fbpx
 
Schimbarea la faţă a Ateneului

Schimbarea la faţă a Ateneului


Animăluțe pentru copii și uniforme elegante pentru angajați, la spectacole. Intrarea în Ateneu a devenit spaţiu pentru expoziţii permanente. Sala de spectacole este cu totul altceva decât înainte de renovare: „Când veneam înainte aici credeam că am ajuns la Finanțe să plătesc impozite”. Sală de dans inspirată din sălile de repetiții de la Moscova.

 

Cu fonduri suficiente, cu sprijin de la Primărie și cu ideile unui director care a aplicat inversul proverbului „ce ție nu-ți place, altuia nu face”: fă ce vrei să vezi tu acolo, ca spectator. Ateneul Iași s-a transformat radical în mai puțin de un an.

„A fost o vreme când aveam repetiții de la Operă în sala de la Ateneu. Când veneam aici zău că aveam impresia că intru la Finanțe și-mi cere cineva impozitele”, spune directorul instituției, Andrei Apreutesei.

Tenor la Opera din Iași, a văzut acolo un alt stil de management și a aplicat rețeta la Ateneu. A început cu denumirea instituției, au urmat apoi schimbări de profunzime, iar în acest an ajunge din nou sub patronajul Casei Regale.

 

Andrei Apreutesei a venit cu experienţa unui alt tip de management, văzut la Opera Română din Iaşi

 

Schimbarea de strategie

Andrei Apreutesei, tenor al Operei Naționale din Iași, a ajuns director la Ateneu anul trecut, în primăvară, după o pauză de cinci luni de activitate a instituției, produsă de lipsa avizului PSI. Instituția era percepută exact ca ceea ce era: o parte greoaie, aproape comunistă, a mediului cultural ieșean. Cu o sală rece și neprimitoare, niște holuri fără viață și fără nici un proiect clar de viitor.

A pus o condiție la Primărie, la momentul numirii: să fie lăsat să facă ce știe. Și a început. Primele modificări au fost insesizabile, apoi a lucrat la imagine. „Au fost probleme cu schimbarea denumirii din Ateneul Tătărași în Ateneul Iași. Dar este o instituție a întregului oraș și trebuie percepută ca atare”, spune acum directorul Andrei Apreutesei. În mai puțin de un an, a dat câteva lovituri.

 

Înaintea spectacolelor, copiii interacţionează cu mica menajerie amenajată în Ateneu

 

Donaţii în viu

O schimbare majoră își are originea în copilăria directorului de la Ateneu. „Mergeam cu tata la târgul de animale din Podul de Piatră și nu am uitat ce încântat eram să mă joc acolo. Am aplicat asta și aici. Am deschis o donație de animale pentru Ateneu și am primit o mulțime din toată țara. Inclusiv un arici. Iar la spectacolele de copii le scoatem și ei se joacă. Acum ei știu ce vor găsi și vin cu morcovi, mere prin buzunare. Sigur, le și îngrijim. Avem parteneriat cu un cabinet veterinar, sunt consultate, vaccinate, tratate”, povestește Andrei Apreutesei.

Din modificarea aceasta a decurs o alta, surprinzătoare: la spectacole, angajații Ateneului sunt în ținută de gală. „Le-am făcut costume. Bărbații sunt în roșu, femeile - o parte au rochii elegante, de contese, altele uniforme de stewardese”, spune directorul Ateneului. Impactul vizual este fantastic. Spectatorii sunt uimiți când sunt întâmpinați de angajați în uniformă.

 

Mascota Ateneului este acum un arici

 

O atracție: sala de dans

Sala de spectacole a Ateneului Tătărași a fost transformată. Nu mai este goală și rece: are perdele grele, roșii, și mochetă pe jos. Dar cea mai spectaculoasă tranformare a suferit-o sala de dans. „Sala exista, dar avea o problemă cu infiltrațiile. Am zis să o curățăm. Dacă tot am curățat, am schimbat și becurile. Dacă tot am schimbat becurile, am zis să scoatem și oglinzile. Și când le-am scos, era mucegai dedesubt. Am decis să refacem tot. Am mers pe ideea unor săli de la Moscova și de la Paris, am realizat proiectul cu această idee. Și vor urma și alte transformări acolo: vestiar, toalete. Avem feedback foarte bun pentru acea sală”, ne-a explicat Andrei Apreutesei.

 

Personalul te întâmpină în haine elegante, din „belle epoque”

 

În curând, un lift şi redeschiderea terasei

Două vor fi schimbările importante din viitorul apropiat. Ateneul va trece, în mai, sub patronajul Casei Regale. De altfel, casa scării este deja o expoziție de fotografii ale familiei regale, inaugurată anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Ferdinand. „Casa scării va deveni expoziție permanentă. Tot acolo va fi montat în curând un lift. Am făcut deja proiectul. Avem terasa pe care am început s-o utilizăm la evenimente, iar persoanele cu handicap nu pot ajunge acolo. Vom rezolva accesul lor la etaje și pe terasă”, ne-a mai spus Apreutesei.

 

Imaginea pe Facebook, esenţială

Ateneul Iași oferă imediat feedback în cazul în care cei care intră pe pagină își exprimă o nemulțumire. “Dacă primim 4 stele pe pagina de facebook, intrăm imediat în legătură cu cine a fost nemulțumit, să vedem ce putem face să îndreptăm defectul”, spune Apreutesei. Pagina de Facebook păstrează un rating de 4,8 stele pentru instituție. Și are acum peste 14.000 de like-uri.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31