fbpx
 
Facebook / Mitropolia Basarabiei Facebook / Mitropolia Basarabiei

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, amenințări la adresa Bisericii Ortodoxe Române, în contextul revenirii preoților la Mitropolia Basarabiei


Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), care sprijină deschis războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, amenință Biserica Ortodoxă Română (BOR) cu „urmări grave”, după ce mai mulți preoți din R. Moldova au decis să adere la Mitropolia Basarabiei. De asemenea, reprezentanții Sinodului BORu sunt deranjați de faptul că a fost creată Biserica Ortodoxă Română în Ucraina, potrivit Rador Radio România.

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse declară că „hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sunt în contradicție directă cu canoanele sacre, în special 11, 12, 31 și 32 ale Sfinților Apostoli. De asemenea, au fost încălcate două canoane ale Sinodului al II-lea Ecumenic și opt canoane ale Sinodului III Ecumenic, 13 reguli ale Sinodului IV Ecumenic etc.”.

După ce și-a exprimat dezacordul puternic față de aceste rezoluții, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a avertizat că, dacă acestea vor fi puse în aplicare în continuare, consecințe grave sunt inevitabile atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericii Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu.

„Clerul ortodox român reîntors la Mitropolia Basarabiei, chestiuni menționate în hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, nu a aparținut niciodată, de fapt, Patriarhiei Române. Au primit ordine sfinte de la Biserica Ortodoxă Rusă și au suferit pedepse pentru încălcarea jurământului de preot și a altor infracțiuni canonice, și deloc din cauza apartenenței la Biserica Ortodoxă Română, căreia nu pot face parte din lipsa unei scrisori de eliberare”, se arată în decizia Sinodului BORu.

Amintim că, la începutul lunii martie curent, Biserica Ortodoxă Română anunță măsuri decisive pentru a proteja statutul canonic al credincioșilor și clerului din R. Moldova și a transmis că presiunile bisericii rusești la adresa clericilor care trec la Mitropolia Basarabiei sunt lovite de nulitate.

Potrivit decizii aprobate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat la București de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu participarea celor trei ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, PS Antonie și PS Veniamin, „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din R. Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”.

De la declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina, cu binecuvântarea Patriarhului Kirill de la Moscova, căruia i se spune și Mitropolia Chișinăului condusă de ÎPS Vladimir, zeci de preoți din R. Moldova au decis să adere la Mitropolia Basarabiei care aparține de Biserica Ortodoxă Română. Nemulțumită de situație, biserica lui ÎPS Vladimir îi „pedepsește” pe acești preoți, emițând ordine potrivit cărora îi „oprește de la săvârșirea celor sfinte”, invocând „neascultare şi nesupunere faţă de biserica-mamă” rusă.

 

Sursa: G4Media

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: