fbpx
 

Alexe, jupânul județului: afacerea de la Sculeni se extinde cu 38 ha de pășune luate de la Primărie


Moșier sau președinte? Fratele lui Costel a luat în concesiune 38 ha de la Primăria Victoria. Nimeni nu vrea să spună ce animale deține. Chiria e printre cele mai mici din țară. Subvenția e de 10 ori mai mare. Familia Alexe pune și panouri outdoor în Zona Metropolitană, tot la primarii din PNL. Dacă vreți să-l concurați în zonă, s-ar putea să întâmpinați probleme. Firma de publicitate are profituri mari: peste 260.000 de lei în 2017. Întrebarea este dacă șeful PNL vrea să facă politică sau afaceri în județul Iași.

Afacerile neamurilor lui Costel Alexe (PNL), recent ales președinte al Consiliului Județean Iași, prosperă în comunele conduse de primari liberali. Din postură de unic participant la procedura de atribuire, Mihai Alexe, unul dintre frații președintelui, a concesionat 38 hectare de pășune în comuna Victoria.

Prețul mediu: 111 lei/ha/an. De câteva ori mai mic decât în alte localități din țară. Același Mihai Alexe, prin firmele Smart Ideas 2013 și Public Outdoor SRL, a închiriat suprafețe de teren în Aroneanu și Bârnova pentru amplasarea de panouri publicitare.
Trei oferte, toate de la Alexe

Pe 11 septembrie, Mihai Alexe, fratele lui Costel Alexe, liderul PNL Iași, a concesionat de la Primăria Victoria trei loturi de pășune. „Trei oferte primite și trei oferte valabile”, se menționează în anunțul de atribuire a concesiunii.

Și toate trei sunt pe numele lui Mihai Alexe: 18,50 hectare cu 1.685 lei/an, 14,50 hectare cu 1.450 lei/an și 5 hectare cu 1.099 lei/an. Rezultă, așadar, o medie de 111 lei/ha/an.

Daniel Crețu, primarul PNL din Victoria, a avut o explicație pentru acest preț foarte mic. „E o zonă inundabilă, terenul este situat pe malul râului Prut”, a spus acesta.

Despre faptul că Alexe a concurat de unul singur, primarul a avut replica pregătită: „L-am mai scos de 4-5 ori la licitație, dar nu s-a prezentat nimeni”. Adică, mai degrabă Alexe a făcut un favor comunei că a luat în concesiune acest teren pe care nu-l dorea nimeni, inundabil.

Mihai Alexe este concesionarul pășunii. A refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER

Animalele de pe pășune sunt un mister
Durata contractului de concesiune pentru cele 38 de hetare este de 7 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din această perioadă.

Primarul Daniel Crețu a ținut să precizeze că această concesiune a respectat legislația în vigoare, fiind organizată în mod transparent. „Prețul de pornire a fost fixat de un evaluator”, a afirmat Crețu.

Primarul a mai adăugat că Alexa mai are vreo două hectare concesionate în urmă cu doi ani. În acel caz, potrivit informațiilor publice disponibile, Mihai Alexe plătește anual o redevență de 232 lei/an. Despre efectivul de animale al fermei familiei Alexe, primarul nu a vrut să sufle nicio vorbă. „Am văzut animale pe teren”, a spus Crețu care a fost lovit, brusc, de amnezie când a fost întrebat câte erau și dacă erau vaci sau oi. „Vorbiți cu veterinarul”, a fost recomandarea lui.

Conacul de la Sculeni se întinde pe 4 ha și e un parc agro-turistic cu animale exotice, corturi de nunți, spații de cazare și restaurant

Nici veterinarul nu vrea să spună ce animale sunt

Medicul veterinar al comunei este Nelu Popescu. La fel de secretos și acesta. „În calitate de medic veterinar, n-am voie să dau informații din fermă. Nu pot intra într-o fermă, fac vaccinuri la animale și apoi mă duc în altă parte și spun ce am făcut. Respect GDPR”, a declarat Nelu Popescu.

În afară de faptul că respectă datele personale ale vacilor lui Alexe, medicul mai are ca îndeletnicire politica. Mai exact, la alegerile locale de acum câteva zile, Nelu Popescu a candidat pentru funcția de primar al comunei Victoria din partea PSD. Însă, Popescu s-a clasat abia pe poziția a treia, cu doar 267 voturi, fiind depășit de candidatul PMP – 285 de voturi și liberalul Daniel Crețu, fostul și actualul primar, care a acumulat 1.079 voturi.
Deci, medicul veterinar al fermei președintelui liberal al CJ Iași este un fost candidat PSD la primăria comunei pe raza căreia se află domeniul.
Al treilea personaj al poveștii, Mihai Alexe, a refuzat complet dialogul. „Nu pot vorbi acum. Sunați-mă după masă”, a spus acesta. Însă, la apelurile ulterioare nu a mai răspuns.

