fbpx
 
Triumful corupției: 9 case pentru fiul primarului de la dezvoltatorii imobiliari din Bârnova. „Taxa” Bălan, model PNL / EXCLUSIV

Triumful corupției: 9 case pentru fiul primarului de la dezvoltatorii imobiliari din Bârnova. „Taxa” Bălan, model PNL / EXCLUSIV


Cinci mari dezvoltatori imobiliari i-au vândut apartamente în blocurile construite la Bârnova fiului de primar din comună

Nu poți construi în Bârnova dacă nu dai un apartament familiei Bălan

Apartamentele au fost luate fulgerător, în 2021-2022, iar prețurile au fost la jumătate sau chiar o treime din valorile altor tranzacții reale

Sunt 8 apartamente și o casă. „Mi-aș dori să vă spun tot ce am pe suflet, dar nu pot”, a declarat dezvoltatorul Călin Toma, care i-a dat un apartament lui Ștefănel Bălan

Deși tranzacțiile sunt scandaloase, pe primarul PNL nu-l ia niciun procuror la întrebări

Anterior, REPORTER DE IAȘI dezvăluise cum primarul Bălan a pus mâna pe zeci de mii de metri pătrați de teren intravilan prin antecontracte încheiate cu localnici cărora tot el le semna retrocedările

Dezvăluirile de azi sunt doar prima parte a unei noi serii. Familia Bălan a pus mâna în 7 ani de mandat pe circa 50 de proprietăți imobiliare, un caz rarisim la nivel național: apartamente, vile, terenuri. VA URMA

„Prințișorul” Ștefănel, feciorul de 32 de ani al lui Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova, a fost la shopping. În 2021-2022, juniorul a cumpărat 8 apartamente și o casă. Dintre acestea, 7 apartamente au fost achiziționate de la Toma, Păduraru, Amariei și Boicu, dezvoltatori imobiliari în satele Păun și Vișan pe care îi autorizează Primăria condusă de tatăl Bălan.

Prețurile, absolut imbatabile: odrasla primarului a luat cu sume cuprinse între 421 și 707 euro/mp, de două-trei ori mai mici decât ce era pe piața liberă.

Mi-aș dori să vă pot comenta, dar chiar nu pot. Chiar mi-aș dori să vă spun tot ce am pe suflet, dar nu pot”, a spus Călin-Florin Toma, om de afaceri, chestionat de REPORTER DE IAȘI în legătură cu prețul preferențial oferit băiatului primarului.

Nota de plată a lui Ștefănel Bălan pentru cele 9 imobile a fost de 305.000 euro. Aceasta este prima parte a dezvăluirilor ce au în centru averea feciorului cel mare al primarului din Bârnova. Urmează terenurile, vilele și mașinile.

Casa luată la schimb de Ștefănel Bălan: așa arăta în 2019

Bălan jr. a dat un apartament și a primit o vilă la schimb
Pe 29 decembrie 2021, societatea
Fusion Investment Group prin Ștefănel Bălan, unic asociat și administrator, a realizat un schimb cu Constantin-Cătălin și Anca-Roxana Stoleru (divorțați). Potrivit documentului oficial, Bălan i-a dat Roxanei Stoleru un apartament de 63 mp pentru care avea un antecontract de vânzare-cumpărare cu Călin Toma, dezvoltator imobiliar. Plus două locuri de parcare.

Apartament pe care Bălan i l-ar fi achitat integral lui Toma tot pe 29 decembrie 2021.

Deci, Bălan a luat un apartament de la Toma și l-a dat la schimb Roxanei Stoleru în timp ce fostul soț, Cătălin Stoleru, urma să primească 247.450 lei (aproximativ 51.000 euro). Pentru acestea, firma lui Bălan a primit un teren de 700 mp în satul Vișan (comuna Bârnova), parcelă pe care era edificată, din 2015, o locuință D+P+E, cu amprenta la sol de 139 mp și suprafața construită desfășurată de 378 mp. Valoarea casei a fost fixată la 85.351 euro.

Așa arată imobilul în 2023. Bălan a extins clădirea și a închiriat spațiile

A luat vila și a extins-o: birouri, frizerie, pizzerie
În cadrul schimbului, apartamentul de 63 mp luat de la Toma și dat lui Stoleru, achitat în decembrie 2021, a fost evaluat la 35.351 euro, o medie de 561 euro/mp.

Acum, Ștefănel Bălan extinde construcția pe care a luat-o, aflându-se în faza de final a lucrărilor. Deja la parter funcționează o frizerie și o pizzerie.

Din 2021, de când a preluat-o Bălan, și până acum clădirea s-a extions atât pe verticală cât și pe orizontală. Tatăl său, Mihai Bălan, primarul din Bârnova, știe care va fi destinația finală a clădirii. „Birouri pentru el (fiul Ștefănel Bălan – n.r.) și tot acolo cred că o să și locuiască. Frizeria și pizzeria care funcționează la parter cred că sunt închiriate. Nu sunt ale lui”, a explicat primarul Mihai Bălan.

Blocurile lui Călin Toma din care s-a dat obolul către fiul primarului

Preț special pentru „domn primar”: 421 euro/mp

Anterior, în 12 ianuarie 2021, Călin-Florin Toma, dezvoltator imobiliar, i-a vândut lui Ștefănel Bălan un apartament de 39 mp din care 34 mp utili, în Vișan, pe strada Grigore Sturdza, nr. 5. La care s-au adăugat și două locuri de parcare.

Prețul total a fost de 14.330 euro, o medie de 421 euro/mp utili. În 2016, când a fost încheiat antecontractul, Bălan a plătit 2.030 de euro, iar restul sumei până în ziua autentificării contractului de vânzare – cumpărare, fără a fi menționate datele precise.

Călin Toma, dezvoltator în Bârnova: „Aș vrea foarte mult să vă spun ce am pe suflet, dar nu pot”

REPORTER DE IAȘI: - I-ați vândut un apartament lui Ștefănel Bălan la un preț foarte bun, la 420 euro/mp. Cum ați ajuns la prețul acesta de vânzare?

Călin Toma: - Într-un mod nefericit, dar nu vreau să comentez.


REPORTER DE IAȘI: - Care e modul „nefericit”?

Călin Toma: - Mi-aș dori să vă pot comenta, dar chiar nu pot. Chiar mi-aș dori să vă spun tot ce am pe suflet, dar nu pot.


REPORTER DE IAȘI: - Are legătură cu funcția tatălui?

Călin Toma: - Nu pot să comentez. Asta e tot ce pot să zic.

Alături de acest apartament, în decembrie 2021, Toma i-a mai vândut lui Bălan și apartamentul care a fost parte a schimbului cu Stoleru, locuință dată cu 561 euro/mp.

Blocurile lui Ioan Păduraru, aproape de Păun. Fiul primarului a primit un apartament cu prețul la jumătate

Altă tranzacție în 2022: 700 euro/mp, niciun leu la achiziție

În luna mai 2022, firma Axus Group a vândut un apartament în Păun (comuna Bârnova) societății Fusion Investment. Adică, Ioan Păduraru, fostul soț al notăriței Iulia Păduraru, i-a dat apartamentul de 65 mp utili lui Ștefănel Bălan contra sumei de 225.000 lei. Echivalentul a 46.000 euro, o medie de 707 euro/mp.

„Încep lucrările la al treilea bloc. 1.400 euro-1.500 euro va fi metrul pătrat”, i-a spus Ioan Păduraru jurnalistului REPORTER DE IAȘI care s-a prezentat ca potențial cumpărător.

În contractul de vânzare-cumpărare Axus-Fusion a fost menționat că la momentul autentificării nu s-a achitat nimic. Banii trebuiau plătiți în cinci tranșe a câte 45.000 lei până la sfârșitul lunii iulie 2022.

Ioan Păduraru a prins peștele cel mare la Bârnova, dar a trebuit el să-i îndeplinească o dorință

Așadar, acum se vinde cu 1.500 euro/mp, iar în urmă cu 8-9 luni, Păduraru i-a dat lui Ștefănel Bălan cu 700 euro/mp, mai puțin de jumătate. „Dacă urmăriți data, era imediat după ce a izbucnit războiul. A fost un blocaj total. L-am dat la prețul de construire pentru că aveam nevoie de cash. Nici nu știam că e Ștefănel, băiatul primarului”, a declarat Ioan Păduraru.
Complexul imobiliar ridicat de Păduraru este poziționat excelent, la câteva sute de metri de drumul național ce urcă Buciumul, blocurile fiind amplasate la liziera pădurii.

