fbpx
 
Cristi Berea, senator USR PLUS: Solicit demisia „animalului politic” de la Apele Române Iași!

Cristi Berea, senator USR PLUS: Solicit demisia „animalului politic” de la Apele Române Iași!


Numirile pe criterii pur politice le fură tinerilor competenți locurile de muncă și poate chiar viitorul profesional. Am asistat zilele acestea la un exemplu de recompensă politică ce îmi provoacă fiori: se angajează oameni, prin concursuri aranjate sau prin numire directă din partea conducerii, care nu doar că nu au niciun fel de competențe profesionale pentru funcția ocupată, dar nici măcar nu știu să folosească un computer în era tehnologiei în care un model nou de telefon este mult mai performant decât un calculator de acum câțiva ani.

Nicio persoană care se recomandă drept un animal politic nu merită să ocupe o funcție publică și să fie plătită din banii dumneavoastră.

La început am fost oripilat de ceea ce am văzut în materialul celor de la Recorder despre angajarea unei doamne pe post de inginer la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, în subordinea unui director general, Petru Avram, care se recomandă drept animal politic si care printre altele este consilier județean dar și vicepreședinte PNL Iași. Am rămas perplex când am aflat că acest domn se recomandă ca fiind un animal politic... da, nimic altceva decât un animal. Nu cred că este o coincidență că această „sălbăticiune” este cumătru cu Costel Alexe, președintele Consiliului Județean dar și al PNL Iași, fost ministru al mediului până de curând. A venit momentul ca aceste animale sălbatice să se întoarcă acolo unde le este locul, în natură. Așadar, solicit demisia domnului Avram din funcția de Director la Apele Române Iași dar și din cea de consilier județean.

Ce șanse au tinerii profesioniști în fața angajărilor pe pile?

Acest fenomen, al numirilor unor persoane incompetente în funcții de conducere sau în funcții cheie, nu este unul izolat. Mă înspăimântă gândul despre cum ar fi reacționat doamna - cu masterul făcut 5 ani la un bar local - în situația nefericită în care am fi fost nevoiți să ne confruntăm cu inundații. Aveți încredere că ar fi fost capabilă să identifice semnele unei inundații și să parcurgă toate procedurile în acest caz? Dacă ar fi reușit să deschidă calculatorul, credeți că ar reușit să înțeleagă și să interpreteze datele primite? Personal, cred că ar fi scos telefonul și și-ar fi continuat munca pe Facebook sau pe Instagram așteptând să treacă timpul, inundațiile și luna până la ziua de salariu.

Am trimis o solicitare oficială din partea cabinetului parlamentar către Apele Române prin care le-am cerut să pună la dispoziție organigrama instituției - conform legii 544 din 2001 privind accesul la informații de interes public - precum și argumentele pentru care s-a decis eliminarea unui post de director tehnic, dar mai ales criteriile prin care se desființează această poziție. Astept raspunsul lor și sunt curios daca au curajul să scrie că interviul oferit Recorder este motivul pentru care un profesionist a fost pus pe drumuri.

Cine știe câte angajări pe aceleași criterii de profesionalism s-au făcut doar în acea instituție? Sunt convins că dacă autoritățile investighează angajările realizate în mandatul domnului director vor mai găsi și alte persoane cu facultate și mastere definitivate prin cârciumi sau în alte domenii de competență decât cele specifice funcției pe care o ocupă. Ceea ce am văzut cu toții este doar vârful icebergului, situația fiind mult mai profundă.

Ce facem cu absolvenții, cei care merită o șansă reală în instituțiile statului?

Fenomenul corupției și al abuzului de putere se manifestă pe toate palierele. Întâmplător sau nu, agenda numirilor controversate pe locuri de muncă la stat este ținută de câteva săptămâni de președintele PNL Iași, Costel Alexe. Oameni apropiați lui, din anturajul său ori înrudiți prin alianță au obținut funcții în urma unor decizii ce păreau a fi luate cu dedicație. Sper ca media să utilizeze acest precedent pentru a cerceta toate numirile făcute de domnul Alexe când conducea Ministerul Mediului și să semnaleze toate derapajele și abuzurile.

Între timp, opinia publică trebuie să continue să pună presiune pe toate autoritățile pentru a transparentiza locurile de muncă disponibile și mai ales procesul de selecție. Recomand chiar apelarea la agenții de specialitate în branding pentru dezvoltarea unor concepte de brand de angajator pentru fiecare instituție. Doar crescând atractivitatea mediului profesional de lucru, vor aplica și candidați eligibili, dornici să își pună în valoare competențele.

Sunt convins că sunt mulți oameni muncitori în aparatul administrativ al statului și care nu se mândresc absolut deloc cu șefii care se prezintă ca animale politice sau cu numirile făcute pe ochi frumoși. Îi îndemn pe toți să semnaleze în presă situații similare și să se implice în combaterea acestui fenomen. Personal, voi fi alături de ei și le voi susține demersurile.

Iar domnului director Petru Avram îi adresez următoarea solicitare: demisia animalului politic pe motive de sălbăticiune, trafic de influență, lipsă de etică profesională și pentru corupție. Natura vă așteaptă să vă manifestați instinctele animalice.

Cristi BEREA,

Senator USR PLUS Iași


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31