fbpx
 
4 luni de formare civică pentru fiul primarului din Pașcani pentru că i-a dat un pumn în ochi unui coleg de școală

4 luni de formare civică pentru fiul primarului din Pașcani pentru că i-a dat un pumn în ochi unui coleg de școală


Tatăl a plătit 15.000 de lei despăgubiri victimei desfigurate. Fiul lui Marius Pintilie și-a chemat rivalul într-un gang și i-a dat un pumn cu sete. Tânărului lovit i-a sângerat ochiul, pentru că purta ochelari și lentila s-a spart în urma pumnului primit

În urmă cu doi ani, liberalul Marius Pintilie, ajuns în 2020 primar al municipiului Pașcani, a asistat din sală la procesul penal al fiului său cel mare, trimis în judecată de procurori pentru infracțiunea de „lovire și alte violențe”.

Minor la data comiterii faptei, băiatului i-a fost aplicată o pedeapsă ușoară: măsura educativă a stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni. În schimb, familia Pintilie i-a plătit victimei daune morale de 10.000 de lei. 

I-a jignit „fata”

În rechizitoriu, anchetatorii au relatat că, la data de 23 august 2016, T.C. (în vârstă de 15 ani și 4 luni la acel moment), băiatul cel mare al lui Marius Pintilie (foto sus, cu soția) s-a întâlnit cu P.V.Ș., viitoarea victimă, la o petrecere organizată de un prieten comun. Cu acel prilej, între cei doi a avut loc un conflict, „întrucât persoana vătămată ar fi avut un comportament indecent față de prietena inculpatului, O.I., care se afla și ea la petrecere”, după cum se menționează în sentință.

Două zile mai târziu, T.C. l-a contactat pe P.V.Ș. pe rețeaua de socializare Facebook și i-a propus să se întâlnească pentru a discuta în legătură cu conflictul petrecut între ei. Acest lucru a avut loc în aceeași zi,

În jurul orei 15.30, în apropierea Oficiului Poștal nr. 1 din municipiul Pașcani.

Întâlnire pentru „repararea onoarei”

T.C. și-a luat în ajutor doi prieteni, la fel ca P.V.Ș. Pe baza mărturiilor s-a stabilit că „împreună au decis să se deplaseze, singuri, în partea laterală a Oficiului Poștal, pentru a sta de vorbă. În timp ce persoana vătămată P.V. Ș. și inculpatul P.T.C. coborau scările dintr-un gang situat lângă Oficiul Poștal, iar inculpatul îi reproșa persoanei vătămate comportamentul pe care l-a avut față de prietena sa, profitând la un moment dat de neatenția lui P.V.Ș., inculpatul l-a lovit cu pumnul în zona ochiului drept, după care a fugit de la fața locului. Urmare a loviturii primite, persoana vătămată P.V.Ș. a căzut și a început să sângereze la ochiul drept, fiindu-i totodată distruși ochelarii de vedere pe care îi purta la ochi în acel moment.”

Transportat, inițial, la spitalul din localitate, băiatul a fost transferat la „Sf. Spiridon” din municipiul Iași unde a stat internat până pe 29 august. Certificatul medico-legal a descris faptul că P.V.Ș. a prezentat ”un traumatism ocular contuziv obiectivat prin plăgi contuze palpebrale superioare și inferioare, irită posttraumatică, midriază posttraumatică, leziuni ce au putut fi produse prin lovire cu mijloc contondent la data de 25.08.2016 și care necesită pentru vindecare 16-18 zile îngrijiri medicale, cu reexaminare în caz de necesitate.”

Încă un dosar penal

Victima a depus plângere la Poliție, iar T.C. și-a recunoscut fapta „însă a declarat că a lovit-o întrucât, la un moment dat, în timp ce discutau, aceasta s-a apropiat prea tare de el și i-a fost teamă”, varianta fiind respinsă de anchetatori „având în vedere intensitatea loviturii aplicate persoanei vătămate P.V.Ș.” Mai mult, martorii din partea celui agresat au declarat că l-au însoțit „întrucât aceasta auzise de la diverse persoane că inculpatul intenționează să o bată.”

Legat de acestă speță, în sentință, judecătorul a scris că s-a mai dispus disjungerea și formarea unui nou dosar, care a fost trimis la Poliția Municipiului Pașcani, în vederea începerii urmăririi penale in rem și efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. Până în acest moment, pe rolul Judecătoriei Pașcani nu a fost trimis un dosar în care T.C. să fie acuzat de o astfel de infracțiune.

În total, a plătit peste 15.000 de lei

La proces, T.C. a recunoscut din nou comiterea faptei, iar în pronunțarea pedepsei judecătorul a menționat că ține cont de vârsta sa fragedă și de faptul că era elev în clasa a X-a la momentul faptei, „cu rezultate școlare bune și un comportament lipsit de incidente, el prezentând, conform referatului de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune Iași, resurse interne și externe care să îl sprijine în procesul de inserție socială”.

Drept urmare, i s-a aplicat măsura educativă a stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni, conform art.117 Cod penal, „pentru a-l ajuta să înțeleagă consecințele legale și sociale la care se expune în cazul săvârșirii de infracțiuni și pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor”. Cursul a fost organizat de Serviciul de Probațiune. 

În ceea ce privește latura civilă, persoana vătămată a solicitat daune materiale de 4.000 lei și daune morale de 40.000 de lei, dar instanța le-a redus la 340 de lei, respectiv 10.000 de lei, ultimele „având în vedere suferința fizică pricinuită acesteia, concretizată în numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, natura acesteia, organul afectat dar și disconfortul resimțit în timpul spitalizării, precum și aceea că partea a fost privată de o viață socială normala până la însănătoșirea sa.”

De asemenea, familia lui T.C. a mai trebuit să achite circa 2.500 de lei Serviciului de Ambulanță și Spitalului ”Sf. Spiridon” drept cheltuieli de spitalizare pentru victimă, 1.500 de cheltuieli de judecată pentru P.V.Ș. și 1.200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Inculpatul a avut dreptul de a ataca decizia în apel, dar nu a mai făcut-o.

Marius Pintilie (45 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din Pașcani, consilier local în mai multe rânduri, lider al filialei PNL din localitate și primar din septembrie 2020. Deține mai multe firme, este căsătorit cu Loredana Elena și, în afară de T.C., mai are un copil. 

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31