fbpx
 

Cristi BEREA (USR Iași): Ce am învățat în doar două zile de la Președinta Parlamentului European?


Ca un părinte sever, certăm România aspru și uneori uităm să îi lăudam reușitele în procesul de dezvoltare prin care a trecut cu succes în ultimii ani. Vizita Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, prezentă timp de două zile la București, ne-a reamintit elemente importante și ne-a subliniat unde mai avem de muncit. Mesajele transmise au fost reiterate în cadrul a mai multor întâlniri în Parlament, la Cotroceni, în cadrul unor interviuri, dar și într-un dialog cu tinerii români.

Reprezentând Uniunea Europeană, Roberta Metsola ne-a vorbit în primul rând despre euroscepticism, un fenomen care este tot mai des întâlnit în statele membre și care dă naștere trendurilor extremiste. Cetățenii își pierd încrederea în Uniunea Europeană atunci când observă că problemele lor naționale, dar și cele din viața de zi cu zi, nu își găsesc rezolvare, ba chiar sunt facilitate de regulile europene. Un astfel de exemplu este situația imigranților din anumite țări. În România, un fenomen relevant în răspândirea euroscepticismului este votul de respingere a țării în spațiul Schengen. Președinta ne asigură că suntem pregătiți de aderare de mai bine de un deceniu, iar decizia Uniunii nu a fost una corectă, dar care va fi rectificată în 2023. Roberta Metsola este dezamăgita și frustrată alături de noi în această decizie și subliniază faptul că aderarea României nu este un cadou, ci un merit.

Chiar mai mult, aceasta comemorează unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale noastre, revoluția. România a luptat pentru libertate și drepturi. Ceea ce a fost subliniat în cadrul acestei vizite de două zile este faptul că, fără să știe, românii au luptat chiar pentru acele valori europene fundamentale și au așezat irevocabil țara noastră pe locul de drept la masă. Un alt moment pe care Europa nu îl va uita, și de care suntem mândrii, este mobilizarea societății civile la începutul războiul din Ucraina. Solidaritatea poporului a fost una de neegalat în acele momente grele. Medicii români au luptat în alte state membre atunci când a fost nevoie în timpul pandemiei, iar pompierii noștri au stins incendii forestiere departe de casă.

Din păcate, în ciuda reușitelor românilor, există și anumite probleme pe care trebuie să le numim. Roberta Metsola a vorbit despre faptul că România are o reputație atunci când vine vorba de anumite perspective pro-europene precum tranziția digitală, implicarea tinerilor și rata de absorbite a finanțărilor europene. Egalitatea de gen nu este nici ea promovată suficient, fapt pe care îl observăm în numărul de femei în politică și pe piața muncii. Evenimentul care a strâns tineri din toată România pentru a dialoga cu președinta la București, ne-a arătat faptul că generația viitoare este implicată și dornică de a duce țara mai departe. Trebuie să învățam și noi să ne ascultăm tinerii mai des și să le dăm ocazia să se implice și să pună întrebări. Roberta Metsola îi consideră pe aceștia prezentul, nu doar viitorul, iar ideile lor pot schimba anumite probleme in moduri neașteptate.

Probleme, desigur, exista de la cel mai mic, la cel mai mare nivel. Slăbiciuni ale sistemului ies la suprafață și trebuie rezolvate din mers. Din acest motiv, liderii trebuie să fie persoane de încredere și care să transforme interesul țării într-o prioritate. În România, problema corupției este una veche. Am crescut în corupție și ne luptăm cu corupția zi de zi. Privim acum scandalul de corupție al eurodeputatei Eva Kaili din Parlamentul European. După cum a subliniat doamna președintă, vor exista întotdeauna persoane care sunt dispuse să accepte sacul cu bani. În ciuda faptului că cele întâmplate sunt revoltătoare, pașii următori sunt cei care vor face diferența adevărată. Creșterea protecției avertizorilor de integritate și a transparenței sunt doar unele dintre soluțiile ce se dezbat în aceste momente. Avem și vom avea un model de urmat.

Tema noastră pentru acasă este să continuăm să ne luptam cu fiecare problemă în parte, încetul cu încetul, atât la nivel politic, cât și la nivel de societate civilă. România este pe drumul cel bun și este parte din familia europeană. Acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le uitam. Uneori pare că am rămas mult în urma țărilor vestice ale Uniunii, dar în realitate, avem anii comunismului de recuperat. Ce poate să facă fiecare dintre români? Președinta Parlamentului European îndeamnă toți cetățenii să se bucure de democrația pentru care s-au luptat și să meargă la vot!

Cristi BEREA

Senator USR Iași

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: