fbpx
 
Mascaradă în Dosarul Flux: Chirica spune că Gavriluță i-a falsificat semnătura. Urmează strămutarea și prescripția

Mascaradă în Dosarul Flux: Chirica spune că Gavriluță i-a falsificat semnătura. Urmează strămutarea și prescripția


Mihai Chirica se apără în Dosarul Flux dând vina pe slugile sale credincioase: Victor Gavriluță și Gabriel Ghergheșanu

Ca să scape, primarul susține chiar că i-a falsificat semnătura pe edificarea contrafăcută de la Blocul Flux

Funcționarul din Primărie tace, deși a fost trimis în judecată, sperând ca o parte din acuzații să fie prescrise peste 4 luni, în octombrie

Avocații vor strămutarea dosarului în alt oraș, reclamând presiunea mediatică din Iași

În rechizitoriul trimiterii în judecată a funcționarului Victor Gavriluță în Dosarul Flux, procurorii DNA menționează succint că primarul Mihai Chirica își acuză subalternul credincios că i-a falsificat semnătura în certificatul de edificare al blocului de la Doi Băieți.
Construcția apărării lui Mihai Chirica se bazează pe contestarea autenticității propriei sale semnături pe un document care arăta, în mod fals, că blocul cu 9 niveluri construit de familia Cheșcu respecta autorizația de construcție.
Acum, primarul a ajuns să-și sacrifice cei mai de încredere colaboratori din Primărie, afirmând că aceștia au comis o fraudă de 4 milioane de euro fără ca el să știe.
Victor Gavriluță era inspector la GIS Cadastru și primise sarcina de a se ocupa de edificările de clădiri, inclusiv prin deplasări în teren. Gavriluță era printre cei mai de încredere oameni ai primarului, fiind și unchiul secretarei acestuia. În acest moment, faptele inspectorului au fost disjunse din Dosarul Flux, fiind trimis în judecată separat de restul acuzaților. Victor Gavriluță a refuzat să facă acord de recunoaștere la DNA și nu a mai dat nicio declarație la încheierea cercetărilor.

Mihai Chirica nu-și recunoaște această semnătură, deși un expert a spus că este autentică. Primarul stătea weekend-urile la șprițuri cu omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, dar susține că nu știa de blocul ilegal al acestuia, despre care presa scrisese pe larg

Semnătura lui Chirica este autentică, dar el contestă expertiza

În rechizitoriul trimiterii în judecată a lui Victor Gavriluță se menționează că Mihai Chirica a făcut plângere împotriva acestuia în iunie 2022, la un an și jumătate de la declanșarea anchetei în Afacerea Flux: „, plângere având ca obiect posibila comitere a acestei infracțiuni cu ocazia întocmirii certificatului de atestare a edificării, înscris raportat la care numitul Mihai Chirica susține că ar fi fost falsificat atât din punct de vedere al datei de emitere a documentului, cât și cu privire la semnătura din dreptul rubricii „Primar”, semnătură care nu i-ar aparține”.
La Blocul Flux, care trebuia să aibă doar subsol și parter și a ajuns să aibă 9 niveluri în final, s-au întocmit, în octombrie 2018, patru certificate de atestare, într-o operațiune-fulger care să permită intabularea și vânzarea apartamentelor. Documentele succesive au fost refăcute pentru că falsurile au întâmpinat, inițial, respingerea Oficiului de Cadastru, respectiv retragerea din afacere a arhitectei Raluca Mocanu, de la Direcția de Urbanism.
Mihai Chirica a semnat prima edificare, apoi, actul final, înregistrat în final la Cadastru și care a dus la intabulare, poartă semnătura fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Miza primarului este să demonstreze că semnătura este falsificată. Avocații săi au un plan simplu: Victor Gavriluță să scape de acuzația de fals prin prescripția faptei după 5 ani, în octombrie anul acesta, înțelegând astfel că nu riscă nimic dacă susține teoria lui Chirica.
Procurorii DNA au întocmit însă o notă de constatare prin care un expert desemnat a stabilit că semnătura lui Mihai Chirica este autentică. Avocații primarului vor însă o nouă expertiză independentă, realizată de un specialist ales aleatoriu.

Primarul este anchetat, cercetat sau trimis deja în judecată în nu mai puțin de cinci dosare penale, la DNA și DIICOT

