fbpx
 
Armata israeliană continuă ofensiva în Fâșia Gaza: „Avansăm cu precauție și facem progrese sistematice”

Armata israeliană continuă ofensiva în Fâșia Gaza: „Avansăm cu precauție și facem progrese sistematice”


Blindatele israeliene au intrat adânc în Gaza și blochează principala șosea care leagă comunitățile palestiniene din nordul și sudul Fâșiei Gaza.

Oficialii de la Tel Aviv au anunțat că au fost uciși zeci de teroriști. Și au confirmat că o ostatică germano-israeliană răpită de la festivalul de muzică pe 7 octombrie a fost găsită moartă în Gaza.

Armata israeliană continuă ofensiva în Fâșia Gaza. Mișcările de trupe arată că planul comandamentului de la Tel Aviv e să izoleze complet orașul Gaza, considerat fieful grupării Hamas, de restul regiunii.

Benjamin Netanyahu: „Armata israeliană și-a extins punctele de intrare în Fâșia Gaza și face asta pas cu pas, avansează cu precauție și face progrese sistematice.”

Tancurile și buldozerele blindate sunt în prima linie a asaltului. Luni, israelienii au blocat, cel puțin temporar, cea mai importantă șosea de legătură între nordul și sudul enclavei palestiniene. Filmarea făcută dintr-o mașină surprinde momentul când un tanc israelian trage asupra unui vehicul suspect.

Puținele imagini care ajung la presă arată că militarii israelieni pătrund tot mai adânc în Gaza. Hamas spune, însă, că ofensiva lor deja a eșuat.

Ghazi Hamad, înalt oficial Hamas: „Toate încercările forțelor de ocupație israeliene de a invada Gaza, sau de a trece granițele în Gaza, au dat greș. Brigăzile noastre, brigăzile Qassam, sunt foarte bine pregătite și au reușit să lupte cu succes împotriva tentativelor forțelor de ocupație de a invada Gaza.”

În acest timp, continuă și raidurile aeriene ale israelienilor. În fiecare zi sunt lovite sute de ținte care sunt considerate a avea legătură cu Hamas.

Crește și numărul victimelor. Mulți răniți ajung la spitalul Al-Shifa, dar nici acolo nu sunt în siguranță. Unitatea medicală este copleșită.

La spitalul Al Quds se adăpostesc și 14.000 de refugiați. Israelul a cerut evacuarea imediată a acestui spital. Dar medicii spun că mutarea pacienților, unii în stare gravă, la terapie intensivă - este imposibila.

Israelul a anunțat că se pregătește să crească asistența umanitară spre Gaza.

În acest sens, e pregătită o zonă uriașă în sudul țării, unde va fi organizată o tabără pentru sute de mii de palestinieni care s-au refugiat aici din nordul Fâșiei Gaza. Încheierea campaniei militare e încă departe, totuși.

Benjamin Netanyahu: „Israelul nu va fi niciodată de acord cu o încetare a ostilităților cu Hamas, după atacurile oribile din 7 octombrie. Sunt cereri pentru Israel să se predea către Hamas și către terorism, să se predea barbariei. Asta nu se va întâmpla.”

Ieri, Tel Avivul a anunțat că armata israeliană a reușit să elibereze, în cadrul unui raid în Gaza, o femeie soldat care fusese răpită de Hamas. Oficialii au anunțat că starea de sănătate a femeii este bună, iar tânăra s-a întors înapoi în familie.

Vestea a fost primită cu bucurie de rude, prieteni, dar și de vecinii tinerei, care s-au adunat în fața locuinței ei ca să o întâmpine la sosirea acasă.

Pe de altă parte, există un risc tot mai mare să înceapă un alt război, în sudul Libanului. Luptătorii Hezbollah atacă zilnic poziții israeliene de-a lungul graniței. Au revendicat aproape 100 de astfel de atacuri. Pretind că tocmai au doborât o dronă israeliană.

Benjamin Netanyahu: „Repet pentru Hezbollah: veți face greșeala vieții voastre dacă decideți să interveniți în campanie. Veți primi o lovitură pe care nici nu o puteți înțelege.”

Armata israeliană a răspuns lovind cu aviația și artileria pozițiile grupării susținută de Iran - atât în Liban, cât și in Siria.

Pe plan mondial, Israelul se confruntă cu o serie de proteste pro-palestiniene care s-au răspândit marile orașe ale lumii. În Chicago, au apărut o serie de amenințări antisemite, chiar în campusul unei universități americane de prestigiu.

Manifestații anti-israeliene masive s-au înregistrat și în Spania, Franța sau Australia.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31