fbpx
 
Închisoare cu suspendare pentru profesorul care a umilit o elevă la Bacalaureat pentru că și-a pierdut buletinul

Închisoare cu suspendare pentru profesorul care a umilit o elevă la Bacalaureat pentru că și-a pierdut buletinul


Un cadru didactic a fost acuzat de comportament abuziv în calitate de președinte al unei comisii de examinare de la Bacalaureat. Acesta a insultat o elevă care a venit la examen fără buletin, dar cu permisul auto ca formă de identificare. În urma judecății, profesorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare de patru luni de închisoare.

Incidentul care a stârnit furie atât printre elevi cât și printre cadre didactice a avut loc în 2017 la Colegiul Tehnic din Rădăuți. O elevă care și-a pierdut buletinul cu câteva zile înaintea examenului de matematică, s-a prezentat la centrul de examinare pentru a se identifica cu permisul auto. Aceasta a explicat situația în care se afla, și anume că nu avea asupra sa cartea de identitate, unui membru al comisiei de supraveghere care i-a spus că „se poate legitima cu permisul de conducere și ulterior va prezenta o copie a cărții de identitate”.

Reacția președintelui Comisiei de Examinare a fost, însă, una șocantă. În momentul în care a aflat de situație, profesorul universitar Cornel Velescu, a dat iama în sala de examen, încercând să o scoată pe elevă cu forța din examen. „Du-te la mă-ta după buletin, nesimţito”; „Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto!”; „Du-te în …. mă-tii, nesimţito”, sunt cuvintele pe care președintele Comisiei de Examinare i le-a adresat elevei.

„După ce a fost convinsă să iasă din sala de examen, una din profesoarele supraveghetoare a adus de la dosar o copie după cartea de identitate, însă pe hol, inculpatul a continuat să-i adreseze injurii și cuvinte jignitoare. Profesoarele supraveghetoare care erau de față l-au convins să o lase să susțină proba, iar după susținerea probei i s-a cerut de către membrii comisiei să dea o declarație cu privire la cele întâmplate”, se arată în rechizitoriul prin care profesorul universitar a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice.

După pronunțarea primei sentințe, aceasta a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Suceava. În timpul procesului de apel, eleva implicată în caz a depus o declarație prin care își retrage apelul. Prin urmare, președintele Comisiei de Examinare a rămas cu pedeapsa inițială aplicată de Judecătoria Rădăuți, adică patru luni de închisoare cu suspendare.

Eleva l-a dat în judecată pe profesorul universitar, cerându-i daune morale de 22.500 de lei. Instanța a dispus plata unor daune morale de 5.000 de lei.

Profesorul universitar a declarat că „modul în care s-a comportat și toate discuțiile din data de 28.06.2017 au fost într-un cadru normal și în totală legalitate raportate la Procedura de desfășurare a examenului de Bacalaureat”. Președintele Comisiei de Examinare a mai declarat că nu i-a adresat injurii sau cuvinte jignitoare elevei, „doar a vorbit pe un ton mai ridicat, mai autoritar”. Profesorul a mai spus că în cazul în care va fi găsit vinovat, nu este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității.

După finalizarea procesului penal, care a avut loc în primă instanță la Judecătoria Rădăuți, președintele Comisiei de Examinare a fost găsit vinovat și condamnat pentru purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice. Sentința a fost de patru luni de închisoare cu suspendare.

Judecătorul a arătat că „din procesul-verbal de vizionare a înregistrărilor video şi a vizionării imaginilor aflate la dosarul cauzei, rezultă că aspectele declarate de persoana vătămată şi martorii audiaţi se confirmă, din imagini observându-se atitudinea agresivă, nervoasă, agitată a inculpatului”. Camerele ar fi trebuit să înregistreze și audio, dar s-a constatat că „înregistrarea audio este practic inexistentă”.

„Din coroborarea tuturor mijloacelor de probă administrate în cauză, rezultă, dincolo de orice dubiu rezonabil, faptul că la data de 28 iunie 2017, în jurul orei 08.30, inculpatul, aflându-se în Centrul de Examen CE 55 i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare elevei, cu ocazia susținerii probei scrise la materia matematică, în prezenţa elevilor aflați în sala de examen și a celorlalte cadre didactice prezente, a continuat comportamentul inadecvat pe holul unităţii de învăţământ şi în sala comisiei, ţipând, strigând şi adresând cuvinte inadecvate celorlalţi membrii ai comisiei de examen, afectând în acest mod buna desfăşurarea a examenului, tulburând în acest mod ordinea și liniștea public”, se arată în sentința Judecătoriei Rădăuți.

 

Sursa: realitatea.net

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31