fbpx
 
Toată strada a fost rezervată pentru o singură familie, a milionarului politician Gabriel Surdu Toată strada a fost rezervată pentru o singură familie, a milionarului politician Gabriel Surdu

O nesimțire cât Palatul Roznovanu: Surdu a luat parcarea de pe o stradă întreagă, fără licitație. 13 familii au rămas cu mașinile în pom


Gabriel Surdu a dat măsura respectului față de cei din jurul său. Firma Dentesse, a fiicei sale, cu sediul în clădirea în care se află toate birourile familiei, a închiriat, fără licitație, toate locurile de parcare de pe o stradă întreagă din centrul Iașului.

Oamenii din zonă sunt revoltați
12 locuri de parcare au fost ocupate peste noapte, cu un simplu aviz de la Primărie, lăsând mască zeci de familii de pe strada C. Negruzzi. Locurile sunt închiriate în regim 24/24 h, iar casele înșirate de-a lungul străzii nu au curți interioare. Oamenii erau obligați să parcheze pe carosabil.
13 familii nu mai au unde să-și lase mașinile, tot centrul Iașului fiind supraaglomerat. Toți sunt revoltați, dar nu atât pe milionarul Gabriel Surdu, cât pe șefii Primăriei. „Nu au făcut locurile de parcare de care este atâta nevoie, în ani de zile. Și-au dat lor înșiși autorizații pentru clădiri pe 100% din suprafața terenurilor și fără parcări. Acum ne iau și strada pentru un singur om, fără să fim întrebați nimic. În curând o să ne dea afară din oraș”, au spus azi oamenii de pe stradă, care s-au agitat să protesteze.
Ieri, Gabriel Surdu își plantase un paznic pe trotuar care interzicea tuturor să parcheze.

De ce vă mirați? Gabriel Surdu primise anul acesta autorizație cu un CUT 1 de la Consiliul Județean, iar el și l-a mărit, de la sine putere, până la CUT 4, în Consiliul Local. Apoi a revenit la CUT 1, sub amenințarea unei încadrări la abuz în serviciu

Toate locurile de parcare pentru familia Surdu

Pe străzile din Centru mașinile stau parcate claie peste grămadă. Șoferii se blochează unii pe alții, își lasă numerele de telefon în geam și se descurcă la mica înțelegere.
În această situație, la finalul lunii august, Primăria Iași a avizat, fără o licitație, închirierea a 12 locuri de parcare către Dentesse, cabinetul dentar al familiei Surdu, proprietar fiind fiica, Amelia, pe strada Costache Negruzzi. Cele 12 locuri reprezintă 100% dintre locurile de parcare existente la marginea drumului pe acel segment, pe ambele sensuri de circulație, de la intersecția cu Săulescu până la cea cu Arhitect G.M. Cantacuzino.

S-au adjudecat fără licitație

REPORTER DE IAȘI a verificat peste 100 de licitații făcute de către DAPPP pentru ocuparea locurilor de parcare de reședință din Municipiul Iași, de la începutul anului. Denumirea străzii Costache Negruzzi nu apare în niciuna dintre ele. Pe site-ul Primăriei apare și licitarea a două sau trei locuri de parcare din diverse zone, dar niciun cuvânt despre Costache Negruzzi.
De altfel, două familii care au casele pe Costache Negruzzi ne-au spus că au fost luate prin surprindere de apariția popicilor cu locuride parcare rezervate Dentesse. „Probabil, dacă era licitație, ni se spunea ceva. Dar nimeni n-a auzit absolut nimic”, a spus reprezentantul uneia dintre familii.

Ambele laturi ale străzii C. Negruzzi sun ocupate de popicii familiei Surdu. Nimeni nu mai are voie să parcheze pe o stradă întreaga

Cum să dai 12 locuri din 12 unui singur om?

Locuitorii caselor din zonă s-au trezit de azi pe mâine că nu mai au unde parca. Și era singura opțiune. „Doar o casă de aici are o curte interioară, altcineva și-a făcut un garaj pe proprietate, în capăt. În rest, nu au unde să-și lase mașina. Sunt în total 13 familii în aceste imobile. Fiecare clădire are mai multe apartamente”, ne-a declarat un locatar al uneia dintre case.
Oamenii spun că nici măcar nu au o dispută cu Gabriel Surdu. „Dar Primăria Iași, care nu a făcut atâția ani locuri de parcare, care a permis ca inclusiv clădirea lui Surdu să fie pe 100% din teren, fără niciun loc de parcare, cum s-a gândit să închirieze unui singur om toate locurile de pe stradă? Iar Dentesse nici măcar nu are adresa pe Costache Negruzzi. Adresa firmei Terramold Dental este pe Săulescu. Știam că pot licita doar cei de pe stradă, dacă ar fi existat o licitație. În plus, am mai intrat acolo: sunt vreo 3 scaune, hai să spunem că ai încă 3 care așteaptă: șase în total. Dar 12 locuri? Ce-i asta?”, spun oamenii.
Ei au mai spus că erau interesați de locurile de pe stradă, pentru a fi siguri atunci când ajung acasă, dar că Primăria nu a organizat nicio licitație.

