fbpx
 
Machetele nu aduc fonduri europene. Machetele lui Chirica sunt doar o fantezie Machetele nu aduc fonduri europene. Machetele lui Chirica sunt doar o fantezie

Execuția la 6 luni arată dezastrul Primăriei: absorbție UE – doar 10%. 90% din bani n-au mai ajuns la Iași! Investiții? 15%!


Nicio mare investiție nu este vizibilă în oraș: nu se lucrează la nimic

Cifrele arată o delăsarea totală: Mihai Chirica n-a plătit nici măcar toți banii pe care îi primise de la Uniunea Europeană. 2 milioane de euro n-au mai ajuns la executanții de lucrări

Cu 10% absorbție europeană și doar 15% cheltuieli totale de investiții din ce era programat în primele 6 luni, nici nu mai ai nevoie de Primărie. Sunt suficiente niște servicii private de măturat pe stradă și de strâns gunoiul

Lucrurile în Primăria Iași merg din ce în ce mai rău: execuția bugetară la 6 luni arată mai prost decât cea din 2021, care era oricum foarte modestă. Cheltuielile de dezvoltare și absorbția fondurilor europene sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, deși proiectele ar fi trebuit să avanseze, iar ritmul de lucrări să se intensifice.
Cifrele din raportul oficial, ce urmează a fi aprobat de Consiliul Local, arată că Iașul are o absorbție de fonduri europene de numai 10% din ce se prognozase în primele 6 luni. În primul semestru, trebuiau cheltuiți 333 milioane de lei din finanțare europeană și au fost făcute plăți de numai 32 milioane de lei.
Totalul cheltuielilor de dezvoltare trebuia să fie la 6 luni de 531 milioane de lei, cu finanțare din toate cele trei surse: buget local, buget național, fonduri UE. Planul realizat la investiții este de doar 15%: s-au cheltuit doar 83 milioane de lei.
Mai grav, Primăria condusă de Mihai Chirica nici măcar n-a virat către executanți toți banii care au fost decontați: în conturi au intrat 93 milioane de lei, iar plățile au fost de doar 83 milioane de lei. 2 milioane de euro n-au mai ajuns la firme deși banii existau.
Lentoarea lucrărilor de dezvoltare este vizibilă și plimbându-te prin oraș: în Iași nu există nicio mare investiție în derulare. Se udă florile și se mătură străzile. Prin câteva capete se fac asfaltări la un nivel foarte redus.

Mihai Chirica a ajuns clientul DNA și DIICOT, lăsând Iașul pe avarie. Primarul se vede mai mult cu avocații decât cu inginerii pe șantiere

Absorbție de bani europeni extrem de redusă

Conform execuției bugetare pe primele 6 luni ale anului, care va ajunge în Consiliul Local în ședința din 26 iulie, Primăria Iași are venituri din sume de la Uniunea European absorbite de 33,2 de milioane de lei. În buget erau prinși 333.3 milioane de lei, astfel că procentul veniturilor atrase de la UE este de aproape 10%. Pentru a simți mai bine proporțiile dezastrului și a delăsării, se poate formula altfel: 90% din banii europeni care trebuau să intre în Iași până la sfârșitul lunii iunie nu au fost accesați.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, situația s-a înrăutățit: în jumătate de an din 2021, bugetul prevedea intrări de 167,3 milioane de lei, dar intraseră aproape 30 de milioane – 17.64%. Este o scădere de peste 7 procente a performanței Primăriei Iași pe proiectele cu finanțare europeană.

De multe proiecte nici măcar nu s-au apucat

În acest moment, Primăria are în derulare mai multe proiecte europene: reabilitarea Băii Turcești, a Muzeului de Istorie Naturală, modernizarea liniei de tramvai din Dancu. De altele, care aveau finanțarea asigurată, nici nu s-a apucat: construirea unui centru social multifuncțional în Cicoarei, a unui parc pe CA Rosetti, stații automate de închiriere a bicicletelor.
Toate proiectele au întârzieri consistente, Primăria nu vine cu nimic notabil din urmă. Față de anul trecut, au fost finalizate câteva obiective, dar sunt reabilitări. Nimic nou. S-au terminat Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa, linia de tramvai din Pădurii, linia de tramvai de pe Bulevardul Săhleanu.
Un proiect total dat peste cap este cel al reabilitării termice a Spitalului de Recuperare. Contractul cu firma care a câștigat inițial licitația a fost anulat, iar acum banii prinși în proiect nu mai sunt suficienți, din cauza creșterii prețurilor. La acest proiect, după 4 ani, există o absorbție de fonduri europene de doar 6%.

