fbpx
 
Proprietarii unui bloc, obligaţi de locatari să schimbe staţia de epurare

Proprietarii unui bloc, obligaţi de locatari să schimbe staţia de epurare


Sentinţă în cazul blocului din Bucium la care dejecţiile ajungeau sub nasul locatarilor. Locatarii care au cumpărat apartamente de la Steak House CSB Bucium au dat în judecată firma după ce au observat că materiile din staţia de epurare, subdimensionată şi înfundată, ajungeau pe sol. Garda de Mediu a confirmat că staţia de epurare nu este executată corespunzător. Acum, firma care a vândut apartamentele trebuie s-o înlocuiască. Dacă refuză, locatarii o pot schimba pe cheltuiala lor şi firma va fi obligată să le deconteze banii.

Un nou episod din epopeea blocurilor construite oricum, oriunde şi cu deficienţe grave s-a petrecut la Iaşi. Judecătorii au decis că firma care deţine şi Casa Boierească, dar a intrat şi pe piaţa imobiliară, a greşit în cazul unei staţii de epurare de la un bloc pe care l-a construit şi vândut la Bucium. Din cauza erorii de execuţie, locatarii apartamentelor s-au trezit cu dejecţiile sub nas, pe pământul de lângă bloc.

Scandal în 2016

Totul a început în primăvara lui 2016, când locatarii din blocul cu opt apartamente din Fundac Teoharie Antonescu nr. 7 s-au trezit că stația de epurare care deservea imobilul a început să deverseze apele uzate neepurate direct pe sol. „Am cumpărat apartamentul cu două camere în 2013. Cât timp nu au fost toate apartamentele locuite nu am avut probleme. Cum au fost toate vândute, ne-am trezit că apele provenite din consumul menajer erau evacuate pe terenul adiacent din zonă. Astfel, am apelat ApaVital, apoi am ajuns să chemăm lunar autovehiculul de vidanjare”, a povestit pentru REPORTER DE IAȘI, când începuse procesul, Cătălin Neagu, unul dintre locatari.

Dejecțiile curgeau pe lângă bloc, spre oroarea locatarilor

În autorizație una, în realitate alta

Oamenii din bloc le-au explicat problema reprezentanților firmei SC Steak House CSB Bucium SRL, constructorul blocului, dar și autorităților. Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad (ABA) a arătat că stația de epurare a fost pusă în funcțiune de dezvoltatorul imobiliar ”fără a deține acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor” și că, în urma unui control, s-a stabilit că nu funcționa corespunzător. „În urma verificărilor efectuate s-a constatat că pârâta a pus în funcțiune o stație de epurare de o capacitate mai mică față de datele tehnice din proiectul vizând autorizația de construire și în raport de debitele rezultate de la locuința semicolectivă”, au arătat locatarii în acțiunea depusă la Judecătoria Iași. Ipoteza a fost confirmată de către Garda de Mediu, care a realizat un control la bloc. Inspectorii Gărzii de Mediu au constatat că apele uzate sunt dirijate pe drumul de acces în zonă, în loc să ajungă în staţia de epurare. Inspectorii chiar au precizat că există posibilitatea ca staţia de epurare să fie mică şi să existe un viciu de montaj. Ceea ce expertul a şi confirmat.


Expertul le-a dat dreptate: staţie subdimensionată

În timpul procesului, expertul angajat de locatari a confirmat ipoteza că staţia de epurare este subdimensionată. ”Din probele administrate instanța reține că pentru evacuarea apelor uzate de la imobilul din Iași constructorul a ales realizarea unei ministații de epurare mecano-biologică urmată de infiltrarea efluentului epurat în subteran (sol), așa cum se precizează în raportul de expertiză efectuat în cauză. Pentru amplasarea acestei stații de epurare dezvoltatorul imobiliar nu a obținut anterior  un aviz de gospodărire a apelor. A depus la ABA Prut Bârlad cerere pentru emiterea autorizației. În cursul soluționării cauzei nu s-a făcut dovada obținerii unei astfel de autorizații de către dezvoltatorul imobiliar”, menţionează judecătorii în motivarea sentinţei.

În plus, spun ei, “A reținut expertul urmare a deplasării la fața locului că stația de epurare și drenul de evacuare nu funcționează corespunzător, faptul că stația este subdimensionată și nu poate prelua întreaga cantitate de ape uzate, precum și faptul că lungimea drenului de 28 ml nu este o garanție pentru a realiza evacuarea apei în sol.”

Firma Steak House CSB Bucium a depus apel împotriva deciziei.

Dejecțiile erau deversate în stradă, printr-un șanț, prin intermediul unei mici pompe electrice

Cererea de daune, respinsă

Judecătorii au stabilit în sentinţă că societatea comercială care a construit şi vândut blocul, SC Steak House CSB Bucium, reprezentată de Carmen Creangă, trebuie să înlocuiască staţia de epurare originală cu alta, de dimensiune mai mare, montată corespunzător. “Obligă pârâta să înlocuiască stația de epurare aferentă imobilului din Iași cu o stație de epurare de o capacitate mai mare, pe baza unui calcul de dimensionare corespunzător, precum și drenul de evacuare care deservește stația de epurare, iar în caz de refuz al pârâtei autorizează reclamanții și intervenienta principală să înlocuiască stația de epurare aferentă imobilului cu o stație de epurare de o capacitate mai mare, pe baza unui calcul de dimensionare corespunzător, precum și drenul de evacuare care deservește stația de epurare, pe cheltuiala pârâtei”, se arată în sentinţă.

Locatarii au cerut și daune, dar judecătorii au respins această cerere.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: