fbpx
 
Israelul a lansat o ploaie de rachete asupra Fâșiei Gaza. Au fost cele mai puternice atacuri de la începutul conflictului

Israelul a lansat o ploaie de rachete asupra Fâșiei Gaza. Au fost cele mai puternice atacuri de la începutul conflictului


Așa cum a anunțat încă de vineri seară, armata Israelului și-a extins operațiunea terestră și tancurile au intrat vineri noapte în nordul Fâșiei Gaza.

Cu puțin timp înainte, semnalul mobil și internetul au fost întrerupte în Gaza. Iar locuitorilor din zona vizată li s-a cerut din nou să se retragă în sud.

La rândul său, Hamas a semănat teroare la Tel Aviv, unde a lovit un bloc de locuințe. Șase oameni au fost răniți.

Contraamiral Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Pe lângă atacurile pe care le-am lansat în ultimele zile, forțele terestre își extind activitatea. IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) acționează cu putere la toate nivelurile pentru a atinge obiectivele războiului”.

La scurtă vreme după acest anunț, o ploaie de rachete a lovit Fâșia Gaza. Potrivit autoritățillor din zonă, au avut loc cele mai puternice bombardamentele de la începutul conflictului, iar atacurile au venit atât de pe mare, cât și din aer și terestru. Oficialii israelieni au ținut totuși să sublinieze că nu este o ofensivă pe scară largă, ci rămâne doar o incursiune limitată.

Tot vineri seară, telecomunicațiile și internetul au fost întrerupte în Fâșia Gaza. Iar jurnaliștii arabi aflați pe teren au încercat - prin transmisiunile live prin satelit - să arate cât de disperată e situația.

Tareq Abu Azzoum, corespondent Al Jazeera: „Vă rog, dacă ne auziți, transmiteți mesajul nostru întregii lumi, suntem izolați în Gaza. Încă o dată, suntem complet izolați! Nu avem semnal la telefon sau internet. Ne este foarte greu să comunicăm sau să luăm legătura cu rudele noastre din alte zone. Auzim doar bombardamente în toate părțile, toată lumea este îngrozită, este înfricoșător”.

De asemenea, Israelul a îndemnat încă o dată civilii din nordul Fâșiei Gaza să plece spre sud.

Asta după ce vineri un baraj masiv de rachete a fost lansat din Gaza asupra Israelului. Etajele superioare ale unui bloc de locuințe din Tel aviv au fost lovite. Potrivit presei israeliene, sunt mai mulți răniți.

La trei săptămâni de la începutul războiului, militanții Hamas încă trimite rachete spre teritoriul israelian. Iar armata Israelului susține că principala bază de operațiuni a Hamas ar fi adăpostită chiar sub cel mai mare spital din orașul Gaza. Și aduce drept dovezi și câteva înregistrări ale conversațiilor dintre membrii Hamas:

- Acum (israelienii) au harta tuturor tunelurilor.

- Știu toate astea?

- Și unde crezi că sunt principalele sedii ale brigăzii Al-Qassam?

- Da? Nu știu unde.

- Sub spitalul Al-Shifa.

- Doamne! Vorbești serios?

- Da, sediul conducerii este sub complexul Al-Shifa.

În tot acest timp, Hamas susține că bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza au ucis peste 7.000 de oameni și a publicat liste întregi cu nume. Asta, după ce Washingtonul, începând cu președintele Biden, a pus sub semnul îndoielii bilanțurile anunțate de Hamas. Organizația Mondială a Sănătății estimează totuși că 1.000 de persoane s-ar afla sub dărâmături în Gaza și încă nu au fost identificate.

Pentru cei aflați încă în viață...

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA: „Serviciile de bază se prăbușesc. Medicamentele se epuizează. Mâncarea și apa se epuizează. Străzile din Gaza au început să se umple de ape uzate. Gaza este pe marginea unei iminente crize sanitare masivă, iar riscul bolilor este tot mai mare”.

Adunarea Generală a ONU a adoptat prin vot o rezoluție care solicită un armistițiu umanitar imediat în Gaza. Totodată, rezoluția prevede și eliberarea tuturor civililor luați prizonieri de teroriștii Hamas. 120 de țări au votat pentru aceast document inițiat de statele arabe, în timp ce 14 au fost împotrivă. Printre acestea, se numără Statele Unite, Austria, Croația, Cehia sau Ungaria. România s-a abținut.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31