fbpx
 
Sindromul Caracal: Poliția Bârnova a pierdut un dispărut pentru că a ajuns la 3 ore după ce sătenii îl găsiseră. Tânărul cu encefalită e căutat și-acum

Sindromul Caracal: Poliția Bârnova a pierdut un dispărut pentru că a ajuns la 3 ore după ce sătenii îl găsiseră. Tânărul cu encefalită e căutat și-acum


Ștefan Cupeț, cu handicap grav, a dispărut acum două zile, din Goruni (Tomești). Ieri a apărut în Păun (Bârnova), însetat, flămând după ce-a traversat pădurea, iar oamenii au anunțat Poliția. Aceștia n-au băgat în seamă apelul, iar bărbatul cu encefalită a dispărut din nou. E căutat, în prezent, cu jandarmi, câini și voluntari. IPJ îl scuză pe Garcea din Bârnova: „Alerga după alt dispărut, bolnav de COVID”.

Un băiat cu handicap din satul Goruni, comuna Tomești, a dispărut de acasă și rătăcește încă în pădurile dintre Tomești și Bârnova sau prin Iași. Cu o totală lipsă de profesionalism, Poliția Bârnova a ratat găsirea lui pentru că pur și simplu agenții s-au deplasat într-un loc unde fusese văzut la aproape trei ore după ce au primit telefon, iar acum dau vina pe Covid 19.

Mai mult, declarațiile mamei și ale Poliției referitoare la ora de de sesizare a dispariției și cea de începe a căutărilor conțin o grămadă de puncte antagonice. Este o poveste din România rurală, cea reală, în care viața oamenilor, mai ales dacă sunt săraci, nu valorează mai nimic.

Plecat de acasă de pe 29 iunie

Povestea nici măcar nu este complicată. Singura necunoscută este unde s-ar afla acum Ștefan Cupeț, născut în 1988, în satul Goruni, comuna Tomești, cu un handicap grav. „Are handicap de gradul 1, așa s-a născut, cu o afecțiune a creierului. Nu știe cine este, ce face, unde să se ducă. Toată ziua este numai după noi”, spune mama băiatului.
A plecat de acasă pe 29 iunie, bănuiesc părinții că în urma lor, după ce au plecat să culeagă tei din pădure. Vecinii spun că, oricum, pe părinți nici nu-i dădea afară din casă grija față de băiat, deci este posibil ca ei să încurce unele detalii. Cert este că, sesizarea prin 112 ar fi făcut-o la 23.30, deși bănuiau că a plecat de acasă pe la 15. Și aici, mama susține că, înainte de a suna la 112, ar fi mers la Poliția Tomești, pe la ora 17, să anunțe dispariția. Dar, pentru că era deja spre seară, i s-a spus să revină a doua zi dimineață, ceea ce a făcut-o să sune, mai târziu, la numărul de urgențe.

Dispărutul e căutat pe o arie foarte extinsă, acoperită în mare parte de păduri

Declarațiile mamei se contrazic cu cele ale polițiștilor

Aici, declarațiile mamei se bat cap în cap cu cele ale polițiștilor. Ei susțin că, primul contact cu Poliția ar fi fost prin 112, nicidecum direct, la Tomești, și că, imediat, ar fi început căutarea. “Ce știm până acum este că băiatul a rămas singur, după ce părinții au plecat, și a părăsit curtea. S-au făcut verificări, inclusiv noaptea, prin pădure, dar n-a fost găsit”, explică Ioana Laura Bâlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
„Am fost după-amiază la Poliție, mi-au spus să vina doua zi, că n-au cum să-l caute noaptea”, este declarația înregistrată a mamei.
Încă o declarație ciudată: IPJ Iași susține că, în primă fază, familia băiatului s-ar fi opus să fie mediatizat cazul, cu fotografie și nume. De aceea, spun polițiștii, imaginile lui ar fi ajuns cu întârziere pe site-ul oficial de persoane dispărute și la presă.
„Nici pomeneală de așa ceva. Le-am spus de prima dată să dea fotografia peste tot, să fie găsit”, spune mama băiatului.

