fbpx
 
Habarniștii de la Trafic învață meserie după 5 ani de stat degeaba. Sistemul de 20 milioane de euro n-a funcționat niciodată

Habarniștii de la Trafic învață meserie după 5 ani de stat degeaba. Sistemul de 20 milioane de euro n-a funcționat niciodată


Primăria dă 21.500 de euro pentru instruirea angajaților de la Managementul Traficului. Dar au trecut 5 ani de când sistemul e implementat. Acesta n-a funcționat niciodată. Toți timpii semafoarelor sunt reglați manual, Mihai Chirica fiind marele dirijor. Deși n-a mers autonom decât două zile, sistemul e deja uzat moral, numărul de mașini din prezent fiind mult mai mare decât cel din urmă cu 5 ani. Toate setările sunt depășite.

Bani aruncați pe fereastră. Afirmația aparține specialiștilor și se referă la ultima achiziție a Primăriei Iași. Cu 104.777 lei (21.501 euro), Primăria a cumpărat direct „servicii de instruire” pentru Sistemul de Management al Traficului.

„Proiectul respectiv, unul cu finanțare europeană, se află încă în perioada de «durabilitate». Adică, de monitorizare și mentenanță asigurate de cei care au realizat sistemul. Această instruire nu este nici necesară și nici legală”, a declarat un expert în proiecte europene.

Practic, cu 100.000 de lei, în trei sesiuni, trei angajați ai Primăriei de la Centrul de Telesupraveghere vor fi școliți de cei de la SWARCO Mizar Italia și SWARCO Traffic Romania. De fapt, firma mamă este austriacă.

Se apucă de învățat după 5 ani
Contractul a fost atribuit pe 27 octombrie, în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), Primăria Iași cumpărând serviciile de instruire de la SWARCO Traffic Romania. Compania și-a detaliat oferta: „Sesiunea de training se desfășoară prin prezentări, exerciții, sesiuni Q&A, de către personalul autorizat SWARCO Mizar Italia (...) și SWARCO Traffic Romania (...)”, se menționează pe www.e-licitatie.ro.

În același document, ofertantul a explicat ce vor face cursanții Primăriei Iași. „Pe parcursul sesiunii de training se va asigura acces on-line către sisteme SWARCO instalate în alte orașe UE/non UE, astfel încât cursanții să primească o imagine despre situații, strategii, abordări de managementul traficului la nivel european/mondial”, se mai arată pe SICAP.

Anca Cîmpanu, verișoara soției primarului, este angajată la Managementul Traficului. Trupa de șoc de acolo a fost dezvăluită în urmă cu doi ani de REPORTER DE IAȘI. Numai pile, nimeni nu face nimic

21.000 de euro pentru trei cursanți
Reprezentanții SWARCO Traffic Romania au menționat că aceste servicii de instruire sunt gândite în trei sesiuni distincte: etapa I, de 12 zile, la București; a doua etapă în Iași, de 5 zile, care va consta în sesiuni de training efectiv pe sistemul instalat la Primărie; a treia etapă va dura tot 5 zile și va aprofunda configurarea sistemului automat de dirijare a circulației.

În anunțul de pe SICAP se menționează că vor fi doar trei cursanți. La final, aceștia ar urma să susțină un examen de certificare care, dacă va fi cu succes, se va concretiza în emiterea de certificate care să ateste capacitățile dobândite efectiv.

Proiectul european prevedea și training

Sistemul de management al traficului din Iași a fost realizat în urma unui proiect cu finanțare europeană extrem de controversat. Cifrat la peste 20 de milioane de euro, acesta a însemnat montarea de semafoare, semne de circulație, fibră, stâlpi, a automatelor de dirijare a circulației, dar și crearea Centrului de Telesupraveghere.

„Contractul cu fonduri UE a avut în vedere și pregătirea personalului care operează sistemul. Fie că luăm ca punct final al investiției decembrie 2015, fie decembrie 2016, după adiționale, încă ne aflăm în perioada de «durabilitate», de 5 ani de la finalizare, în care mentenanța trebuie asigurată de firma care a câștigat proiectul european”, a declarat o sursă din Primăria Iași. Adică, nu avea rost un alt contract cu o altă firmă.

Centrul de Supraveghere funcționează la subsolul „Piramidei lui Dubeț” de pe Splai Bahlui. Cel mai scump departament de frecat menta din istoria Iașului: a costat 20 milioane de euro

Se recunoaște că sistemul n-a funcționat 5 ani

Așadar, contractul european are în vedere mentenanța încă 5 ani după implementare. „Acest nou contract de instruire sunt bani aruncați pe fereastră. Sau demonstrează că sistemul inteligent de management al traficului nu funcționează. Sau că cei care au lucrat până acum habar n-au avut ce fac”, a menționat sursa.
O legătură cu firma SWARCO exista deja. Ei sunt cei care au furnizat, în acest contract, semafoarele, camerele și automatele de dirijare a circulației (ADC). „Dar n-au avut nicio treabă cu Centrul de Telesupraveghere. Este altceva, e făcut de altcineva”, a spus sursa, sub rezerva anonimatului.

Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Laurențiu Gherase, a cărui adresă de email este menționată pe SICAP, a refuzat să discute despre această afacere cu Primăria Iași. „Doar administratorul firmei vă poate răspunde la întrebări. Scrieți-i un email”, a spus Gherase.

Departamentul are puțini oameni
Acest proiect european are prevăzut la Centrul de Telesupraveghere crearea a 27 de locuri de muncă. Doar o parte sunt ocupate acum.