Doar 10% absorbție europeană din ce se prognozase la 6 luni. Cheltuieli de dezvoltare de doar 15% la 6 luni, cifre extrem de modeste. Orașul stă pe loc

Cheltuielile pe dezvoltare: 556 milioane estimat, 82 milioane realizat

Bugetul pe 2022 prevedea pe primele 6 luni ale anului cheltuieli de dezvoltare de 555,7 milioane de lei. În realitate, pe acest segment vital, Primăria a cheltuit doar 82,8 milioane de lei, pe toate sectoarele. Înseamnă 14.89% realizat, față de 17%, cât a fost procentul în aceeași perioadă din 2021.
Cel mai grav lucru este un detaliu din execuția bugetară: veniturile totale pe dezvoltare au fost de 93 de milioane de lei, în vreme ce cheltuielile pe aceeași secțiune au fost de 82 de milioane. Cum traduce asta un specialist: „Au decontat cu documente lucrări de 93 de milioane de lei pe proiecte cu finanțări din toate sursele – locale, guvernamentale, europene, dar efectiv pe facturi au plătit cu 10 milioane de lei mai puțin. Adică banii sunt în Primărie, nu au plecat către cei care au lucrat”.

Oradea, de două ori mai mică, a cheltuit dublu față de Iași

La secțiunea funcționare – tot ce înseamnă cheltuieli cu toate serviciile orașului, achiziții de combustibil, facturi plătite, consumabile – Primăria Iași a estimat în buget venituri de aproape 1.1 miliarde de lei și a realizat 720 de milioane de lei (66%), din care venituri proprii de 652 de milioane.
La cheltuieli pe funcționare – sume efectiv plătite, estimarea era de 1,11 miliarde de lei, iar suma decontată este de 537 de milioane de lei – 48%.
Oradea are 200.000 de locuitori, de două ori mai puțin ca Iașul, dar pe primele 6 luni a cheltuit pe dezvoltare o sumă de două ori mai mare: 152,3 milioane de lei față de 82 milioane de lei la Iași. Oradea a avut în primele 6 luni o absorbție europeană de 49 milioane de lei, în timp ce la Primăria lui Chirica a fost de numai 32 milioane de lei. Iar Oradea e de două ori mai mică.
Edilii din Ardeal sunt nemulțumiți de propria execuție la 6 luni, spunând că toate planurile au fost date peste cap de prelungirea mult peste termen a contestațiilor la licitația pentru cele cinci pasaje subterane din centrul orașului, care vor fi realizate cu bani europeni.

Celebra machetă a Sălii Polivalente în formă de coroană are deja câțiva ani de când ne trece prin fața ochilor. O simplă amăgire

„Uitați-vă în oraș: vedeți ceva?”

Consilierul local Bogdan Crucianu, membru PSD, spune că se orașul reflectă perfect lipsa investițiilor importante și ritmul absorbiției fondurilor: „Dacă mă raportez la ultimii ani, acesta a fost trendul. Există odiferență uriașă între cifrele estimate și cele realizate efectriv. În ansamblu, marile investiții lipsesc cu desăvârșire. Avem spații verzi și atât. Marile proiecte, cele care atrag dezvoltarea lipsesc. În afară de câteva asfaltări, nu avem nimic major. Ne lipsește infrastructura sportivă – discutăm despre stadion, sală de sport, bazin, dar nu se merge deloc în direcția asta. S-au tot votat de mai multe ori indicatori tehnico-economici, dar finanțarea a lipsit”.
Consilierul local Răzvan Timofciuc spune că execuția bugetară confirmă de fapt un dezastru. „Iașul are un primar care stă mai mult stă la DNA, DIICOT și Tribunal decît la serviciu. În primele 6 luni s-au atras doar 9.9% fonduri europene din ce s-a prognozat, s-au realizat investiții de doar 14.8% din ce s-a prognozat. Pierdem oportunități extraordinare de dezvoltare doar pentru că avem o administrație leneșă și incompetentă. Aceste sute de milioane lipsă care nu sunt atrase de la UE sau din care nu se realizează investiții reprezintă oportunități pierdute de a investi în mobilitate urbană, infrastructură, școli, spitale, creșe sau calitatea mediului. Îi cer primarului Chirica să facă un pas în spate pentru că acest eșec administrativ este consecința haosului care domnește în Primăria Iași. Chirica trebuie să plece”.

Article image
Mihai Chirica n-a făcut nimic ca să pună Ministerului Culturii un teren liber de sarcini: a propus trei amplasamente proaste, toate au probleme Ministerul cere teren la cheie, fără să investească un leu în achiziție: creditul BDCE e doar pentru construcție, Primăria trebuind să-și asume rezolvarea amplasamentului Chirica nu comunică nimic cu Bucureștiul, își trimite subordonații la minister și nu avansează un pas: proiect...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31