Tânărul, deși are 30 de ani, este slab dezvoltat, nu are deloc discernământ și arată ca un băiețandru

Găsit în Păun, dar Poliția l-a ratat cu o întârziere de 3 ore

Pe 29 iunie, seara, miraculos, Ștefan Cupeț apare în satul Păun, comuna Bârnova, care, peste un deal împădurit, este la distanță mică de Goruni. Martorii povestesc cum băiatul, vizibil slăbit după ore în care a rătăcit prin pădure, a apărut la un magazin din centrul satului. Proprietarilor li s-a făcut milă de el, i-au dat apă să bea, după buze se cunoștea că-i este sete rău.
„Am încercat să discutăm cu el, nu se putea, nu se exprima bine. Era vizibil obosit, însetat și flămând. I-am dat apă, i-am dat mâncare. Un om de pe terasă a sunat imediat la Poliție, spunând că a apărut o persoană care pare a avea probleme, fără să știe nimeni atunci că este băiatul dispărut din Goruni. Nu se știa încă despre caz aici. Am așteptat Poliția undeva la 3 ore să vină, dar până să ajungă ei, băiatul a plecat. Și a fost imposibil să fie reținut cu forța, nu era normal așa ceva”, explică proprietarii magazinului.

Drumul dintre Goruni și Păun are 7-8 km în linie dreaptă

Justificarea Poliției: căutau un minor dispărut
Poliția Bârnova a tratat cazul la diverse. Polițiștii nici măcar nu s-au deplasat să vadă despre ce este vorba, spre revolta oamenilor care-i sunaseră și care au văzut cum băiatul bolnav s-a ridicat de la masa unde stătea și a plecat pur și simplu. Iar motivele invocate sunt revoltătoare, pe lângă o altă minciună strecurată în comunicarea oficială, asupra orei la care s-a făcut apelul la 112.
„Este adevărat că a trecut mult de la sesizarea despre apariția persoanei la Păun și venirea polițiștilor la locul de unde se făcuse sesizarea. Dar, ei erau deja în căutarea unui minor dispărut, care era în carantină pentru coronavirus”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ. Și pe jos dacă veneau de la postul de Poliție din Bârnova, făceau maxim jumătate de oră, poate o oră, pentru că era cald. Lor le-a luat 3 ore.

Ora sesizării este raportată ca fiind mult mai târziu

Ce mai spune Poliția Județului Iași? Că polițiștii au dat prioritate cazului căutării minorului suspect de Covid, neglijând un bolnav cu handicap grav pentru că „nu era un pericol pentru oamenii din jurul său”.
Iar minciuna se referă la ora la care s-a făcut sesizarea la 112 cu privire la apariția băiatului în Păun: ora 20. La acea oră băiatul era demult dispărut din sat. A doua zi, satul a fost scormonit, tardiv, de polițiști cu câini și jandarmi. Nu se aștepta nimeni să-l mai găsească pe Ștefan Cupeț acolo, dar au încercat. Au scotocit inclusiv în fântâni.

Mama dispărutului spune că acesta a plecat de multe ori, dar îl găseau în sat. Acum a luat-o spre pădure

Văzut în Iași, la Trei Sarmale

Culmea este că polițiștii din Tomești, cei la care s-a înregistrat cazul, știu de rateul celor de la Bârnova, dar nu vor să comenteze. Ei spun doar că, ultima dată, băiatul ar fi fost văzut în zona Trei Sarmale, în oraș.
Informația este confirmată și de IPJ, reprezentanții săi spun că, într-adevăr, este posibil să fi ieșit în oraș, ceea ce oferă șanse mai mari să fie găsit, decât în pădurile înstinse dinspre Bârnova, Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna sau Tomești.
„Sper să-l găsească. A mai plecat  e acasă, dar de fiecare dată înspre sat, nu spre deal”, spune mama băiatului. Toată familia era în satul Goruni, nu s-au oferit să participe la căutare. Tatăl băiatului a ajuns pe 30 iunie la Păun, a băut o bere, a fumat o țigară și a plecat.

Article image
Un drum de 5 km are regim privat deși sunt sute de vile scumpe de-a lungul său. Oamenii își rup mașinile în tranșee, primarul a dat în schimb nume istoric calamității de stradă: Regina Maria. Mihai Bălan avertizează locuitorii, prin plăcuțe stradale că e „Drum Privat”. Trecerea în domeniul public e o formalitate care ar putea fi îndeplinită în câteva luni. În timp ce mediul privat muncește, plătește impozite și asigură creș...
Autor cristi tanasa Reportaje 10 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: