fbpx
 
Văduva Mihaela Onuțu, infirmieră, și-a crescut copiii singură în ultimii 7 ani, fără să primească niciun leu despăgubire de la Apavital. O mână se spală pe alta în statul român Văduva Mihaela Onuțu, infirmieră, și-a crescut copiii singură în ultimii 7 ani, fără să primească niciun leu despăgubire de la Apavital. O mână se spală pe alta în statul român

Statul capturat: Poliția și Parchetul ascund de 7 ANI un omor din culpă. „Ce să fac, să-l calc și eu cu mașina pe procuror?”


* Un judecător ceruse urgentarea finalizării cercetărilor, dând un termen: februarie 2018
* Au mai trecut doi ani: nimic!
* Vinovăția planează asupra Apavital, care nu a semnalizat corespunzător groapa în care muncitorul săpa
* Lipsa de celeritate a Poliției și Parchetului este strigătoare la cer, dându-se de înțeles că, în România, cei puternici nu pățesc nimic
* Nu există nicio justificare logică pentru tergiversarea acestui dosar
* Văduva muncitorului și-a crescut singură copiii timp de 7 ani, fără să primească despăgubiri
* „Eu nu contez în această țară, noi nu avem dreptul la o justitie corectă”, spune femeia
* Cei din Poliție și Parchet își pasează unii altora responsabilitatea
* O pare din fapte s-au prescris, pentru celelalte a mai rămas puțin timp
* Exact ca la Dosarul Skoda, în care e anchetat Mihai Chirica: în trei ani nu s-a mișcat un deget, faptele sunt aproape de prescriere

Acum 7 ani, un angajat de la Apavital care lucra într-o groapă din carosabil a fost strivit de o mașină căzută peste el. Omul a murit pe loc, dar Poliția Rutieră și Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași nu au reușit, în atâția ani, să finalizeze dosarul și să-l trimită unui judecător care să stabilească cine se face vinovat.

Întrebarea este: de ce mai sunt plătite autoritățile statului care, timp de 7 ani, nu reușesc nici măcar să finalizeze un dosar simplu al unui accident rutier? În fiecare lună din cei 7 ani trecuți, procurorilor și polițiștilor le-a intrat la secundă salariul pe card, dar ei nu au livrat niște hârtii către instanță.
Acum doi ani, un judecător a decis că actele trebuie făcute în regim de urgență, fiind stabilit un termen maxim: februarie 2018. Data limită până la care dosarul trebuia să ajungă în instanță este depășită cu doi ani, fără ca cineva să răspundă.

Instalator strivit de o mașină la locul de muncă

În octombrie 2013, Ilie Onuțu, de 45 de ani, instalator angajat la Apavital Iași, lucra într-o groapă făcută pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Peste el a căzut o mașină condusă de Vasile Miron, jurnalist din Iași. Acesta a declarat ulterior că pur și simplu s-a trezit cu groapa nesemnalizată în față și nu a mai apucat să frâneze.
Poliția Rutieră a întocmit imediat un dosar pentru ucidere din culpă, dar ancheta nu este gata nici astăzi. S-au făcut expertize peste expertize, s-au audiat martori, dar degeaba. Dosarul este în continuare suspendat undeva între Poliția Rutieră și Parchetul de pe lângă Judecătorie. Familia spune că dosarul este complet finalizat și mai așteaptă doar rezoluția unui procuror. În baza acesteia, ar urma să ajungă la Judecătorie. Unde să mai stea câțiva ani.

Groapa din Bucșinescu nu era semnalizată corespunzător, ITM găsind vinovată conducerea Apavital

ITM: clar, vina Apavital!

