fbpx
 
Cazul Benchea: mama își caută copilul cu detectivii. Poliție, Parchet și DPC stau cu brațele încrucișate

Cazul Benchea: mama își caută copilul cu detectivii. Poliție, Parchet și DPC stau cu brațele încrucișate


Doina Grosu, fosta soție a lui Marius Grațian Benchea, are 8 luni de când încearcă să-și recupereze copilul de la acesta. Fetița de patru ani a fost luată încă din aprilie de către oengist, iar de atunci mama a văzut-o de două ori.

Domiciliul fetiței a fost stabilit la mamă, custodia e comună, Doina Grosu are și sentință executorie să-și ia fata înapoi și totuși toate instituțiile ezită s-o ajute. Statul român, prin reprezentanții săi, îndeamnă la o mediere între foștii soți, în condițiile în care mama, ignorat de Poliție, și-a căutat fata cu detectivi particulari.

„Practic, funcționarii statului m-au despărțit de copil, refuzând să mă ajute. Am o hotărâre executorie, s-a încercat de două ori punerea în aplicare, toți au ezitat, spunând că este în interesul copilului să nu se facă scandal. Dar este în interesul copilului să stea 8 luni fără mamă? A doua oară, cei de la Protecția Copilului nici nu au mai venit la executare”, spune Doina Grosu.
În acest timp, dosarul de la Parchet, început la o plângere a mamei, așteaptă o soluționare, iar polițistul care se ocupă efectiv de caz spune, din concediu, că nu are dosarul de foarte mult timp și că mai durează.
„Cât timp stă plângerea degeaba, mie mi se refuză accesul la copil. De câteva luni, am vorbit doar o dată la telefon, de ziua ei”, mai spune mama.

Pe Facebook, Marius Benchea a postat poze cu fetița la sediul fundației, unde aceasta își petrece cel mai mult timpul

 

Mama a stat puțin cu fetița în 2020

Doina Grosu și Marius Benchea s-au căsătorit în 2017, pentru ca trei ani mai târziu să divorțeze. Cei doi au o fată, născută în august 2017. Divorțul l-au făcut printr-o convenție notarială, stabilind, în 2020, ca locuința fetei să fie în apartamentul mamei din Tătărași. Aceasta înseamnă custodie comună, dar copilul stă la mamă.
Conform aceleiași convenții cei doi aveau grijă de fată cu rândul, conform unui program stabilit de comun acord. „În perioada martie-mai 2020, am lăsat fata în grija unor prieteni de familie, cu casă la țară, de frica pandemiei. Am fost ocupată cu serviciul apoi și din iunie în decembrie 2020 a stat mai mult la tatăl ei. Apoi, am primit o ofertă de angajare la București pe care am acceptat-o și am decis să mă mut. Mi-am schimbat locuința în satul Tunari, județul Ilfov, am luat fetița la mine și am înscris-o la grădiniță”, povestește Doina Grosu.

 

A luat-o în aprilie pentru câteva zile

La finalul lunii martie, Marius Benchea a mers în vizită la fată și i-a propus mamei să o ia la Iași pentru perioada Paștelui. „Fostul meu soț a venit să-și viziteze fiica în Tunari. În 4-5 aprilie urmau sărbătorile pascale catolice, fostul soț a spus că vrea să petreacă la Iași, alături de fată. Ne-am înțeles să o aducă acasă pe 10 aprilie”, spune mama.
Pe 19 aprilie 2021 a fost ultima zi în care Doina Grosu și-a făcut fiica în condiții normale. A mai văzut-o de atunci de doar două ori, în prezența fostului soț și a actualei soții a acestuia.