Pașii ilegalității: patru certificate de edificare

Gabriel Ghergheșanu, inspector în Primărie, a mers pe teren, în septembrie 2018, și a constatat că parametrii clădirii ridicate de Flux sunt depășiți grosolan. Victor Gavriluță, alt inspector desemnat, a întocmit prima variantă a certificatului de atestare a edificării construcției, pe 11 octombrie, cu numărul de înregistrare 101987/11.10.2018. Actul a fost semnat de Mihai Chirica, dar a fost respins de Cadastru (OCPI): diferențele față de PUZ erau uriașe.
Andrei Cheșcu, fiul patronului Flux, a revenit la Primărie și a solicitat eliminarea mențiunilor cu privire la PUZ, așa cum i-a indicat funcționara OCPI. Gavriluță a întocmit al doilea certificat de edificare, cu același număr de înregistrare, cu omisiunea menționării „conform PUZ”, dar și acesta a fost respins de OCPI, pentru că nu erau trecute toate unitățile individuale din teren (număr real), ci erau trecute cele din autorizație.
A fost emis al treilea certificat, dar actul nu a mai fost eliberat, pentru că arhitecta Raluca Mocanu, care ținea locul șefei de la Urbanism, Anca Brândușescu, și-a retras semnătura de frica unor consecințe penale. Știa toată povestea.
Al patrulea certificat a fost redactat de către Victor Gavriluță, cu același număr de înregistrare, și a fost semnat de toată lumea. Acesta este certificatul semnat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu, în baza unei delegări a lui Chirica. Este documentul în baza căruia Flux a realizat intabularea, o afacere de câteva milioane de euro pe care primarul acum nu și-o mai asumă.

Chirica dă vina pe Gavriluță

Din dosarul Flux instrumentat de procurori anul trecut a fost disjuns un al doilea dosar, care-l privește pe Victor Gavriluță. Acesta este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, după o plângere a primaului Mihai Chirica din 21 iunie 2022.
Acesta a susținut că semnătura de pe edificările în cascadă nu îi aparține. Mai mult, Mihai Chirica consideră că acestea, fiind anulate, nu au produs efecte legale, el scăpând de răspundere. Documentul final a fost semnat de adjunctul său, Gabriel Harabagiu.

Victor Gavriluță, un executant loial al ordinelor lui Mihai Chirica. După scandalul de presă, primarul l-a detașat la un centru de cartier. După intrarea dosarului penal la instanța de fond, Gavriluță va fi suspendat din funcție

Se așteaptă prescripția pentru o parte din faptele penale

Calculele sunt ca primarul să dea vina pe Gavriluță, iar acesta să scape de răspunderea penală prin prescripția faptei de fals material. Avocații consultați de REPORTER susțin că se poate calcula prescripția generală la 5 ani de la comiterea faptelor, adică în octombrie 2023.
Să spunem că ar mai putea fi adăugată o perioadă de 2 luni, cea în care România a fost în stare de urgență în perioada pandemiei. Unii judecători țin cont de acest termen, alții, cei mai mulți, nu. În acest caz, să spunem că fapta se prescrie maxim în decembrie, a declarat unul dintre specialiști.
Cel de-al doilea a menționat același termen de prescripțioe generală de 5 ani pentru faptele cu pedepse de la 1 la 5 ani de închisoare, pe baza deciziilor CCR din 2018 si 2022. „Dar fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a avut o ordonanță în care a reglementat prescripția specială – dublul maximului pedepsei. Ar fi 10 ani în loc de 5. Există judecători care aplică prescripția generală, alții pe cea specială”, a precizat specialistul.
O altă discuție este dacă prescrierea se calculează de la momentul producerii faptei (octombrie 2018) sau de la luarea la cunoștință (ianuarie 2021). Ambii avocați consultați susțin varianta 2018.

Dovada că Gavriluță a știut că blocul este ilegal

Victor Gavriluță nu a dat declarații, dar un detaliu relevant îl incriminează. Într-o audiere anterioară la DNA, funcționarul a povestit că știa că acel bloc nu respectă autorizația. „După ce a venit Ghergheșanu de pe teren cu fotografii ale imobilului, am ajuns ambii la concluzia că sunt niște probleme cu această construcție”.
El a confirmat faptul că unul dintre cele patru certificate a fost anulat după ce Mocanu și-a tăiat semnătura inițială.
Despre faptul că Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu, Anca Nora Brândușescu și Raluca Mocanu ar fi cunoscut, în 2018, starea reală a clădirii, Gavriluță a declarat că nu poate ști acest lucru, cel implicat direct în problemă fiind Ghergheșanu. La anchetă, Brândușescu a afirmat că nu își aduce aminte nimic despre certificatul incriminat.
Avocații tuturor inculpaților intenționează să ceară strămutarea Dosarului Flux încă din faza judecării apelului la Camera Preliminară a Curții de Apel. Termenul este fixat în septembrie. Avocații vor să invoce presiunea mediatică și a opiniei publice din Iași, cerând judecarea în alt oraș. În zona Moldovei, există Curți de Apel la Suceava, Bacău și Galați.
Momentan, Mihai Chirica ezită să dea curs soluției de strămutare, calculându-și atent fiecare pas.

Article image
Mihai Chirica a susținut senin, de fiecare dată, că nu știa de blocul ilegal construit de Gheorghe Cheșcu. Blocul avea autorizate doar 3 etaje și a ajuns la 9 etaje Stupoare: în telefonul funcționarului Gabriel Ghergheșanu s-a găsit mesajul primit personal de la Mihai Chirica, de pe numărul acestuia, în care îi indică adresa din Vasile Lupu, unde se afla blocul Ghergheșanu a făcut acord de recunoaștere cu DNA și afirmă că...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31