fbpx
 
„Criminalul cu furculița”, eliberat!

„Criminalul cu furculița”, eliberat!


Una dintre crimele care au îngrozit Iaşul în 1999, criminalul încercând să scape printr-un plan diabolic. Ciprian Bujdei a ieşit din puşcărie acum câteva luni. În 1999, vasluianul de 21 de ani, student în Iaşi, a ucis-o cu sadism pe prietena sa, Dana Spătaru. Motivul crimei: gelozia. A primit 22 de ani de închisoare din care a făcut 17 ani şi jumătate. După eliberare, s-a stabilit în Bucureşti şi şi-a făcut cont de Facebook.

 

Aflat în Penitenciarul Găeşti, Ciprian Bujdei a depus în toamna anului trecut a patra cerere de liberare condiţionată. Deşi în faţa judecătorului procurorul s-a opus eliberării, după ce s-a dispus admiterea acţiunii, reprezentantul Parchetului n-a mai depus apel.

 

Judecător: „Dovezi temeinice de îndreptare”

Propunerea de eliberare a venit din partea unei Comisii abilitate din Penitenciarul Găeşti. În faţa judecătorului, avocata lui Bujdei a susţinut că bărbatul merită să fie eliberat, din mai multe motive. În primul rând, efectuase trei pătrimi din pedeapsă şi apoi „a participat la programe şi activităţi educaţionale, are 4 recompense, o propunere de recompensare pentru luna în curs (octombrie 2016 n.r.). În întreaga detenţie a participat la activităţi educative, sportive, s-a calificat în meseriile de tâmplar şi operator de date, are 106 zile câştigate ca urmare a muncii prestate, 29 de recompense în total, a păstrat legătura cu mediul de suport, a avut o evoluţie pozitivă, a avut un comportament corespunzător, a participat în domeniul reintegrării sociale.” Procurorul a cerut respingerea propunerii de eliberare pe motiv că „petentul condamnat nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, faţă de pedeapsa aplicată”. Judecătorul a analizat datele şi a decis să admită acţiunea: „În opinia instanţei, toate aceste elemente care îl caracterizează pe condamnat în mod favorabil reprezintă dovezi temeinice de îndreptare (...) Petentul nu este cunoscut cu antecedente penale, ceea ce înseamnă că reeducarea sa şi cultivarea în conştiinţa sa a respectului faţă de valorile sociale se pot realiza mai uşor.” Ulterior, Parchetul nu a contestat decizia, iar Bujdei a fost eliberat.

 

Tabloidele au scris că Bujdei a devenit musulman în timpul detenţiei

 

A spus că are casă şi loc de muncă

Conform sentinţei, în discursul ţinut în faţa judecătorului, Bujdei a susţinut că „are unde să locuiască, are unde să se angajeze”. Se pare că el nu s-a stabilit în Vaslui, locul unde trăieşte tatăl său, ci a plecat în Bucureşti. Este posibil să fie însoţit de prietena sa, relaţia cu aceasta fiind invocată de Bujdei într-o cerere de eliberare anterioară, când a spus în faţa judecătorului că „Am locuinţă personală, intenţionez să urmez Facultatea de Informatică. Am o relaţie stabilă de şapte ani”.

Recent, el şi-a făcut un cont pe reţeaua de socializare Facebook unde a postat o fotografie realizată în timpul unui interviu acordat în puşcărie, precum şi poze din timpul şcolii generale.

 

Pe contul de Facebook, Bujdei reia viaţa de unde a lăsat-o: „În urmă cu vreo 20 de ani...”

 

Tatăl, ucigaşul soţiei

REPORTER DE IAŞI nu i-a putut contacta nici pe Bujdei, nici pe tatăl său, Vasile. La momentul crimei, cel din urmă era arhitect-şef al judeţului Vaslui, dar în urmă cu câţiva ani a plecat din postul deţinut în Consiliul Judeţean, unde rămăsese simplu arhitect. Este posibil ca această plecare să fi fost provocată de condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea după ce, în urmă cu câţiva ani, băut fiind, a provocat un accident de circulaţie în care şi-a pierdut viaţa soţia sa.  

 

Bujdei şi Dana Spătaru, o iubire terminată tragic

 

A pus la cale o înscenare

În martie 1999, student la Arhitectură, Bujdei a omorât-o pe prietena sa, Dana Spătaru, tot din Vaslui. Fata era şi ea studentă, la Facultatea de Drept de la Universitatea „Petre Andrei”. Ros de gelozie după ce Dana a pus capăt relaţiei, Bujdei a mers la locuinţa ei şi a torturat-o. Iniţial, a încercat să o stranguleze cu o şufă de la maşină, iar apoi a înjunghiat-o cu o furculiţă şi cu un cuţit până când a rupt lama. Ulterior, agresorul a sunat la Ambulanţă şi a susţinut că fata a fost atacată de un necunoscut. După câteva zile, tânăra a murit la spital. Bujdei a fost arestat şi condamnat la 22 de ani de puşcărie pentru omor calificat. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31