Doina Grosu lucrează în presă la București, la un site afiliat AUR

 

Nemaiauzit: ordin de protecție împotriva mamei

După expirarea perioadei în care trebuia să stea la Iași, Doina Grosu a cerut fata înapoi. A primit, în schimb, procese. În primul, Marius Benchea a cerut ordonanță preșidențială de „schimbare domiciliu minor”. Mama a câștigat. În al doilea, pe fond, cu același obiect, l-a strămutat la București.
A încercat apoi, aflând că fiica sa este la o școală din Iași unde Marius Benchea avea o acțiune cu ONG-ul său, să o recupereze. S-a dus la Spectrum, unde era copilul cu tatăl, Benchea a chemat Poliția.
„Fără vreun act de violență, fără scandal, am primit un ordin de restricție pe 5 zile. Apoi a cerut în instanță ordin de restricție pe 6 luni și a pierdut. Este inadmisibil ca eu, mama fetei, având grijă de ea, să primesc un ordin de restricție”, spune Doina Grosu.
A urmat un ultim proces: a cerut la instanță executarea silită prin care să-și recupereze copilul cu forța și schimbarea domiciliului în Tunari. A câștigat degeaba procesul.

Mama a făcut plângere la Poliție, acuzându-și fostul soț că i-a răpit fetița

 

Tentative eșuate de recupare

Doina Grosu a încercat până acum, de două ori, să-și recupereze fata, cu executorul judecătoresc. Ambele tentative au eșuat, după ce angajații DGASPC și DAC au fost extrem de moi când au ajuns față în față cu Benchea și copilul.
„Pe 2 septembrie a fost prima tentativă. Cu executorul, cu psiholog de la DGASPC, cu reprezentant DAC, am mers la domiciliul tatălui din zona Aleea Decebal. Doamnele au insistat să nu facem scandal, să nu traumatizăm copilul. Nu a fost pusă în aplicare sentința. Ulterior, săptămâna trecută, executorul a dorit din nou să ia copilul. Dar DGASPC și DAC au spus că nu au pe cine să trimită. A mers la ușă, nu a răspuns nimeni”, explică Doina Grosu.
Acum, spune că există posibilitatea ca, până se mișcă autoritățile, Benchea să-și schimbe domiciliul.

 

Directorul Protecției Copilului: „Nu știm de ce nu s-a făcut executarea”

Ion Florin, directorul DGASPC, explică situația:
„S-a încercat o executare silită, psihologul de la noi a fost de față. Nu știu de ce nu s-a făcut, noi suntem observatori în cazurile acestea. Obligația noastră este să trimitem un psiholog.
Ulterior, executorul a trimis încă o adresă, la ora 14, pentru ca psihologul să fie prezent a doua zi, la 10. Nu putem fi prezenți la o solicitare de pe o zi pe alta, psihologii au programări pentru cazurile de care se ocupă pe câteva zile înainte. Dacă se face din nou o executare, trebuie să fim anunțați cu dou-trei zile înainte. Nu suntem la dispoziția unui executor, prioritatea noastră o reprezintă copiii din aceste cazuri”.

Culmea este că Marius Benchea, având condamnare cu suspendare și ascunzându-se de autorități în problema custodiei copilului, este membru în comisia județeană de ordine publică

 

Tatăl insistă să păstreze copilul

Referindu-se la posibilitatea ca Marius Benchea să își schimbe domiciliul, directorul DGASPC susține că un om din subordinea sa și un angajat DAC au mers chiar joi, 4 noiembrie, la adresa din Aleea Decebal, unde oengistul a fost găsit, împreună cu fata.
„O colegă de-a noastră și un angajat DAC încearcă să facă o evaluare la domiciliul lui Benchea. Au fost acolo copilul, familia. DAC a propus o mediere tată-mamă  care să rezolve cazul. Dorim să evităm traumatizarea copilului”, mai spune Ion Florin.
„Au regizat totul. După 5 minute de la vizita celor de la DGASPC și DAC, cărora le-au spus că vor să dea cu var, de asta este casa goală, s-au urcat în mașină și au plecat. Am ținut legătura cu vecinii, știu că asta s-a întâmplat. Și tot insistă să discutăm. Ce să mai discutăm? Faptele din ultimele luni vorbesc de la sine, nu mai este loc de discuții. Insistă să nu traumatizăm copilul. Sunt de acord. Dar îl traumatizăm când îi permitem tatălui s-o țină opt luni fără mamă”, a declarat Doina Grosu.

