fbpx
 
Un francez, exasperat de justiția din România

Un francez, exasperat de justiția din România


Dosare în care judecătorii dau zece termene în aşteptarea unei expertize, cercetarea bătând pasul pe loc. Durata unei anchete l-a exasperat până şi pe şoferul vinovat de un accident din 2013. Omul a cerut judecătorilor să oblige poliţiştii să lucreze mai cu spor la dosar, fără rezultat. Cum se întâmplă deseori în cazul accidentelor rutiere, dar şi a dosarelor de malpraxis, întârzierile au loc din cauza duratei mari de întocmire a expertizelor.  

 

Trei ani şi jumătate. De atâta vreme zace dosarul unui accident rutier grav pe masa anchetatorilor, fără a fi soluţionat. Deşi un tânăr a avut nevoie de peste 100 de zile de îngrijiri medicale, iar însuşi şoferul care a provocat accidentul a reclamat tergiversarea cauzei, ancheta a avansat în ritm de melc.

 

Pasager aproape de moarte

Gravul accident rutier a avut loc în 27 noiembrie 2013, ziua-n amiaza mare, pe Bulevardul Independenţei, la prima intersecţie de după Mănăstirea Golia. O Skoda Octavia, care mergea spre Târgu Cucu a intrat în plin într-un taxi, care circula regulamentar din sens opus. „Accidentul s-a produs din culpa conducătorului auto A. Ştefan, care a intrat pe sensul meu de mers, cu o viteză destul de mare şi nu a făcut vreo manevră de a mă evita, mai ales că, în dreapta mea, circula un autobuz”, le-a povestit taximetristul poliţiştilor.

În urma impactului, A. Ştefan (26 de ani), şoferul care, potrivit anchetatorilor, ar fi pierdut controlul volanului din cauza vitezei neadaptate la condiţiile de drum a fost rănit uşor. În schimb, un cetăţean francez, pasager în taxi, nu a fost la fel de norocos. Tânărul a fost dus la Spitalul „Sf. Spiridon” fiind diagnosticat, iniţial, cu „fractură deschisă gambă stângă, traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de cunoştinţă, traumatism bazin”, fiind operat a doua zi.

 

Impactul dintre cele două maşini a fost violent (Foto:Ziarul de Iaşi)

 

Conducea cu permisul suspendat

Niciunul dintre cei doi conducători auto nu consumaseră alcool. Însă, poliţiştii ar fi constatat că A. Ştefan nu avea dreptul de a se urca la volan, deoarece pe numele său ar fi existat un proces-verbal de contravenţie în baza căruia ar fi acumulat numărul maxim de puncte de penalizare. Astfel, s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi conducere cu permisul suspendat.

Ştefan le-ar fi spus unor martori ai accidentului că, înainte de producerea acestuia, o maşină i-ar fi tăiat calea şi a încercat să o evite. „Eu nu îmi amintesc şi nu reţin să fi văzut în zonă vreun autoturism marca Dacia Logan, de culoare roşie ori pe cineva care să susţină declaraţia şoferului”, le-a declarat poliţiştilor unul din martorii audiaţi.

În apărarea sa, tânărul le-a explicat anchetatorilor că nu i-a fost comunicat niciun proces-verbal de contravenţie din care să reiască că avea permisul suspendat.

 

„Clientul meu a rămas cu dureri şi urmează tratament în continuare. Din câte am înţeles, cel mai mult a durat expertiza criminalistică”, Alexandru Grosu, avocatul cetăţeanului francez

 

110 zile de îngrijiri medicale

Între timp, cetăţeanul francez a suferit o intervenţie chirurgicală, a petrecut câteva săptămâni în spital, fiind imobilizat la pat şi a avut nevoie de îngrijiri medicale de lungă durată. „Menţionez că nici până la data prezentă nu mă pot deplasa normal, fiindu-mi necesare alte operaţii la picior pentru remedierea funcţiilor motorii. De asemenea, leziunile de la nivelul vertebrelor îmi cauzează probleme constante şi disfuncţii ale utilizării mâinilor, leziuni şi disfuncţii ce s-ar părea, din investigaţiile medicale, că vor fi permanente”, preciza cetăţeanul francez în documentele depuse la Parchetul Judecătoriei Iaşi, în 2014. Ulterior, a fost transportat în Franţa cu o ambulanţă aeriană, tratamentele necesare fiind continuate la unităţile sanitare din ţara de origine. Un certificat medico-legal, din iulie 2014, a concluzionat că cetăţeanul francez a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Francezul a precizat în faţa anchetatorilor că doreşte să fie despăgubit de şoferul care a provocat accidentul.

În cauză s-a constituit parte civilă şi taximetristul, care la câteva zile de la accident, s-a prezentat la spital şi şi-a scos ulterior certificat medico-legal din care rezultă că a avut nevoie de 14-16 zile de îngrijiri medicale.

 

Ritm de melc

Cu toate acestea, ancheta a înaintat greoi. Şoferul cercetat pentru producerea accidentului a reclamat după aproape un an tergiversarea cercetărilor în cauza instrumentată de poliţiştii de la Biroul Rutier, sub supravegherea unui procuror. Plângerea sa a fost respinsă motivându-se că au fost întocmite o serie de acte în dosar, printre care cercetare la faţa locului, audierea unor martori, anexate rapoarte medico-legale şi că se va dispune şi efectuarea unei expertize pentru stabilirea dinamicii accidentului şi audierea lui A. Ştefan. Şi acestea au fost efectuate, dar tânărul nu a fost trimis nici până în prezent în judecată. „Sperăm ca anul acesta dosarul să fie soluţionat”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, Robert Amuntencei, avocatul lui A. Ştefan.

 

 

Cauza, în curs de soluționare

„În cauză au fost efectuate actele de cercetare care s-au impus, fiind depuse, de asemenea, acte medicale şi un raport de expertiză criminalistică. Cauza este în curs de soluţionare, fiind înaintată de către organele de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propunere legală. Precizăm că, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, toate persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, la solicitarea REPORTER DE IAŞI.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31