fbpx
 
Corneliu Mititelu (stânga) a văzut în Cornel Butucă Corugă, soțul judecătoarei, un director de vânzări foarte capabil Corneliu Mititelu (stânga) a văzut în Cornel Butucă Corugă, soțul judecătoarei, un director de vânzări foarte capabil

Coincidență: soțul fostei judecătoare sindică Butucă Corugă este director de vânzări la firma lichidatorului Mititelu


* Lichidatorul Corneliu Mititelu a majorat cu 1 milion de euro capitalul social al unei firme de lactate pe care o deține în Botoșani. Acum el este oficial milionar
* Director de vânzări la Flămânzi apare fostul polițist Cornel Butucă Corugă, soțul fostei judecătoare sindice Mihaela Butucă Corugă, retrasă de doi ani din activitate
* Pe la această judecătoare au trecut și dosare ale lichidatorului Corneliu Mititelu

Lichidatorul Corneliu Mititelu a devenit unul dintre oamenii de afaceri cei mai importanți din  Iași. A ajuns la acest nivel adunând comision după comision din vânzarea bunurilor unor societăți aflate în faliment și devenind unul dintre cei mai importanți lichidatori din țară. Profitul îl investește acum într-o firmă de lactate pe care o deține în Botoșani și în care a investit, dintr-o mișcare, 1 milion de euro.    

Pariul pe agricultură

3 noiembrie 2020: Corneliu Mititelu și soția sa, Gabriela, au decis majorarea capitalului social al firmei Elly Food Traditional SRL Flămânzi-Botoșani cu 5,1 milioane de lei.

Bărbatul deține 60% din părțile sociale ale societății, iar femeia – 40%. Într-un an în care afacerile au fost afectate puternic de pandemie, investiții de asemenea amploare în Iași pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Elly Food Traditional SRL a fost înființată în 2015 de un om de afaceri din Cisnădie și, după mișcări succesive, a ajuns să fie controlată total de soții Mititelu în octombrie 2019. În același an, firma a avut o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei și pierderi nete de aproape 180.000 de lei, precum și datorii de 16 milioane de lei. Cifrele nu îi descurajează pe noii patroni care pariază pe producția de lactate de vacă, oaie și capră, atuul fiind, conform site-ului societății, vacile din rasa Jersey care „produc mai mult lapte atunci când ascultă muzică. Ale noastre ascultă :) (…) au propriile saltele de latex”. Firma are fermă de vaci, cereale și o fabrică de lactate. 

Pe lista angajaților de la Elly Food se află un nume care ridică un semn de întrebare: Cornel Butucă Corugă, „director de vânzări” (foto jos).

Fost polițist, acesta este soțul judecătorului Mihaela Butucă Corugă de la Tribunalul Iași, cea care a ocupat, timp de mai mulți ani, funcția de judecător sindic, având în față dosarele de faliment din Iași, inclusiv cele în care lichidator a fost numită firma lui Corneliu Mititelu. Între timp, judecătoarei i-a încetat detașarea la acest birou. Și o mică inadvertență: în declarația de avere valabilă pe 2019, soția ex-polițistului a scris că acesta ocupă postul de „referent marketing” la Elly Food, fiind plătit, în medie, cu aproape 4.000 de lei pe lună.

Beneficiar al crizei

Criza economică începută în 2008 și falimentele ulterioare i-au adus lui Mititelu banii pe care i-a investit în firma din Botoșani. El deține una dintre societățile de succes în domeniu: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. (MRL). Afacerea se derulează în felul următor: judecătorul sindic, de obicei la cererea creditorilor, dispune intrarea în reorganizare/faliment a unei firme, pentru plata datoriilor fiind scoase la licitație bunurile debitorului. De administrarea și vânzarea acestor bunuri se ocupă un administrator judiciar/lichidator care primește retribuții/comision din vânzare. Cel din urmă poate fi uriaș, fiind proporțional cu suma cu care a fost vândut imobilul.

Veniturile firmelor de lichidare sunt un secret bine păstrat, regimul de funcționare al acestor societăți fiind diferit de cel al firmelor clasice. Este cert, însă, că MRL este printre liderii din domeniu: activitatea se întinde acum în toată țara. Conform site-ului firmei, aceasta a gestionat peste 1.000 de dosare de insolvență, având, în acest moment, în lucru 327 și ocupând „prima poziție în topul național al societăților acceptate de AVAS în vederea participării la licitațiile de desemnare a lichidatorilor societăților la care statul deține peste 50% din acțiuni.”

Potrivit aceluiași site, MRL s-a ocupat sau se ocupă de companii precum Avicola, CET Iaşi, Turism Moldova, Hala Centrală sau Uvertura City Mall Botoşani. Numai în Iași, sub supravegherea MRL s-au vândut Hotelurile Traian (foto jos) și Astoria și Hala Centrală, în total, bunurile scoase la licitație fiind de sute și sute de milioane de lei în mai multe județe.  

 

De precizat că, deseori în ultimii ani, în topul veniturilor celor care practică profesii liberale, așa cum este cea de la MRL, se află în special lichidatorii judiciari, baza fiind comisioanele din vânzări de genul celor de mai sus.

100.000 de euro pentru divorț

În vârstă de 50 de ani, Corneliu Mititelu a fondat firma MRL împreună cu fosta soție, Elena, de care a divorțat după un scandal cu năbădăi, cei doi disputându-și, apoi, marca acestei firme într-un proces în care parte a fost și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. În final, pentru a grăbi divorțul, bărbatul i-a donat fostei soții 100.000 de euro.

Corneliu Mititelu s-a recăsătorit ulterior cu Gabriela (36 de ani), angajată ca avocat la MRL (foto jos).

Din prima căsătorie, Mititelu are doi copii, unul fiind agent de vânzări la Elly Food Traditional. În 2018, cei doi și-au dat în judecată mama pentru a obține măririea pensiei de întreținere, ei fiind în grija tatălui. 

Soții Corneliu și Gabriela Mititelu locuiesc într-o impunătoare vilă situate în zona Galata. 

Article image
După opt ani, procesul e la ultimul pas înainte de sentință, Primăria pierzând până acum. Shine Concept ar fi plătit 4,7 milioane de euro la o licitație organizată de executorul Corneliu Mititelu. Fostul asociat e în prezent angajat la Spitalul Socola și nu recunoaște că ar fi plătit suma aceasta. Actualii acționari: un pensionar de 76 de ani dispărut în ceață și un fin cu afaceri mărunte și a cărui soție lucrează chiar la ...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31