„Sunt 12 polițiști locali, ar trebui să fie și un om de la Compania de Transport Public, dar ei și-au făcut propriul centru, destul de performant. Totuși, există colaborare între cele două entități”, a explicat sursa din Primărie. Cele 27 de persoane ar fi trebuit împărțite în trei ture a câte opt ore.

Constantin Simirad Jr., fiul fostului primar, e singurul din departament care are habar despre tehnică și calcule matematice. Era pus, în ultimii ani, să stea în intersecții și să numere mașinile pentru a regla timpii semafoarelor. Așa funcționează inteligența artificială de 20 milioane de euro

Chirica a angajat numai pile
Acum, la Centrul de Telesupraveghere, ca personal civil din partea Primăriei mai sunt cinci persoane, alese pe sprânceană:
1) Răzvan Cazuc, șeful biroului de Management al traficului. El este fiul lui Carmen Cazuc, cea care ocupă o poziție cheie în Primărie: este director executiv la Direcția Economică și Finanțe Publice Locale. Potrivit declarației de avere pe care a semnat-o în această vară, Răzvan Cazuc a câștigat anul trecut de la Primărie 53.735 lei, ceea ce corespunde unui venit mediu net lunar de 4.477 lei. Acesta nu a răspuns apelurilor repetate ale jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI.
2) Constantin Simirad jr., fiul fostului primar cu același nume al Iașului. Juniorul e detașat la Centrul de Telesupraveghere de la Serviciul de Informatizare din Primărie. Anul trecut, Simirad a avut venituri de 56.582 lei, deci o medie lunară de 4.715 lei. „Este singurul care într-adevăr muncește la acest Centru de Telesupraveghere. Se chinuie să dirijeze, manual, circulația la orele de vârf în anumite zone. Restul sunt frecători de mentă”, a spus o sursă din Primărie. Contactat telefonic, Simirad jr. a refuzat dialogul: „Absolut toate întrebările pe care le aveți, le puneți purtătorului de cuvânt al Primăriei”. Care purtător de cuvânt, de câțiva ani, refuză să răspundă întrebărilor adresate de REPORTER DE IAȘI.
3) Anca Cîmpanu – este verișoara soției primarului Mihai Chirica. Lucrează în Primărie din 2017. Singura declarație de avere a completat-o în anul 2018. Nu se știe ce atribuții are la Centrul de Telesupraveghere.
4) Iulian Turtă – este soțul Ioanei Turtă, secretara primarului Mihai Chirica. Potrivit declarației de avere semnată de Ioana Turtă în iunie 2020, soțul său, Iulian, a încasat anul trecut doar 24.279 lei, adică 2.023 lei net/lunar.
5) Dan Mănăstireanu – sursele din Primărie nu au putut preciza cu ce se ocupă și cât câștigă.

Alte două pile s-au transferat în posturi mai bune
În ultimele 18 luni, de la acest centru au plecat două persoane. Astfel, în octombrie 2019, Marius Părpăliță a câștigat concursul organizat pentru ocuparea funcției de consilier clasa 1 grad superior la Biroul de Reglementare Transporturi Urbane. Părpăliță a luat 58,33 puncte la scris și 81,66 la interviu și a făcut trecerea de la Centrul de Telesupraveghere la Direcția Tehnică.
A doua persoană care a plecat este Roxana Zaharia. Despre care se știa că a ajuns la Centrul de Telesupraveghere venită „prin dl. Chirica”, adică la recomandarea primarului. Acum, aceasta ar fi revenit la Managementul Calității de unde fusese transferată.

Iulian Turtă, alt angajat de la Trafic, alături de soția sa, care este nimeni alta decât secretara primarului Mihai Chirica

Proiect cu dosar la DNA și depășit moral
Sistemul de management inteligent al traficului din Iași a fost un proiect cu finanțare europeană care nu s-a terminat bine din cel puțin două puncte de vedere. Pe de o parte, șoferii din Iași reclamă că traficul este mult mai aglomerat decât înaintea implementării acestor măsuri care ar fi trebuit să descongestioneze circulația.

Pe de altă parte, acum câteva luni, Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, acesta fiind acum în penitenciar. Nichita a fost găsit vinovat de luare de mită într-un dosar de corupție legat de atribuirea acestui contract către firma UTI controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Potrivit DNA, fostul primar al Iașului ar fi pretins 10% din valoarea contractului.

Sistemul n-a funcționat niciodată

Sistemul implementat cu aproape 20 milioane de euro n-a funcționat niciodată. Timpii semafoarelor sunt fixați manual, de către angajați, după calcule îndelungate pe teren. „Creierul central” n-a funcționat automatizat decât două zile. Mihai Chirica dăduse start sistemului autonom într-o perioadă cu vârf de trafic, iar protestele șoferului au fost atât de violente, încât primarul a renunțat imediat.

În plus, sursele din interiorul Primăriei spun că lui Chirica îi place să decidă singur timpii fiecărui semafor din Iași și nimeni nu îndrăznește să-l contrazică. Primarul e singurul creier care are voie să ia decizii. Inteligența artificială n-are cum să se opună.

Article image
Toți cei 8 angajați sunt pile. Toți au fost angajați fără concurs, prin „ușa din spate”: transfer, detașare. O tânără e verișoara soției primarului. Altul e fiul șefei de la Direcția Economică. Altul e fiul lui Simirad, fostul primar. Încă unul e soțul secretarei lui Chirica. Nimeni nu stă cu ochii în monitoare, sediul e pustiu. Doi polițiști locali au fost detașați la acest departament, ca să facă toată treaba, deși proiec...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31