fbpx
 
Referendum pentru ieșirea Germaniei din UE, pregătit de AfD. Ce e necesar pentru Dexit

Referendum pentru ieșirea Germaniei din UE, pregătit de AfD. Ce e necesar pentru Dexit


Un referendum pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană ar putea fi organizat de o formațiune de extremă dreapta, dacă câștigă alegerile.

Partidul german Alternativa pentru Germania, care se află în plină ascensiune în sondaje şi creditat pe locul doi la nivel naţional, în faţa Partidului Social Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz - vrea să organizeze un referendum privind o ieşire a Germaniei din Uniunea Europeană (Dexit), în cazul în care ajunge la putere, anunţă o copreşedintă, Alice Weidel.

Am putea organiza un referendum cu privire la Dexit, o ieşire a Germaniei din UE”, a anunțat Alice Weidel într-un interviu publicat luni de Financial Times (FT), relatează AFP, preluat de News.ro.

Ea salută drept „un model pentru Germania” ieşirea Regatului Unit din UE în urma unui referendum, în 2016.

AfD este creditat în sondaje cu un scor record (22%), care îl plasează în faţa SPD-ului lui Olaf Scholz, imediat după conservatori.

Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute în 2025. AfD vrea să prezinte în acest scrutin, pentru prima dată, un candidat la funcţia de cancelar.

Principalele partide au exclus să se alieze şi să guverneze cu această formaţiune anit-UE şi împotriva migraţiei, în contextul unei fragmentări tot mai mari a peisajului politic, care implică formarea unor coaliţii la nivel naţional şi regional.

Trei scrutine regionale importante sunt programate în septembrie, în estul Germaniei, iar AfD este creditat pe primul loc de sondaje, cu 30%.

La Congresul din vară, AfD şi-a revendicat convingerile eurosceptice într-o Germanie în care apartenenţa la UE este susţinută de o foarte largă majoritate a populaţiei.

AfD se află încentrul unui scandal de zece zile, după dezvăluirea faptului că mai mulţi membri ai formaţiunii - inclusiv un apropiat la lui Weidel, au discutat recent despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină, la o adunare a unor membri ai mişcării identitare.

Aceste dezvăluiri au provocat un şoc în Germania, unde manifestaţii uriaşe împotriva AfD - acuzat de faptul că este un pericol la adresa democraţiei - au loc în întreaga ţară de mai multe zile.

 

Sursa: News.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30