fbpx
 
Carburanții s-au scumpit din nou. Cât a ajuns să coste litrul de benzină sau de motorină

Carburanții s-au scumpit din nou. Cât a ajuns să coste litrul de benzină sau de motorină


Carburanții s-au scumpit din nou, în acest sfârșit de săptămână, după câteva luni, de acalmie.

Motorina a trecut iarăși de 8 lei, și este mult mai scumpă, decât benzina. De altfel, se înregistrează cea mai mare diferența de preț de până acum, între cele două tipuri de combustibil, iar motivul principal, îl reprezintă războiul din Ucraina, arată Știrile PRO TV.

În București, un litru de benzină pleacă la unele staţii de la 6 lei și 64 de bani, iar cel de motorină depășește din nou 8 lei. Prețurile au crescut cu câțiva bani, de mai multe ori, în ultimele zile.

Motorina s-a scumpit mai mult iar diferența de preț față de benzină este iată din ce în ce mai mare. A ajuns la un record de peste 1 leu și 40 de bani, în medie. Motivul este cererea mare din această perioadă. Sunt activități agricole de toamnă, dar contribuie la această cerere ridicată în toată regiunea și războiul din Ucraina. Vehiculele militare au nevoie de carburant, iar rafinăriile de acolo nu mai funcționează.

Și în România oferta este redusă. De altfel, noi importăm o mare parte din motorina consumată.

Presiune pe prețurile carburanților a pus și dolarul, care s-a întărit în ultima perioadă.

Scumpirile din ultimele zile de la benzinării vin după ce barilul de petrol a urcat cu aproximativ 15% doar săptămâna trecută și se apropie din nou de 100 de dolari. Prețul a fost propulsat de decizia recentă a statelor OPEC+, exportatoare de petrol, de a reduce abrupt producția.

Astfel, prognozele analiștilor s-au înrăutățit. Cei de la Goldman Sachs, de pildă, cred că barilul de petrol va trece de 115 dolari în următoarele luni. Și deciziile de la nivel european pun presiune pe preț.

Radu Dudău, specialist energie, EPG: „Uniunea Europeană a decis practic această plafonare a prețului de achiziție a țițeiului din Federația Rusă, ceea ce face ca țițeiul produs din Rusia să fie redirecționat către alte piețe. Este și acest un efect de a reduce oferta de pe piață și exercită un efect de creștere a prețului.”

Iar atunci când urcă preţul barilului de petrol, efectele se văd și la noi în scurt timp. Tarifele ar putea fi totuși frânate, spun specialiștii, chiar de scumpirile din magazine și de încetinirea economiei. Consumul deja s-a redus ușor, mai ales că prognozele vorbesc în multe ţări de o recesiune anul viitor.

Claudiu Cazacu, consultant strategie XTB: „Practic, încetinirea economiei conduce la o cerere mai redusă și pune frână unei creșteri a petrolului, care altfel ar fi fost mai puternică. Considerăm că scenariul de bază ar fi ca pe final de an, deci în lunile următoare, să vedem totuși un preț al petrolului mai ridicat. Nu atât de puternic va fi saltul față de evoluțiile pe care le-am văzut în trecut în estimarea noastră.”

Şoferii vor da cu 50 de bani mai puţin la pompa pentru că încă este în vigoare măsura de compensare luată de autorităţi.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31