fbpx
 
Chirica mai lovește o dată: blocuri sub geamul oamenilor în Dacia. „Ce bine îmi pare că ați luat țeapă!”

Chirica mai lovește o dată: blocuri sub geamul oamenilor în Dacia. „Ce bine îmi pare că ați luat țeapă!”


Oamenii s-au revoltat în 2018. Primarul le-a promis că proprietarii terenului vor face un schimb cu Primăria. A mințit: acum, după alegeri le-a dat autorizație constructorilor. Pe o bucățică de teren.

 Locatarii din Strămoșilor protestează în fața Primăriei: Chirica le-a promis că îi scapă de un bloc ridicat pe spațiul verde, dar i-a păcălit.

O nouă situație tensionată din cauza deciziilor urbanistice luate de șefii din administrația locală. În 2019, alertați de apariția unei noi clădiri lângă blocurile lor, pe un spațiu verde din cartierul Dacia, locatarii au protestat. După câteva zile,primarul Mihai Chirica a promis că nu va permite apariția noului imobil și le-a trimis oamenilor o scrisoare în care a promis că va iniția un schimb de terenuri pentru a anula proiectul. „Am luat act cu sinceră preocupare de nemulțumirile pe care le manifestați...”, își începea Chirica epistola.

Pe acest triunghi de 660 mp se vor construi trei tronsoane de bloc! Locuitorii din zonă spun că WC-ul vecinilor va fi mai aproape de sufrageria lor decât propriul lor WC din casă

Promisiuni mincinoase: doi ani mai târziu, proprietarii terenului și-au făcut racordul la energie electric și dau drumul la lucrări. Ultima soluție a locatarilor din zonă este să protesteze din nou, de data aceasta în fața Primăriei. O vor face miercuri, 18 noiembrie.

PUZ din 2017, autorizație din 2018

În anul 2017, Consiliul Local a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevedea ca pe 666 mp de teren din strada Strămoșilor, aparținând lui Vlăduț Alin Dudău (1/2) și soților Ovidiu și Iuliana Mihalache (1/2) să fie ridicate trei tronsoane de bloc cu trei și patru etaje.

Documentația a aprobat P+3, P+4 și încă un P+3 cu amprenta la sol de 262 mp (POT 39,31%), cu o arie desfășurată construită de 1.186 mp (CUT 1,78 mp. Numărul total de locuri de parcare este de 13, suprafața parcării fiind de 120 mp.

În teorie, dezvoltatorii ar trebui să aibă și 282 mp de spații verzi. Înălțimea blocurilor nu ar trece de 15 metri, la fel ca acelea din jur. Conform planșei tehnice, până la celelalte blocuri ar fi păstrată o distanță egală cu înălțimea inițială a blocurilor: 15 metri.

În 2018, în baza acestui PUZ, a fost emisă și autorizația de construire. După o tentativă de a începe lucrările în 2019, blocată de protestele oamenilor, nu s-a întâmplat nimic pe teren, până acum două săptămâni.

Primarul i-a liniștit pe Facebook și cu o scrisoare

În 2019, locatarii blocurilor din jur amenințaseră cu proteste față de apariția unor noi blocuri sub geamurile lor. Pentru că totul devenise extreme de serios, Mihai Chirica i-a liniștit din vorbe. A scris pe Facebook faptul că vor fi căutate soluții pentru oprirea proiectului, apoi le-a trimis o scrisoare. În aceasta, le explica că îi înțelege și că rezonează la problema lor, după care le promitea că inițiază un schimb de teren.

„În urma mai multor discuții pe care le-am purtat cu proprietarii terenului și inițiatorii investiției imobiliare din acea zonă, aceștia s-au declarat de acord să renunțe la demersul lor, fiind dispuși să accepte un schimb de terenuri. Desigur, acest proces este în derulare, durata acestuia depinzând de rapiditatea găsirii unei suprafețe de teren echivalente ca preț cu cea aflată în zona Strămoșilor 49A, de negocierile cu proprietarii și de votul pe care CL va trebui să îl dea în acest caz”, le scria Chirica (foto jos) pentru a-i convinge să renunțe la proteste.

Ovidiu Mihalache, unul dintre proprietarii terenului, nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă a avut negocieri cu Primăria Iași pe terenul din Strămoșilor, având telefonul închis.

Nu s-a mișcat nimic

Pe site-ul Primăriei nu figurează niciun proiect de hotărâre privind schimbul de terenuri. REPORTER DE IAȘI a adresat o solicitare oficială Primăriei, întrebând instituția de ce s-a răzgândit în privința schimbului anunțat de primar anul trecut. În solicitare au mai fost cerute dovezi despre corespondența cu proprietarii și alte acte pe această temă. Nu a fost primit un răspuns.

„Au fost interpelări pe acest subiect. Mihai Chirica a trimis o scrisoare că va fi propus un schimb de teren. Noi am luat-o de bună, nu am mai urmărit subiectul. Urma să identifice un teren și să-i propună proprietarului, evident, prin hotărâre de Consiliu Local. Nu cred că a existat acolo vreo intenție de a avea loc schimbul de terenuri. Intenția a fost să amâne cât de mult, ca să treacă alegerile. Vom face o propunere de schimb de terenuri, dar există totuși o problemă: una este valoarea terenului cu PUZ și autorizație, alta fără. Acum trebuie să-i propui ceva mult mai valoros proprietarului. Dacă existau bune intenții față de oamenii din Strămoșilor, schimbul trebuia început înainte de a fi emisă autorizația”, a precizat consilierul local USR Răzvan Timofciuc care a deținut aceeași funcție și în mandatul trecut.

Se pregătesc să iasă în stradă

După ce au înțeles că au fost duși cu preșul, oamenii din zona Strămoșilor 49 A sunt hotărâți să procedeze altfel: vor protesta în fața Primăriei. Decizia lor a fost afișată la scară, unde a apărut un anunț despre un protest în fața Primăriei, miercuri, 18 noiembrie, la ora 9.

„Este atât de multă poluare în Iași încât nu este cazul de alte și alte clădiri. Avem și noi doi copaci, trei flori și niște iarbă acolo și exact alea trebuie să dispară. În plus, vor săpa foarte aproape de blocul nostru. Eu nu sunt sigur că nu ne va fi afectat”, a spus un locatar care susține că va participa la protest.

„A trimis acea scrisoare anul trecut și am considerat subiectul încheiat. Dar, acum două săptămâni, au venit de la firma de construcții, au început să sape să bage un cablu în pământ. Noi am crezut inițial că pun stâlpi de iluminat. Ca să aflăm că, de fapt, este racordul de șantier. Toți din bloc s-au inflamat când au realizat că au fost mințiți. Voi participa la protest alături de vecinii mei”, a declarat Aurica Moraru (foto jos), o locatară a blocului DB 7.

Moraru.jpg

De precizat că, în timp ce schimbul de terenuri a devenit amintire, dezvoltatorii au continuat să obțină aprobări de la Primărie, așa cum s-a întâmplat în ianuarie 2020 când au primit autorizație pentru racord electric, necesară proiectului.

Întrebările REPORTER DE IAȘI către Primărie au rămas fără niciun răspuns, deși privesc probleme de interes public. De doi ani, Mihai Chirica refuză să răspundă întrebărilor noastre. În mare parte, restul presei nu prea pune întrebări. E foarte simplu să conduci fără să dai socoteală

Article image
* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță * La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații * Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Octombrie 2020

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31