fbpx
 
Calea de acces spre viitorul bloc, proiect scos la vânzare, este exact terenul familiei Berban, pentru care aceasta plătește impozit la stat încă din 1991 Calea de acces spre viitorul bloc, proiect scos la vânzare, este exact terenul familiei Berban, pentru care aceasta plătește impozit la stat încă din 1991

Se produce o mârșăvie: imobiliarul Timofte vinde un teren luat samavolnic de Primărie de la o familie de ieșeni


Imobiliarul Laurențiu Timofte a scos la vânzare proiectul blocului controversat, din pantă, de pe strada Fundac Călărași, dintre case. Anunțul de scoatere la vânzare este pe un teren de 1.037 mp, dar menționează și o cale de acces, de pe o parcelă de 495 mp care nu-i aparține. Fără acces, terenul său nu are nicio valoare.

Laurențiu Timofte face parte din grupul dezvoltatorilor imobiliari din Pașcani, beneficiind de bunăvoința șefilor Primăriei, dar are mari dificultăți financiare

Timofte a concesionat acea cale de acces de la Primărie, ai căror angajați nu au făcut o minimă verificare pentru a descoperi că terenul aparține unei familii de ieșeni. Judecătorii au suspendat concesionarea, dar Laurențiu Timofte încearcă să profite de această incertitudine și să găsească un cumpărător căruia să-i paseze problema.
Dezvoltatorul imobiliar încearcă să vândă terenul cu peste 500.000 de euro, ceea ce ar putea deveni o țeapă uriașă.

Cei de la Primărie au aprobat un bloc cu acces direct din strada Pădurii, pe partea dreaptă, într-un versant cu înclinare foarte mare, în mijlocul unei zone cu case

Act notarial din 1991 și impozite plătite la stat

O familie din zona Tătărași nu mai are liniște după ce Primăria a intabulat un teren care nu-i aparținea, din grădina lor, și l-a concesionat, printr-o hotărâre de Consiliu Local (CL), dezvoltatorului imobiliar Laurențiu Timofte. Este ca și cum v-ar intra cineva în casă, v-ar lua televizorul și l-ar vinde unui străin de la care nu l-ați mai putea recupera pentru că ar fi cumpărător de bună credință. Iar în tot acest timp, instituțiile statului ar supraveghea furtul cu ochi îngăduitori.
Povestea terenului nu este complicată: Petru Berban, un ieșean care a decedat, a moștenit o casă pe strada Fundac Călărași, aproape de linia de tramvai de pe strada Pădurii, după decesul surorii sale, în 1958. În 1960, cu un act de mână, a cumpărat o primă bucată de teren, apoi, în 1977, cu alt act de mână, a mai cumpărat o bucată de teren, în același loc. În total, a avut o grădină compusă din cele două suprafețe, dintre care una se întindea peste actuala linie de tramvai. Totul în prelungirea casei moștenite de la soră.
Pentru prima bucată de teren a pierdut documentele originale, dar există martori că i-a aparținut. Pentru al doilea lot, a făcut contract notarial în 1991: mai mult de 1.200 mp de grădină apar în acesta.
Terenul este din limita proprietății cumpărate de Timofte, spre strada Pădurii.

Grădina familiei Baciu, moștenitorii lui Berban, apare drept cale de acces pentru afacerea lui Laurențiu Timofte, deși nu i-a întrebat nimeni

Timofte și-a intabulat terenul concesionat samavolnic

Blocul lui Timofte din Fundac Călărași este imposibil de construit fără cale de acces. Singura rută este Fundac Călărași, dar are 3 m lățime, mărginită de case, deci imposibil de lărgit. A apărut necesitatea unei alte căi de acces, iar Primăria i-a furnizat-o: 495 mp de teren aflat în limita proprietății lui, care să întregească și să facă posibil proiectul imobiliar.
Există însă o problemă: majoritatea suprafeței se suprapune pe grădina cumpărată de Petru Berban, cea pentru care există act notarial din 1991. Din acest motiv, urmașii lui Berban, fiicele sale, au dat în judecată Primăria, instituția care și-a însușit o parte din terenul lor.
„Judecătorii au înțeles atunci că este vorba despre o urgență și au stopat proiectul. Altfel, riscam să înceapă șantierul pe terenul nostru și, până la judecarea cauzei, blocul era făcut. Acum, ne judecăm pe fond. Dar Primăria sau Oficiul de Cadastru nu au ținut cont de asta, deși au fost notificați de avocatul nostru. Pentru că, din septembrie, Laurențiu Timofte apare pe cartea funciară a terenului de 495 mp, cu acest contract de concesiune pe care îl are”, a precizat Elisabeta Baciu, fiica lui Petru Berban.