Cel mai repede, dacă vrem să vedem așa lucrurile, s-au mișcat funcționarii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Victima era în timpul serviciului, trimisă de Apavital să remedieze o defecțiune.
După aproape un 1 an şi 5 luni de la producerea accidentului, ITM Iași a anunțat clar vinovatul: Apavital. Conform legii, societatea era responsabilă de semnalizarea corectă pe carosabil pentru a-şi proteja muncitorii. În apropierea lucrării, compania trebuia să monteze un cărucior pe care să fie prinse două indicatoare referitoare la lucrarea în curs. Acesta trebuia aşezat cu 50 de metri înaintea gropii, izolând astfel lucrarea şi deviind circulaţia pe contrasens. Acesta nu a existat.
Pe toată lungimea zonei dintre semnalizare şi lucrare trebuia întinsă bandă de semnalizare, alb cu roşu, pentru a fi vizibilă (nu albastră, cum se vede, în fotografii, că a fost în zona gropii). În plus, din loc în loc, trebuiau puse balize de plastic sau din oţel. Dacă lucrarea ar fi fost semnalizată ca la carte, ar fi avut și leduri luminoase, iar un angajat Apavital, cu vestă reflectorizantă şi cu paletă de semnalizare, ar fi trebuit să devieze traficul pe contrasens.

Parchetul: dosarul este încă la Poliția Rutieră

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, Monica Palaghia, spune că dosarul ar fi, de fapt, încă la Poliția Rutieră, neexistând vreo rezoluție pe el.
„A fost un dosar complex, s-au făcut foarte multe documente, expertize în acest caz. Nu a plecat din Poliția Rutieră cu o rezoluție către noi. Acest dosar nu este acum la procurorul desemnat pentru această activitate”, a  explicat Monica Palaghia.
REPORTER DE IAȘI a cerut informații despre stadiul dosarului reprezentanților IPJ Iași. Până la ora 16, aceștia nu au comunicat răspunsul, existând indicii, pe surse, că versiunea susținută de către prim-procurorul Monica Palaghia este cea reală: dosarul nu a plecat niciodată de la Poliția Rutieră.

Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, afirmă că dosarul încă se află în cercetări la Poliția Rutieră, deși dosarul este coordonat tot de către procurori

Văduva: „Mă duc cu copiii să protestez la poarta Apavital”

Surse apropiate familiei spun că membrilor acesteia li s-a spus că dosarul a părăsit Poliția Rutieră, cu rezoluție de trimitere în judecată, iar procurorul desemnat pentru cazuri de la Poliția Rutieră ar fi trebuit doar să-l citească, să își pună propria concluzie și să îl trimită la Judecătorie.
„Ni s-a spus însă că procurorul care este desemnat pentru infracțiunile rutiere este foarte aglomerat din cauza numeroaselor cazuri de șoferi prinși băuți la volan. E o campanie în acest sens, fiind toți trimiși la Judecătorie cu propunere de arestare. Procurorul este mereu prins în întocmirea acestor dosare de arestare, nu are timp și de altceva”, au spus apropiații.
Soția celui decedat în accident, Mihaela Onuțu, spune că nu mai știe ce să mai creadă după 7 ani de tergiversări.
„Eu spun că dosarul este Parchet, cel puțin asta i-a spus polițistul avocatei. Am fost ultima dată anul trecut, de trei ori într-o lună, la Poliția Rutieră. A treia oară mi-au spus că a plecat de la ei cu rezoluție de trimitere în judecată. Aștept de 7 ani ca acest dosar să ajungă la instanță, vom cere și bani acolo, de la Apavital. Nu am pus o sumă, o discut cu avocata noastră. Sub nicio formă nu am încredere în instituții. Nu mai pot, sunt sătulă până peste cap. Sunt în stare să îmi iau copiii și mă așez la Apavital în față, să protestez”, spune Mihaela Onuțu.

Monica Palaghia a fost în prima linie a protestelor împotriva modificării legilor justiției de către Guvernul PSD-Dragnea. De ce procurorii nu-și fac însă treaba pentru care sunt plătiți?

Copiii au crescut cu o mamă singură, fără niciun leu din despăgubiri
Aceasta spune că, în cei 7 ani trecuți de la accident, copiii au crescut.
„I-am crescut dintr-un singur salariu de infirmieră. În ziua accidentului, copilul mic era la grupa mică, la grădiniță, fata era în clasa a noua, la liceu. Astăzi fata are 21 de ani, este studentă în anul 3 la Geologie, iar băiatul face 10 ani în luna mai. Fata este suficient de mare să crească băiatul. N-am avut probleme niciodată cu justiția, dar îmi vine să mă urc și eu la volan și să trec cu mașina peste cei care au făcut asta. Să văd, tot atât durează?”, mai spune femeia.
Șoferul de la accident, Vasile Miron, spune doar că, la fel ca familia celui decedat, așteaptă de ani de zile ca dosarul să ajungă în instanță.

