce priveşte infracţiunile de lovire sau alte violenţe, în forma agravată prevăzută la alin. 2 al art. 193 Cod penal, acest lucru „ar crea un sentiment de insecuritate în rândul membrilor comunităţii şi ar stârni o reală neîncredere în instituţiile statului care ar trebui să se ocupe cu cercetarea şi tragerea la răspundere (dacă se dovedeşte vinovăţia) a persoanelor care apelează la violenţă fizică pentru a-şi rezolva conflicte preexistente sau pentru a-şi face singuri dreptate”.

Din ianuarie și până în prezent, nu există înregistrat pe portalul instanțelor vreun dosar cu trimiterea în judecată a lui Silion în acest caz. Foarte probabil, având în vedere deciziile Curții Constituționale și faptul că, la momentul faptei Simion era minor, ceea ce înseamnă înjumătățirea termenelor petru răspundere penală, dosarul său a fost clasat prin prescriere.

Crima din noapte

După ce a beneficiat de eșecul Justiției în dosarul său, neavând de suportat nici o consecință, în noaptea de 16/17 septembrie 2023, Silion a recidivat. Dintr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași reiese că, în acea noapte, la o petrecere de majorat într-un imobil din satul Lunca Cetățuii, comuna Curea, a izbucnit o altercație între tinerii prezenți, iar unul dintre aceștia a fost lovit cu un cuțit și a decedat.

Agresorul este Silion care l-a înjunghiat în zona toracelui pe Iulian Sebastian Butnariu. În incident au mai fost înjunghiați doi tineri în vârstă de 19 ani, unul fiind internat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, în stare stabilă, iar celălalt a primit îngrijiri medicale, având leziuni superficiale.

Iulian Sebastian Butnariu (Sursa foto: dezvaluirea.ro)

În ziua crimei, Silion a fost arestat pentru 30 de zile. Tatăl băiatului ucis și-a strigat durerea: „Copilul meu mult iubit şi preţuit ai învins o boala cruntă pe când aveai doar 14 ani, ai luptat şi ai învins, azi în schimb Dumezeu a decis că trebuie să mergi la el printre îngerii săi preferaţi, a decis că eşti prea bun şi prea luminos pentru această lume nedreaptă care ţi-a luat viaţa prea devreme. Drum lin, iubitul meu copil”.

La Parchet, și în această lună, nesmintit, procurorul de caz își va încasa salariul de 10-15.000 lei lunar net.

Article image
Cea mai mare piață din Iași a devenit teritoriul unui clan care se impune prin violență În ultimele luni au bătut mai mulți comercianți din zonă și chiar un minor Polițiștii de la Secția 5 îi tratează cu duhul blândeții, de parcă i-ar proteja Afacerea cu țigări se derulează netulburată de ani de zile, membrii clanului controlând vânzătorii de la o masă plasată lângă piață Unei femei care vindea țigări pentru ei, membrii...
Autor cristi tanasa Anchete 09 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31