Blocurile lui Geani și Gabriela Amariei. Un apartament a plecat rapid la fiul primarului

Alt apartament achitat doar pe jumătate

Pe 12 august 2021, soții Geani și Gabriela Amariei au vândut către Fusion Investment un apartament de 52 mp (48 mp utili + 4,8 mp balcon) + două locuri de parcare. Valoarea declarată a tranzacției a fost de 109.213 lei. În euro, doar 23.000 euro, de unde reiese un preț mediu de 479 euro/mp.

„Nici nu mai știu, trebuie să verific contractul. Din cauză că aveam nevoie și de bani. Discutăm de prețurile din 2019 când era la groapă blocul”, a declarat Geani Amariei.
Din întreaga sumă de 109.213 lei doar 47.800 lei sunt menționați expres în contract ca fiind achitați conform antecontractului și adiționalului, ambele încheiate în decembrie 2019.

Nu se precizează dacă avansul a fost plătit în decembrie 2019 sau ulterior.

Soții Amariei s-au înțeles repede cu Ștefănel Bălan. Banii pe apartament, dacă s-au plătit, i-au primit în vreo doi ani

A mai urmat o tranșă de 16.763 lei fără dată certă în contractul de vânzare-cumpărare. Iar restul de 44.650 de lei reprezentând 41% din valoarea totală trebuia achitat la cel mult șase zile de la încheierea contractului, mai exact până pe 18 august 2021.

În concluzie, argumentul lui Amariei că banii s-au plătit cu doi ani înainte este cel puțin pe jumătate fals. Apartamentul luat de Ștefănel Bălan este într-un bloc ridicat de familia Amariei în Vișan, Sf. Ilie, nr. 27A.

Alte apartamente luate cu 500-600 euro/mp
Firma Auras Residence a vândut către Fusion Investment un apartament în Vișan, strada Sf. Ilie nr. 59. Contractul cu Ștefănel Bălan datează din octombrie 2021. Locuința are o suprafață totală de 52 mp din care utili 45 mp. Prețul a fost fixat la 120.000 lei, fără TVA, adică 25.000 euro (555 euro/mp) și a fost achitat în perioada 2020-2021 în trei tranșe.

Construcții Boicu i-au cedat lui Ștefănel Bălan două apartamente, nu unul, pentru că și blocul e mai mare – are 7 niveluri

De la Construcții Boicu, feciorul primarului, Ștefănel Bălan, a luat două apartamente în același bloc din Vișan, de pe strada Sf. Ilie 25A.
Primul dintre ele a fost cumpărat pe SC Rubicon Power, asociat și administrator Ștefănel Bălan. Tranzacția a avut loc în aprilie 2022, apartamentul de 52 mp utili și un loc de parcare fiind vândute contra sumei de 30.000 euro. Doar
576 euro/mp.
Al doilea apartament din același bloc a ajuns la firma
Fusion Investment a aceluiași Ștefănel Bălan în iunie 2022. În prețul de 173.500 lei = 36.000 euro a intrat locuința de 56 mp utili + două locuri de parcare. Raportată strict la mp utili ai casei, ar reieși o medie a tranzacției de 642 euro/mp.

Al 9-lea apartament luat de Ștefănel Bălan în doar doi ani se află în Podu Roș

A luat și un apartament în Podu Roș
Ca idee, dezvoltatorii vând locurile de parcare separat cu sume cuprinse între 2.500 și 5.000 euro, chiar 10.000 de euro pentru un apartament în Iași. Dacă am aplica doar 2.500 euro locul de parcare de la blocul Construcții Boicu, atunci Bălan ar fi dat doar 31.000 euro pe apartament, deci 553 euro/mp util.
În afara acestor locuințe achiziționate de Ștefănel Bălan în Păun și Vișan, sate componente ale comunei Bârnova, condusă de tatăl său, juniorul a mai luat, anul trecut, și o locuință în Iași, aproape de Podu Roș.