Costel Alexe este președintele Consiliului Județean, iar primarii liberali întind covorul roșu în fața firmelor sale

Cel mai mic preț din țară
Sinteză: Mihai Alexe a luat, din postura de unic ofertant, 38 de hectare de pășune în Victoria la un preț mediu anual de 111 lei/hectar.
Acum doi ani și jumătate, www.agrointel.ro, un portal dedicat fermierilor din toată țara, a făcut un soi de recensământ al chiriilor plătite pentru pășune. Cei de la portalul știrilor agricole au invocat ca sursă pagina de Facebook „Grupul Ciobanilor Adevărați”. Aici, aferent anului 2018, au fost vehiculate următoarele chirii: 215 lei/ha în Făgăraș, 450 lei/ha în Bihor, 200 lei/ha la Suceava, 700 lei/ha la Curtea de Argeș, 250 lei/ha la Brăila, 600 lei/ha la Miercurea Sibiului, 750 lei/ha la Luduș în Mureș, 300 lei/ha la Cluj, 185 lei/ha în Timiș. Tarife similare sau mai mici ca cel plătite de Alexe au fost doar în două-trei cazuri.

Adevărata miză: subvenția e de 10 ori mai mare decât chiria
Mihai Alexe va da la Primărie 111 lei pe an pentru fiecare hectar, echivalentul a 23 de euro, și ar putea primi de la stat o subvenție de 10-20 ori mai mare. În funcție de mai multe criterii, statul acordă fermierilor subvenție a cărei valoarea poate varia între 200 și 450 de euro/ha/an.
Pentru a putea lua subvenția pe pășune, Alexe va trebui să facă dovada unei încărcături minime. Aceasta este fixată la 0,3 UVM la hectar, abrevierea însemnând „Unitate Vită Mare”, adică taurină adultă.

Același portal www.agrointel.ro a explicat cum se calculează această minimă încărcătură. „Unitatea Vită Mare (UVM) reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune. Pentru a calcula încărcătura de animale necesare pe hectar se va proceda astfel: se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul de conversie specific, iar produsul se împarte la numărul de hectare utilizate pentru păşunat”, a menționat sursa citată.

Patru din cei cinci frați Alexe. Mihai este cel din stânga

Familia Alexe ar trebui să aibă minim 12 vaci

Coeficientul de conversie specific este un indicator care variază în funcție de specie: găini, porci, scroafe de reproducție, oi și capre, bovine pe diferite vârste. Potrivit respectivului algoritm, pentru a încasa respectiva subvenție, care la o medie de 300 euro anual ar însemna peste 11.000 de euro, Alexe ar trebui să crească 12 vaci adulte sau 76 de oi fie 38 de porci. Sau 814 găini ouătoare.

Ranch-ul de la Sculeni valorează 1 milion de euro

În Sculeni, familia Alexe are un impresionant domeniul pe care vrea să-l introducă în circuitul agro-turistic. Costel Alexe, prin firma soției Raluca, are, la 25 de kilometri de Iași, pe malul Prutului, 3,8 hectare de teren și construcții întinse pe 1.697 mp, cu un conac, grajd, saivan, fânar, alte anexe.

Mai multe firme din siajul familiei își au sediul social în diferitele camere ale conacului. Unul dintre frați, Mihai Alexe, se preocupă de principalele afaceri conexate acestui impresionant domeniu.

Aici e moșia lui Costel Alexe, făcută din bani fără explicații

Altă afacere a familiei: comunele liberale, împânzite cu publicitate outdoor
O altă afacere a familiei Alexe cu o primărie condusă de un liberal. În luna august 2020, firma Smart Ideas 2013, cu unic asociat același Mihai Alexe, fratele noului președinte al Consiliului Județean Iași, a câștigat licitația pentru închirierea a 62 mp în Aroneanu. Scopul: amplasarea unor panouri publicitare. Chiria a fost fixată la 32 lei pe lună, durata contractului fiind de 10 ani, cu posibilitate de prelungire.
Anterior, în 2018, la Bârnova, SC Public Outdoor (cu asociați Mihai Alexe și Smart Ideas) a câștigat o altă procedură pentru terenuri pe care să amplaseze panouri publicitare. În acel caz, chiria a fost de 11 lei/mp/lună, parcelele fiind a câte 3 mp fiecare.
Cele două firme de publicitate, potrivit celor mai recente bilanțuri existente pe site-ul Ministerului de Finanțe, au raportat 72.000 lei profit în 2018 în cazul Smart Ideas și 261.000 lei, aferent anului 2017, pentru Public Outdoor.
Alte legături ale familiei Alexe cu comuna Aroneanu a primarului Benone Moruzi (PNL)
- Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și frații săi Florin, Mihai și Adina au terenuri luate în concesiune de la Primăria Aroneanu. Fiecare are 500 mp, pe malul lacului Aroneanu, prețul concesiunii fiind de 1 euro pe metru pătrat/an. Mihai și Florin Alexe au vilele aproape de finalizare, sora Adina abia a demarat lucrările, doar Costel Alexe nu a început
- Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, a derulat mai multe contracte, în ultimii ani, cu Primăria Aroneanu. REPORTER DE IAȘI a contabilizat, în ultimii doi ani, contracte de peste 46.000 de lei

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31