Marius Benchea s-a recăsătorit cu o tânără care era încă la liceu când s-au cunoscut. Era voluntară la fundația lui

 

Statul nu respectă propriile convenții legale

În aprilie, Doina Grosu a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, plângere împotriva lui Benchea, pentru că nu a respectat măsurile privind încredințarea minorului. A făcut plângeri și la Poliție, în Iași, la secțiile 3 și 4.
„Nu s-a întâmplat nimic. Nu m-au băgat în seamă. Mi-au spus polițiștii că nu am o hotărâre judecătorească și irevocabilă de divorț și de încredințare a copilului. Le-am spus că am o convenție notarială care trebuie respectată. M-am dus la ei cu o hotărâre judecătorească prin care i s-a respins cererea de stabilire a domiciliului la el, abia atunci m-au băgat în seamă. Ce fac mamele sau tații în aceeași situație, dacă o convenție permisă de stat nu este recunoscută de același stat, care să acționeze când este încălcată?”, se întreabă mama fetiței.

 

Polițistul care se ocupă de caz e în concediu

„Sunt în concediu acum. Puteți întreba la Parchet, la IPJ Iași care este stadiul actual al dosarului, eu nu pot spune nimic din anchetă. Oricum, nu este de două luni la mine, ci de mai puțin timp”, ne-a spus polițistul Andrei Berescu de la Secția 3.
„Cunosc acest caz, știu plângerea. Problema este că în hotărârea de divorț s-a stabilit să rămână la domiciliul mamei, acesta fiind în Iași. Doamna s-a mutat la București. Nu au putut fi luate măsuri în acest caz, pentru că opinia noastră este că sunt chestiuni care țin de dreptul familiei și de instanțe civile. Toate spețele cu copii au tot timpul o latură foarte sensibilă, pentru că toată lumea încearcă să protejeze copilul”, a spus Dragoș Bordianu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Strângerile de fonduri ale lui Marius Benchea sunt la limita escrocheriei. Scopurile declarate ale acestor fonduri ajung să dispară în neant, activitățile nefiind raportate transparent

 

Marele oengist care a tocat banii din donații

Marius Benchea a înființat, în 2017, Asociația Ambulanța Life – publicul o cunoaște drept Serviciul Voluntar de Ambulanță (SVA). Din această poziție a devenit membru al Autorității de Ordine Publică (ATOP) Iași, la propunerea lui Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean.
REPORTER a dezvăluit anul acesta că Marius Benchea are mai mulți ani de când strânge sume din donații pentru achiziția de ambulanțe, dar care nu ajuns niciodată să fie materializată. Benchea strânge bani în scopuri care scapă atenției publice.
A fost condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și un termen de supraveghere de 2 ani după ce, pe 22 august 2017, a fost prins conducând un autoturism fără a avea permis.
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au sunat pentru o discuție pe tema acuzațiilor fostei soții. A solicitat explicații printr-un mesaj, i-au fost trimise întrebările, dar nu a vrut să răspundă.

 

Article image
* În 2019, anunța că ambulanța e ca și luată, mai cerea bani pentru echipamente * A fost o farsă: mașina era doar împrumutată, fiind înapoiată firmei care o avea în proprietate * Marius Benchea organizează evenimente publice, cere taxe de participare, donații și anunță de ani întregi cumpărarea unor ambulanțe care nu apar niciodată * Ultima idee este să vândă acțiuni la ONG-ul său în valoare de 4 milioane de euro, un plan ...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Aprilie 2021

 

Article image
Oengistul din ATOP vorbește cu mare elocință despre un parc tematic și o tabără de copii la Plugari, pe 1,5 ha, dar primarul, care i-a dat pământul, zice că n-a mai auzit de el de un an. Benchea zice că face Centru de Recoltare a Sângelui la Pașcani, dar directoarea nu l-a mai văzut la față de 3 ani. Acum doi ani, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță anunța în presă cinci module de prim ajutor în Iași, dar nu s-a mai făc...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31