Culmea: familia Surdu are altă parcare în zonă

Ei mai au un motiv de supărare. La intersecția străzii cu Arhitect G.M. Cantacuzino, familia Surdu deține un teren la care a pus barieră și este deja utilizat pe post de parcare: „Probabil închiriază locuri acolo, n-am  întrebat.
Clădirea de pe Săulescu 13, a firmei Terramold, în care funcționează Dentesse, cabinetul stomatologic al fiicei lui Gabriel Surdu, Amelia Surdu, nu are din construcție niciun loc de parcare. Încă de la faza de proiectare, colegii lui Surdu din Consiliul Local au aprobat acolo un imobil pe 100% din terenul existent.

Clădirea de birouri Terramold a fost construită fără niciun loc de parcare. Le-a luat pe cele ale familiilor din împrejurimi

Dispreț total: angajații Primăriei nu dau explicații

În ultimele zile de mandat, Gabriel Surdu și-a pierdut total răbdarea de a-i fi adresate întrebări. Sunat de REPORTER DE IAȘI Gabriel Surdu a răbufnit: „Vorbiți cu firmele, nu cu consilierul local. Firmele vă trag la răspundere dacă scrieți prostii”.
A fost căutată și fiica consilierului local, medicul Amelia Surdu, pe cabinetul căreia au fost închiriate toate locurile disponibile în zona clădirii. Nu a fost disponibilă.
Șeful de la Parcările Primăriei, Marian Nistor, nu a răspuns la telefon, la fel purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Celor doi le-a fost trimis următorul mesaj: când a fost organizată licitație publică pentru ocuparea celor 12 locuri de parcare din lungul străzii Costache Negruzzi – segmentul Săulescu – Arhitect Cantacuzino? Nu a fost primit răspunsul.

Culmea este că familia Surdu mai deține un teren liber la 150 m de clădirea de birouri, teren prevăzut cu barieră și dedicat exclusiv parcării mașinilor

Fără licitație: au făcut cerere, au primit aviz

REPORTER DE IAȘI a fost contactat de către managerul Dentesse, Mariana Bucătaru, care a precizat doar că există un aviz de la Primărie (numărul este înscris pe plăcuțe), dar nu a putut preciza când a fost organizată licitația. În timpul discuției, a repetat doar că locurile au avizul din 20 august, precizând că doar Departamentul Juridic are răspunsul complet.
Nici Juridicul nu a făcut mai multă lumină. Carmen Damian, din cadrul acestuia, a precizat: „Nu știu ce să răspund despre licitație. Noi avem obținut un aviz de la Direcția Exploatare Patrimoniu – Serviciul Parcări, unde am depus o documentație. Am depus cereri, mi s-au aprobat locurile, s-a emis acest aviz. Exact așa am făcut, cum mi s-a cerut la Primărie”.
Firmele au prioritate la parcări

Aceasta a mai precizat că, în conformitate cu o Hotărâre de Consiliu Local din 2014, Dentesse avea dreptul la aceste parcări: „Conform hotărârii, se pot închiria cu aviz până la organizarea licitației. În plus, locurile de parcare aflate la o distanță mai mică de 50 de metri de o societatea comercială, bază sportivă, instituție publică se închiriază cu predilecție acestora pentru parcare clienți”.
Dar, în același articol în care se permite închirierea, mai scrie ceva: că la stabilirea numărului de locuri se ține cont de spațiul firmei și se asigură locuri pentru mașini de intervenție, persoane cu handicap și parcare ocazională. Dentesse a luat toate locurile disponibile pe acea stradă.
Prețul achitat este de 265 lei/loc/lună, conform avizului, iar acesta este valabil până la sfârșitul anului.

Article image
Consiliul Județean îl obligase, conform Legii Urbanismului, să construiască maxim 1.432 mp pe un teren din Centru, însă consilierul PSD s-a gândit să treacă prin vot o suprafață de patru ori mai mare. Avizul imperativ de la CJ s-a făcut pierdut, nefiind atașat la proiectul Hotărârii din Consiliul Local „Comedie mare”, ca-n Caragiale. „Coledzii” lui Surdu i-au votat hotelul de patru ori mai mare decât prevede legea, iar cerb...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 30 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31