Timofte cere 520.000 de euro pe un teren pentru care nu există niciun acces în afară de terenul familiei Baciu

Oficiul de Cadastru a menționat litigiul la intabulare

Practic, Primăria i-a deschis lui Timofte calea spre acest teren, instituția știind că terenul nu-i aparține. În cazul în care Timofte vinde proiectul, scos la vânzare cu 520.000 de euro, situația se complică și mai mult.
Din titlul anunțului, Timofte a scos la vânzare și dreptul de concesionare asupra căii de acces: el vinde ceva ce este acum în litigiu. Funcționarii de la OCPI s-au acoperit, scriind totuși în cartea funciară: “Se notează litigiul din dosarul nr 7948/99/2019 având ca obiect contencios administrativ și fiscal – suspendare executare act administrativ”, dar și un al doilea litigiu, tot cu urmașii lui Berban – “uzucapiune – rectificare CF”.

Contractul prin care familia Berban cumpără terenul din str. Pădurii și pe care funcționarii Primăriei îl puteau găsi într-o singură zi, dacă ar fi vrut

Proiectul lui Timofte: 6 etaje printre case

Deși se află într-o zonă de case, Timofte reușise să obțină aviz de oportunitate pe un bloc cu înălțimea maximă 21,50 metri la cornișă, D+P+4E+Eth, cu POT 40% și CUT 2,80. Adică, viitoarea construcție poate ocupa 414 mp amprentă la sol din cei 1.037 mp ai terenului, iar suprafața desfășurată a construcției poate fi de maximum 2.903 metri pătrați - 50 de apartamente de 60 mp.
Problema majoră a fost în accesul, dar Primăria i-a rezolvat-o lui Timofte. În februarie și septembrie 2018, Laurențiu Timofte a depus două cereri la Primărie, pentru concesionarea celor aproape 500 mp revendicați de Berban, care să-i dea acces la linia de tramvai.

Fundacul Călărași are doar 3 m lățime. În PUZ apărea o lățime de 7 metri a străzii, o falsificare a unui document oficial

Ajutor masiv de la Primărie, într-o zonă complicată
În ianuarie 2019 a apărut nota de fundamentare, în care se explica faptul că imobiliarul are un teren de 1.037 mp alături și cere teren de la Primărie pentru cale de acces și parcare descoperită. În aprilie 2019, CL a aprobat proiectul de hotărâre pentru concesionare, în baza unui raport de evaluare care a stabilit prețul terenului cerut de Timofte la 8.000 de euro/an, pentru 10 ani, iar în octombrie 2019 a fost licitația, adjudecată de dezvoltator.
Laurențiu Timofte a fost implicat în mai multe proiecte controversate. A ridicat, pe numele părinților, un bloc peste casele din zona Smârdan. Vecinii s-au opus ani de zile ridicării construcției, iar ISC Iași a descoperit încălcări ale legii, cu permisiunea Primăriei. Prima ilegalitate a fost că a primit POT de 30%, deși în zone de case este de maximum 20%. A doua ilegalitate a fost acordarea a două supraînălțări de către Urbanism, legea permițând doar una.

Article image
Mihai Chirica i-a numit pe speculanții imobiliari din cercul apropiat drept oameni care aduc „plus-valoare Iașului”. Laurențiu Timofte vrea să facă bloc pe o fâșie din Baș Ceauș, lângă linia de tramvai. Singurii ieșeni care se opun suportă presiuni de Vestul Sălbatic. Timofte le-a băgat țigani la parterul casei în care locuiesc. Anterior, Chirica și Harabagiu i-au concesionat terenul din jur după ce Primăria l-a intabulat a...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31