fbpx
 
Nomenclatura s-a dublat: soția lui Ghizdovăț (PNL) și fiul lui Bosianu (PSD) au prins posturi „grase” în Primărie și la IMM-uri

Nomenclatura s-a dublat: soția lui Ghizdovăț (PNL) și fiul lui Bosianu (PSD) au prins posturi „grase” în Primărie și la IMM-uri


Concursuri cu un singur candidat, rezultate spectaculoase

La Primărie avem doar cadre de nădejde: toți sunt neamuri sau membri de partid

Fiul fostului prefect PSD a luat concursul candidând singur. E abia începutul în viață

Sistemul public este preferatul activiștilor de partid atunci când se pune problema locurilor de muncă pentru rudele aproapiate. La Iași sunt zeci de exemple de politicieni care și-au aranjat rudele cu locuri la stat. Sunt încă două exemple noi. Primul - Vlad Ghizdovăț, fost consilier liberal și membru important al partidului pe plan local, și-a aranjat soția la Primăria Iași. Al doilea - Marian Bosianu, fost prefect și actual șef al Trezoreriei, și-a aranjat fiul la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului.

Familia Ghizdovăț a găsit un refugiu în administrație, activitatea politică fiind o trambulină pentru a-și rezolva problemele pe viață

S-au înscris opt, au rămas doi

Soția fostului consilier local liberal Vlad Ghizdovăț lucrează, de anul trecut, la Primăria Iași. A depus o singură declarație de avere până acum. Conform documentului, Otilia Ghizdvăț a luat ultimul an 50.000 de lei salariu de la Primărie.

Ocupă un post de inspector de specialitate și a fi ajuns acolo prin concurs, în octombrie 2021. „Concursul s-a desfașurat în luna octombrie 2021, au au fost înscriși 7 sau 8 candidați, din câte îmi amintesc, iar la proba scrisă s-au prezentat 2 candidați: eu și încă o persoană”, a explicat Otilia Ghizdovăț.

Soția liberalului spune că ocupă un post de inspector de specialitate grad II, cu un salariu net lunar de 4.200 de lei. Conform declarației de avere depuse la candidatura din 2016, Otilia Ghizdovăț ocupa, la acea vreme, un post de recepționer la Hotel Coral, în zona Valea Lupului.

Până la ocuparea axtualului post, am lucrat în mediul privat”, a precizat Otilia Ghizdovăț, fără să menționeze dacă ultimul job a fost cel de la hotel.

Ea a mai explicat că nu există alte declarații de avere decât cea depusă în 2023 pentru că este personal contractual, nu funcționar public. „Obligația depunerii declarației de avere este pentru funcționarii publici. Din acest an Primăria a decis ca toți angajații să depună declarații de avere”, a mai spus Otilia Ghizdovăț.

Ștefan Bosianu (primul din stânga), într-o acțiune PSD la Ciurea. Activiștii trebuie să aibă posturi în administrație, o doctrină a vechii nomenclaturi comuniste

Vlad Ghizdovăț își făcuse firmă-căpușă pe lângă Primărie

Otilia și Vlad Ghizdovăț s-au căsătorit în 2020. Se cunosc de la Tineretul Național Liberal Iași, organizație în care ambii au fost activi până la alegerile din 2020. În perioada 2016 – 2020, Vlad Ghizdovăț a fost consilier local PNL. Soția sa a candidat la CL, tot în 2016, pe vremea când o chema Otilia Vasiliu.

Vlad Ghizdovăț este șef de lucrări la UMF Iași, de unde câștigă 60,000 de lei anual. Este și administrator al unei firme ce are contracte cu spitalele din Iași – Med Phys Solutions SRL – de unde a luat în ultimul an dividende de 93,000 de lei.

Pe când era consilier local PNL, firmele deținute de familia sa au avut contracte cu instituții subordonate Primăriei Iași: Anthem STP a fratelui și a mamei sale a câștigat bani de la Ateneul Național Tătărași și de la Spitalul de Recuperare.

Marian Bosianu, director la Finanțe, fost prefect, n-a avut niciun rol în angajarea fiului la stat

Fiul șefului Trezoreriei continuă tradiția PSD: funcție la stat

Din vara anului trecut, Ștefan Andrei Bosianu a fost angajat la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iali, pe un post de consilier asistent. Bosianu Jr. A participat la un concurs la care au fost trei candidați pe post, dar unul singur s-a prezentat.

Conform fișei postului, trebuie să evalueze dosare depuse pentru fonduri prin programele naționale Start Up (Nation, Femeia Antreprenor, Diaspora). „Suntem pe finalul evaluărilor, multe dintre dosare sunt finalizate și contractele de finanțare încheiate. Am grad de asistent, aveam vechime de un an atunci când m-am angajat. Tata nu a avut nicio contribuție la obținerea postului pe care-l ocup”, a declarat Ștefan Andrei Bosianu. Acesta a precizat că salariul net lunar, în care sunt curpinse toate sporurile și norma de hrană, este de 3,380 de lei.

Marian Bosianu este în prezent șef al Trezoreriei Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice. Anterior a fost șef al Direcției Regionale de Finanțe, șef al Gărzii Financiare, dar și prefect al Iașului, din partea PSD.

Toate posturile din administrație se dau la membrii de partid sau la neamuri

REPORTER DE IAȘI a documentat zeci de exemple de politicieni sau angajați la stat care și-au promovat rudele tot în sistemul public. La Consiliul Județean, au fost identificate 23 de angajări din timpul mandatului președintelui Costel Alexe, funcționari veniți direct pe linie de partid în instituție. Printre ei, Eugenia Lucaci (PNL, 5.800 de lei net/lună), Ioana Georgiana Dănilă (PNL, 5,800 de lei net), Cosmin Stanciu (PNL, 5,800 lei net), Ioan Ursache (PNL, 5.500 de lei). Tot la CJ s-au angajat pe rând Cătălin Nicoară (consilier Guvernanță Corporativă), (soția consilierului județean PNL Marius Minea).Andrei Ștefan Cazacu, administratorul public al județului, este omul cărat peste tot de Costel Alexe. Carmil Matia Giorgio Chelaru, președintele TNL Municipiul Iași, a fost angajat inițial consilier la CJ, apoi a devenit muzeograf la Palatul Culturii (instituție subordonată tot CJ).

La Primăria Iași este la fel. În instituție au venit Irina și Ovidiu Apostol (finii fostului viceprimar Harabagiu), Vlad Oancea (fiul fostului arhitect șef al orașului), Silvia Elena Bolohan, fosta purtătoare de cuvânt a ISU Iași. O fiică a lui Vasile Tiron lucrează la Salubris. Este cunoscut cazul fiicei directoarei de la Direcția Creșe, Irina Ghioca, care a promovat un concurs în Primăria Iași fărăa a vea studiile necesare. Ulterior, Iuliana Bianca Ghioca a demisionat din postul obținut.

Article image
A fost în cercurile PSD din Iași, acum e în anturajul PNL Toată lumea o vrea pe Mara Gheran, toate instituțiile o angajează în doi timpi și trei mișcări pe salarii din ce în ce mai mari Oficial, posturile bugetare sunt blocate, dar se fac transferuri fără probleme, dacă apar tinere valoroase Cazul Mara Gheran arată cum instituțiile funcționează ca niște feude Sute de tineri încearcă să se angajeze, fiind respinși în con...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Iulie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31