Astfel, în aprilie 2022, Gica Gălățeanu și Lenuța Malancă i-au vândut lui Ștefănel Bălan un apartament în Iași, Calea Chișinăului (fost bulevard Țuțora), nr. 1, bloc V1. O suprafață utilă de 49 mp, cu suma de 46.330 euro.

Mihai Bălan spune că totul este legal. Nicio lege nu-i interzice să cumpere apartamente la jumătate de preț de la dezvoltatorii cărora tot el, ca primar, le dă autorizații de construcție

Primarul Bălan nu știe de unde are bani fiul său
Totalul achizițiilor realizate de Ștefănel Bălan, 8 apartamente și o casă, se ridică la 305.000 euro. Până la ora editării acestui material de presă, Ștefănel Bălan nu a răspuns apelurilor telefonice ale REPORTER DE IAȘI. Tatăl acestuia, Mihai Bălan, primarul din Bârnova, o oferit răspunsuri neconvingătoare.
REPORTER DE IAȘI: - În ultimii doi ani, fiul dvs. a cumpărat 7-8 apartamente în Vișan și Păun. Sunt luate de la dezvoltatori imobiliari pe care îi autorizați dvs, ca primar. La care le-ați aprobat supraînălțări, supraetajări.

Mihai Bălan: - S-a aprobat conform legii. Altceva?


REPORTER DE IAȘI: - El (Ștefănel Bălan, fiul – n.r.) le-a luat la prețuri foarte mici 400-500 euro/mp. Aveți idee cum a ajuns la sumele acestea?

Mihai Bălan: - Nu știu, nu știu.


REPORTER DE IAȘI: Chiar dacă prețurile au fost mici, însumat s-au strâns vreo 300.000 de euro în achizițiile acestea. Aveți idee de unde a avut bani?

Mihai Bălan: - El construiește și vinde case.


REPORTER DE IAȘI: - Înțeleg că le construiește mai recent. Achizițiile sunt din 2021-2022.
Mihai Bălan: - Construiește de trei ani.


REPORTER DE IAȘI: - Aveți idee ce face cu 7 apartamente?

Mihai Bălan: - Hahaha, cred că le-a închiriat.


REPORTER DE IAȘI: - Deci el are banii lui, face cumpărăturile acestea și n-are nicio legătură cu faptul că dvs. îi autorizați pe dezvoltatorii imobiliari de la care le ia?

Mihai Bălan: - Ce treabă să aibă? Ei au autorizații, corespund total.

Fiul primarului făcea trolling pe Facebook în campania electorală din 2020. Dușmanul declarat era USR. Nimic despre planurile sale de îmbogățire

REPORTER DE IAȘI: - Ei au mai făcut supraetajări, au mai modificat fațade...
Mihai Bălan: - Legea, ai voie să supraînalți cu un etaj, cu 20% din suprafața construită. Acolo pe PUG e demisol, parter, patru etaje și cu 20% supraînălțarea. Ies vreo 6 sau 7 niveluri de jos în sus.

Ștefănel Bălan, alături de soție și soacră, a pus mâna pe un sfert din comuna condusă de tatăl său: case, terenuri, apartamente. Funcția publică a devenit o afacere de milioane de euro

Stâpânul Bârnovei: terenuri luate din retrocedări
În episoadele anterioare, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit o altă rețetă de îmbogățire a familiei lărgite Bălan. Schema funciară:
o mare parte din terenurile restituite foștilor proprietari de primarul Mihai Bălan, din rezerva comunei, au ajuns la neamurile sale. Fie la fiu, fie la cuscră, la prețuri de câteva ori mai mici decât cele ale pieței, fie chiar prin donație.

Aproape 5 hectare de teren intravilan, cu mare potențial imobiliar, au trecut din proprietatea beneficiarilor restituirilor în cea a lui Ștefănel Bălan și Ionela Bordea, fiul, respectiv cuscra primarul din Bârnova.

Article image
Mihai Bălan a dat 5.000 mp în intravilan unei femei care fusese membră CAP. A fost o constituire nouă de proprietate și nu o retrocedare Legea spune că întâi trebuie terminate retrocedările, iar în Bârnova cererile sunt duble față de terenul disponibil Altă ilegalitate: terenul trebuia dat în extravilan (agricol) și nu în intravilan (rezidențial) Femeia care a primit proprietatea nu avea voie să vândă timp de 10 ani, con...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31