În 3 ani, dosarul poate fi aruncat la coș
Faptele penale din acest dosar sunt, în parte, prescrise deja. Un avocat consultat de REPORTER DE IAȘI a precizat că, în privința vătămării corporale, fapta s-a prescris deja în cei 7 ani de stagnare a dosarului. “A mai existat un rănit în accident, aici a intervenit prescripția”, explică avocatul. În cazul celeilalte fapte, uciderea din culpă, s-au făcut acte procedurale care au intrerupt cursul prescripției. În acest caz, se poate ajunge la prescripție, cel mai curând, peste 3 ani.

„Îmi vine să mă urc și eu la volan și să trec cu mașina peste cei care au făcut asta. Să văd, tot atât durează ancheta?”
Mihaela Onuțu, soția muncitorului ucis

 

Mihai Chirica a mers cu Skoda luată ilegal chiar și la vila sa de la Frasin, la fel de dubioasă

Dosarul Skoda: mușamalizare prin tergiversare

La solicitarea REPORTER DE IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, care instrumentează și cazul prezentat mai sus, a oferit un singur răspuns legat de Dosarul Skoda: „se fac cercetări”. Exact la fel de cinci ani încoace.
Comunicatul Parchetului arată că a primit cauza de la DNA în iunie 2019. Singurele precizări sunt că 8 persoane din lotul de la Primărie sunt cercetate pentru abuz în serviciu, iar trei persoane sunt cercetate atât pentru abuz în serviciu cât și pentru fals intelectual.
„În cauză se efectuează cercetări cu privire la legalitatea achiziţionării unor servicii de leasing operaţional pentru patru autoturisme marca Skoda, în anul 2013, cu consecinţa producerii unei vătămări a intereselor legitime ale unităţii administrative teritoriale Municipiul Iaşi, şi a unei pagube în cuantum de aproximativ 503.482,17 lei, autoturismele fiind  folosite în interes de serviciu şi în interes personal de către demnitari şi funcţionari din cadrul unităţii administrative teritoriale”, se menționează în răspunsul Parchetului, de o temporizare dezarmantă.

Au falsificat acte ca să poată lua patru mașini Skoda

Licitaţia pe care DNA ar fi trebuit să o cerceteze este cea privind achiziţia prin leasing operaţional, de către Primăria Iaşi, a patru vehicule marca Skoda: Superb şi Octavia. Este o achiziţie realizată prin cerere de ofertă al cărei câştigător final a fost, pe 16 mai 2013, dealerul Skoda Iaşi. Caietul de sarcini aferent acestei achiziții a fost semnat, în locul lui Gheorghe Nichita, fostul primar, de către Mihai Chirica, semnătura acestuia aflându-se şi pe documentele prin care se ofereau clarificări suplimentare operatorilor economici.
Alte semnături care apar pe documente sunt cele ale lui Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă, directori în Primărie la acea dată.
După ce Curtea de Conturi a sesizat ilegalitatea achiziției, s-a încercat mușamalizarea afacerii prin falsificarea unui referat de necesitate ce ar fi fost completat de un șef de Birou din Poliția Locală, care nu avea însă această atribuție. Referatul a fost antedatat în mod fals, prin modificarea numărului de înregistrare. Dosarul bate pasul pe loc și toți suspecții ar putea scăpa prin prescrierea faptelor.

Article image
Tergiversare suspectă a Poliției Rutiere Iași în cazul unui accident în care, în 2013, a murit un angajat de la Apavital. Soția victimei este revoltată pentru că, după atât de mult timp, dosarul nu a fost trimis în instanță. Autorul accidentului, jurnalist din Iași, spune că s-a săturat de stresul pe care l-a adunat și vrea și el să se ajungă odată la judecată. Până acum, ancheta a fost pasată între trei polițiști de la Rut...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31