fbpx
 
Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de Buget pe 2017

Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de Buget pe 2017


Finanţele au publicat luni dimineaţa proiectul Bugetului României pentru acest an. În varianta publicată, construcţia bugetară ţine cont de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul Uniunii Europene, ținta de deficit bugetar cash  pe anul 2017 este estimată la 2,96 % din PIB, iar deficitul ESA la 2,99 % din PIB. Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru sfârşitul anului 2016 este de  37,7% din PIB, iar pe termen mediu (2017 - 2019) se va situa sub 40,0% din PIB.

 

„România are în viitor o mare provocare. Îmbunătăţirea guvernantei economice la nivelul companiilor de stat, creşterea efectului de multiplicare al investiţiilor publice, accelerarea luptei cu evaziunea fiscală şi îmbunătăţirea colectării precum şi creşterea potenţialului de absorbţie al fondurilor europene ne pot îndreptăţi la speranţa menţinerii României în topul economiilor UE şi astfel creşterea nivelului de trai al membrilor societăţii deziderat major al Programului de Guvernare", se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică ce însoţeşte proiecţia bugetară.

 

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 mld. de lei şi pe o creştere economică de 5,2%.

 

Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezintă 31,3% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB.

 

  -  inflaţie medie anuală de 1,4%, un câştig mediu salarial net de 2.274 lei

   - curs mediu al euro de 4,46 lei.

Se aşteaptă o majorare a numărului de salariaţi de 4,3%, concomitent cu reducerea ratei şomajului înregistrat la 4,3% la finalul anului 2017.

 

 

Reamintim că actuala guvernare socialistă a promis o serie de măsuri care cresc cheltuielile de la Buget şi reduc veniturile, economiştii anticipând că dificila sarcină menţinerii ecartului dintre cheltuieli şi venituri la mai puţin de 3% din Produsul Intern Brut.

Printre măsurile menţionate şi în documentul guvernamental publicat luni, amintim:

 

  • Creşterea veniturilor populaţiei îşi găseşte concretizarea în creşterea salariului minim de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei, în creşteri salariale în educaţie, în sănătate şi pentru alte categorii de angajaţi din sectorul public. De exemplu, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale beneficiază de la 1 februarie 2017 de o majorare salarială de 20%. ot atunci,creşte cu 50% cuantumul brut al salariilor personalului din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora.

 

  • Pensia minimă se majorează de la 1 martie de la 400 de lei, la 520 de lei, iar de la 1 iulie 2017, punctul de pensie va creşte cu 9%, ajungând la 1.000 de lei.

 

  • Studenţii înmatriculaţi la formă de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

 

  • Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.

 

  • Vor fi scutite de impozit pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei şi va fi eliminată obligaţia pensionarilor de a plăti contribuţii sociale de asigurări de sănătate.

 

  • La capitolul ,,Investiţii" alocarea bugetară prevede investiţii în infrastructura, sănătate, educaţie, agricultură, creşterea absorbţiei fondurilor europene. Se estimează că investiţiile vor reprezenta 4,2% din PIB, în creştere faţă de execuţia pe 2016 care a fost de 3,9% din PIB.

 

  • Începând cu 1 ianuarie 2017, au fost promovate măsuri care să susţină investiţiile prin aplicarea nelimitată în timp a facilitaţii fiscale de scutire a impozitului reinvestit.

 

  • Începând cu 1 februarie 2017, pentru susţinerea mediului de afaceri prin încurajarea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor a fost majorata limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.

 

  • A fost stabilită o cotă de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi şi a fost eliminată cota de impozit de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat. Măsura vizează stimularea creării de noi locuri de muncă şi aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microintreprinderi.

 

În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB.

 

Majorările salariale de anul acesta se regăsesc în creşterea bugetelor Ministerelor Educaţiei Naţionale, al Muncii şi Justiţiei Sociale, al Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi în cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Casa de Pensii are un buget mai mare cu 8% ca urmare a creşterii punctului de pensie, a pensiei minime şi a scutirii de impozit şi de la plata contribuţiilor la sănătate.

 

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a fost suplimentat pentru proiecte pe fonduri europene şi pentru capitalizarea Postei Romane cu 170 de milioane de lei.

 

(Sursa: HotNews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31